Legyenek a remény hordozói, buzdítja Ferenc pápa az OKIT-ra készülő romániai fiatalokat

0
180
OKIT Szatmáron 2018-ban. Fotó: pillanatkép egy összefoglaló videóból

Több mint 1000 katolikus fiatalt várnak a romániai Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra (OKIT), amelyet a Brassó megyei Cheile Grădiștei településen tartanak szeptember 4–7. között. A 15. alkalommal megrendezett ifjúsági találkozót idén a gyulafehérvári és fogarasi görögkatolikus főegyházmegye szervezi, témája: „Akik az Úrban reménykednek, fáradhatatlanul járnak” (vö. Iz 40,31).

Ferenc pápa üzenetben bátorította a romániai katolikus fiatalokat, hogy vegyenek részt a találkozón, és arra buzdította őket, hogy legyenek „a remény hordozói és a hidak építői”, és minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel arra, hogy „jóságot és szeretetet hintsenek el a világban”.

A találkozó négy napja lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy találkozzanak és megismerjék egymást, valamint hogy olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek hozzájárulnak lelki és emberi fejlődésükhöz. A résztvevőknek lehetőségük lesz arra is, hogy kulturális és művészeti eseményeken keresztül fejezzék ki tapasztalataikat, valamint találkozhatnak mindkét rítusú katolikus püspökkel és romániai és külföldi személyiségekkel.

A találkozó hivatalos megnyitóját szeptember 4-én, szerdán 18:00 órakor tartják a Cheile Grădiștei-n felállított központi színpadon. Minden nap reggeli imával kezdődik, amelyet szentmise és katekézis követ, amelynek végén a jelen lévő püspökök válaszolnak a fiatalok kérdéseire, majd a program esti imával és koncerttel zárul. Délután a szervezők által javasolt 15 alternatív tevékenységre kerül sor, amelyekben a rendezvény spirituális dimenziója kulturális, oktatási, zenei és sportprogramokkal párosul.

Az OKIT 2024-en a romániai katolikus püspökökkel együtt megerősítette jelenlétét Don Riccardo Pincerato, az Olasz Püspöki Konferencia Ifjúságpasztorációs Hivatalának igazgatója, Daniel David professzor, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora, Tibi és Alin Ușeriu, akik létrehozták a Via Transilvanica turistautat, valamint más meglepetésvendégek is.

Az esemény több égi védnök védnöksége alatt zajlik majd, akárcsak az Ifjúsági Világnap. Az OKIT 15. alkalmára a Ferenc pápa által 2019. június 2-án Balázsfalván boldoggá avatott hét román görögkatolikus mártír püspököt – Valeriu-Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Tit-Liviu-Chinezu, Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu –, valamint a négy boldoggá avatott római katolikus mártírt – Boldog Bogdánffy Szilárd, Boldog Scheffler János, Boldog Vladimir Ghika és Boldog Anton Durcovici – választották védnökökként. A találkozó védnöke lesz továbbá Szent II. János Pál pápa mint a katolikus egyház ifjúsági találkozóinak kezdeményezője.

A találkozó kiemelt eseményeit az Angelus TV és a Radio Blaj TV Online közvetíti.

Forrás: Az OKIT 2024 sajtóirodája/a temesvári egyházmegye honlapja

MEGOSZTÁS