Zarándokok találkoztak Máriaradnán

0
282
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

Máriaradnán találkoztak augusztus 24-én annak a zentai és temesvári zarándokcsoportnak a tagjai, akik minden évben Međugorjeban is találkoznak. Idén a temesvári Szépszeretet csoport volt a szervező, akik nagy szeretettel várták zentai zarándoktársaikat a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban egy közös programra. Szilvágyi Zsolt helyi plébános bemutatta a templomot, majd a két csoport tagjai együtt megtekintették a temesvári székesegyházat, ahol Szilvágyi Zsolt beszélt a székesegyházról és annak történelméről.

Hála és köszönet e két csoport szervezőjének, Kalmár Máriának és Káfony Máriának az áldozatos munkáért. A két csoport 10 évvel ezelőtt találkozott először Međugorjeban, azóta szorosabbra fűzték a kapcsolatot és ha van lehetőség, minden évben ott találkoznak a Szűzanya pártfogása alatt.

A szentmisét a Kispiacon szolgáló Széll József plébános mutatta be, koncelebrált Pásztor Árpád telecskai plébános (Vajdaság), valamint Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános, Miklós Csaba majláthfalvi plébános, Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi segédlelkész és Szilvágyi Zsolt plébános. Szilvágyi Zsolt prédikációja az imáról nagyon megérintette a jelenlévőket. Beszédében elhangzott, hogy a tanítványok is kérték Jézust, „taníts meg minket imádkozni”. „Mi is kérjük a lelki vezetőinket, hogy tanítsanak meg jól imádkozni. Az imához elcsendesülés kell. Az Istennek idő kell. Imánk ne legyen felületes. Próbáljunk meg lélekben valóban Isten jelenlétében lenni. Ez nem mindig sikerül, de törekedni kell az Istennel való igazi kapcsolatra. Nagyon fontos közösségben imádkozni másokért. Ezt tesszük mi is, amikor zarándokolunk, és hála Istennek mindig vannak lelki vezetőink akik »fogják a kezünket« és vezetnek minket a helyes úton, az Úr felé” – mondta a szónok.

A szentmisét és a családias hangulatú ebédet követően a több mint 140 zarándok Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi segédlelkész vezetésével elvégezte a keresztúti ájtatosságot, ugyanakkor megcsodálta a szépen felújított stációkat. Visszatérve a templom falai közé a program szentségimádással és elmélkedéssel folytatódott, amit Széll József plébános vezetett.

A lelkileg feltöltő nap közös vacsorával zárult Lippán. Köszönet a szervezőknek és a jelenlévőknek a szép élményekért.

Forrás: Szanda Anna/a temesvári egyházmegye honlapja