Nem katasztrófa elesni. Fel tudsz állni!

0
165

Aki állni tud, az eleshet. Csak az tud felállni, aki elesett. Nem katasztrófa elesni. Fel tudsz állni! – erről győzte meg Sebestyén Lázár kinesztetika-tréner a Caritas gyergyói nappali foglalkoztatójába járó időseket. A mozgásos együttlétre azért kerítettek alkalmat a központ vezetői, mert találkozók alkalmával gyakran elhangzott, ki mennyire fél az eleséstől, vagy akár az, hogy egy esés után segítség nélkül milyen nehéz volt talpra állni.

Oldódott a félelem, sőt, aki már korábban megtanult felállni, most egy vagy több új módot is kipróbálhatott. Mert idős korban már nem úgy áll fel az ember, mintha rakéta lenne, nem is erre tervezte testét a Teremtő.

„Ha betekinthetnénk a Teremtő műhelyébe, látnánk, milyen átgondoltan építette meg az embert” – fogalmazott Sebestyén Lázár. A földön ülő csoporttagoknak beszélt a teherbíró csontos vázról és az elmozdulást segítő izomzatról. „Ez a test jól meg van alkotva, leszöksz a szekérről, nem törik el a lábad, meghízol 250 kilósra, s még mindig tudsz menni. Terhelésre van tervezve. Ha el tudsz esni, és nem törött el semmid, akkor fel is tudsz állni. Nem, mint fiatal korodban, nem úgy, mint egy rakéta, hanem szépen csontokra terhelve, izmokat használva, időt szánva rá, jó nagy teret kihasználva, spirálisan mozogva. Mert a Transzfogarasra vagy a Hargitára sem nyílegyenesen vezet fel az út, hanem szerpentineken, kanyargósan. Hosszabb az út, de kevesebb erő kell. S ha több időbe kerül, ki a csudát érdekel? Ha le vagyok esve a földre, az unokámék vasárnap jönnek, s most még csak szerda van, akkor inkább teljen másfél percbe a felkelés, minthogy vasárnap vegyenek fel a földről.”

A résztvevők sorban próbálgatták fekvő helyzetből a felállást, kis erőfeszítéssel, időt szánva rá, miközben Lázár elmondta, ugyanazt az utat járhatja be az idős, mint a kisgyerek, aki most tanul felülni, mászni, járni. Helyet változtat, megpihen, tovább próbálkozik. A kinesztetika hét alaphelyzete a háton fekvéstől a felállásig egy-egy állomás, melyek pihenési lehetőséget adnak, csontra terhelést, stabilitást, majd elmozdulást… és ugye, félelemoldást is. Annak tudatosítását, hogy elesni nem katasztrófa.

Balázs Katalin

Forrás: Gyulafehérvári Caritas