Moldvai fiatalok a zabolai néptánctáborban

0
162
Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A zabolai Roy Chowdhury-Mikes Sándor tavaly novemberben ellátogatott a Moldvai Csángómagyarok Szövetségéhez. A látogatás során lezajlott megbeszélések nyomán a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége között létrejött együttműködésének köszönhetően 2024 nyarán, augusztusban tíz moldvai csángómagyar fiatal és két kísérő részt vehetett a XI. Zabolai Népzene- és Néptánctáborban. A Szövetség szakemberei a hagyományőrzőkkel közösen választották ki két faluból azt a tíz tanulót, akik a tehetséggondozás jegyében élhettek ezzel a lehetőséggel és egy héten keresztül ismerkedhettek a marosszéki Nyárádselye néptáncaival, valamint az Erdély minden szegletéből érkező magyar fiatalokkal, miközben estéről estére vezették a táncházban a moldvai táncos mulatságot.

A táborban a táncoktatás mellett volt énekoktatás, kézműves foglalkozások és oktató-nevelő, valamint szórakoztató kísérőprogramok is. Ilyen volt pl. a helyi Csángó Néprajzi Múzeum meglátogatása, ahol dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár személyesen vezette körbe a moldvai fiatalokat. Hatalmas élmény volt a csángó fiataloknak színvonalas múzeumi – nagy kulturális értéket felmutató – kiállítás keretében találkozni olyan tárgyakkal, amelyek az otthonaikban még fellehetők, de ahol igen sokszor nem tekintik őket értékes örökségnek. Talán az ilyen élmények rádöbbentik őket a régi népi értékek fontosságára.

Volt továbbá a hét vége felé egy szekeres kirándulás a szomszédos Székelytamásfalvára, a Thúry-Bányai kastélyhoz, ahol a helyi húsvéti szánozást bemutató fényképkiállítás és egy igazi gasztronómiai fesztivállal felérő bográcsos vacsora után ugyanúgy éjszakába nyúló táncház következett, mint amúgy minden este a tábor ideje alatt. A moldvai fiatalok ezen túlmenően egy beavató íjász képzésben is részesülhettek az utolsó napon, Roy Chowdhury-Mikes Sándor – a moldvaiakra különösen figyelő, rendkívül előzékeny házigazda – és lányai által.

Az utolsó nap a táborzáró gála jegyében telt, előbb a felkészülés, majd maga a gála volt a fő napirendi pont, majd természetesen ismét egy felejthetetlen táncház következett. A csipetcsapat vasárnap délelőtt igyekezett aztán gyorsan hazaérni, hiszen a csoport fele még aznap délután fellépett a klézsei falunapon, a házigazda hagyományőrző csoport keretei között.

A csapat köszönte szépen a szíves meghívást és a kedves vendéglátást Roy Chowdhury-Mikes Sándornak, a Roy Chowdhury-Mikes Alapítványnak. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége nevében is szeretettel várják őket Moldvában!

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége