Harmincéves évfordulót ünnepelt a Hit és fény közösség Csíkszeredában

0
173

A csíkszeredai „Bartimeus” Hit és fény közösség idén harmincéves évfordulót ünnepelt, így ők voltak a házigazdái az éves zarándoklatnak. A 225 embert megszólító esemény a csíkszeredai református templomban kezdődött igehirdetéssel, majd a Szent Ágoston-templomban szentmisével folytatódott az ünnep. A Hit és fény közösség augusztus 31-i ünnepe a Mária-kertben ért véget. Az eseményről Ardai Erika nagyváradi tiszteletes asszony számol be.

A Hit és fény 1971-ben született a franciaországi Lourdes-ban, válaszként az értelmi fogyatékos gyermekek és szüleik szorongására, magányára. Alapítói a francia Marie-Hélene Mathieu gyógypedagógus és a kanadai Jean Vanier, akik 1964-ben a franciaországi Trosly-Breuil-ben megalapították a Bárka közösséget a család nélküli, intézetben élő sérültek számára. Jelenleg 72 országban 1310 közösséget számlálhatunk.

Erdélybe Magyarországon keresztül érkezett a közösség: egy Balaton melletti táborba meghívást kaptak a sepsiszentgyörgyiek a budapesti Hit és fény csoport részéről, ahonnan hazatérve – Szabó Lajos és Sebestyén Ottó lelkipásztorok biztatására – megalakult a csoport. A sepsiszentgyörgyi közösség mellett más helységekben is alakultak közösségek.

A csíkszeredai Bartimeus közösség idén 30 éves születésnapot ünnepelt, ezért ők voltak a házigazdái az idei zarándoklatnak, melyet augusztus 31-én, szombaton tartottak. A mostani ünnepnek 225 résztvevője volt, amely a református templomban igehirdetéssel kezdődött: „…irgalom, békesség és szeretet adassék nektek bőségesen” (Júd 1,2) volt a fő üzenet, amit úrvacsoravétel követett. Innen „átzarándokoltak” a Szent Ágoston-templomba, ahol ünnepi szentmisén vettek részt. Délután pedig a Mária-kertben zárult a találkozó.

Köszönet Fülöp Hajni és Vass Éva szervezőknek, Isten éltesse a „Bartimeusokat” – és tartsa meg gondviselő kegyelmében a Hit és fény közösségeket.

Ardai Erika