Végső nyugalomra helyezték Balogh Mihályt, a nagyváradi székesegyház volt karnagyát

0
420
Fotók: Ciucur Losonczi Antonius

Utolsó földi útjára kísérték rokonai, ismerősei, tisztelői hétfő délben a nagyváradi Rulikowski temetőben Balogh Mihályt. A római katolikus székesegyház volt karnagya a múlt héten hunyt el hosszas szenvedés után, 77 éves korában.

A Steinberger kápolnánál kezdődött gyászszertartáson Fodor József általános helynök úgy fogalmazott: nagyon sok ember élete olyan, mint a homoksivatagban való gyötrelmes, nehéz és bizonytalan vándorlás, és oly ritkán akad pihentető oázisra a gondterhes élet fáradt vándora. Ilyen oázis az ének, a dal, a zene, a muzsika, „melyek a legtisztább életérzések virágba borulásai, amelyekből hitet nyer az üdvösségre szomjazó lélek”. Balogh Mihály is énekével, zenéjével sok-sok ember örömében és bánatában osztozott, s most eltörött a hegedűje, elnémult itt a Földön, hogy beálljon az Istent dicsérők népes túlvilági kórusába.

Balogh Mihály 1947-ben született Tataroson. Fiatal, alig 20 éves korától fogva állandó tagja volt a nagyváradi római katolikus székesegyház zenekarának. Hegedűvel a kezében játszotta a szebbnél szebb dallamokat az Úr dicsőségére, akkor is, amikor ez nem volt éppen kívánatos és elvárt tevékenység az akkori kommunista időkben. Majd 1980 után, amikor Bíró László karnagy külföldre távozott, ő vette át az ének- és zenekar vezetését. Tette ezt fiatalos lendülettel, de nagy szakmai hozzáértéssel, növelve itthon és külföldön egyaránt a több évszázados kórus tekintélyét. Figyelmes magatartással a tagságot nemcsak megőrizte, hanem új arcokkal is gazdagította. Ugyanilyen hűséggel és lelkiismeretesen tanította a felnövekvő nemzedékeket a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Tanítványai felnéztek rá, és később is szeretettel emlékeztek rá, különösen a sokszor humoros megjegyzéseire. „Kérjük az élet és halál Urát, hogy legyen irgalmas bírája, fogadja országába, hogy ott az angyalokkal együtt zenghesse a dicsőségét Istennek. Élete példája világítson minden embernek, hogy mindenki megtanulja tőle, hogyan kell könnyeket letörölni, és mosolyt fakasztani az emberi arcokon. Halottunk pedig örök fényességben és boldogságban nyugodjon” – mondta a vikárius.

A szertartáson közreműködött még Kiss Albert főesperes-kanonok és Vánkos Alexandru, a Szent László plébániatemplom segédlelkésze. A zenei szolgálatot a székesegyház énekkara látta el Kristófi János Zsigmond vezényletével. Balogh Mihály 1980 és 2011 között vezette az ének- és zenekart, és a kórus az ő kezdeményezésére vette fel a Szent László nevet. Lelki üdvéért Böcskei László megyés püspök engesztelő szentmisét fog bemutatni szeptember 5-én, csütörtökön 18 órától a székesegyházban.

Forrás: Ciucur Losonczi Antonius/www.erdon.ro