Chen Yuandu: Angyalok Királynéja

0
218
Chen Yuandu: Angyalok Királynéja (részlet)

Chen Yuandu 1902 márciusában született Meixianban, Guangdong tartományban. Egy olyan kínai festőművészt ismerhetünk meg személyében, aki jelentős szerepet játszott az egyházi festészetnek a modern Kínában történő meghonosításában. Celso Constantini bíboros hatására keresztelkedett meg és vált a katolikus egyház tagjává, 1932-ben felvéve a Luke nevet.

17 évesen a kínai festészet mesterének, Jin Beilounak a tanítványaként fejleszthette művészi képességeit, aki megalapította a Kínai Festészetkutató Egyesületet és a Lake Club Festészeti Egyesületet, amelyek közül az utóbbi 1949 után Kínai Festészeti Akadémiává vált.

Nem csak a Nemzeti Pekingi Művészeti Főiskola, a Pekingi Képzőművészeti Akadémia professzora, a Fu Jen Katolikus Egyetem Képzőművészeti Tanszékének oktatója volt, de egy olyan mozgalom tagjának is tekinthetjük, amelynek célja a keresztény hitvilág kínai hagyományba illeszkedő megjelenítése volt, és Ars Sacra Pekinensis néven ismert. Ezen csoport nemcsak különleges stílusvonalat vállalt fel, hanem segített a kínai keresztény közösségekhez vizuálisan is közel hozni a hitük igazságait. XI. Piusz pápa kinevezését követően ő vált első kínai apostoli küldöttjévé. A reményteli és növekedés időszakát követően sajnos áthidalhatatlan akadályt jelentett a politikai hatalom változása és a kulturális forradalom a Kínában élő egyházművészek számára. Az üldöztetéseket elviselhetetlennek találva a reményvesztett Chen tragikus öngyilkossággal vetett véget életének.

A következőkben egy olyan alkotását szeretnénk ismertetni, amely Máriát mint az angyalok királynéját mutatja be. Az anyagra festett tus alkotás bár az európai néző számára idegennek hathat, méltón mutatja be a mennybe felvett és megkoronázott Szent Szüzet. A gyermekét tartó anya vörös köpenyt és koronát visel, amely kiemeli és központi szereplővé teszi őt. A vörös a kínai kultúrában és a keresztény művészetben egyaránt kifejezi a legmélyebb szeretetet és ünnepet. Az angyalok serege különböző hagyományos hangszereken dicséri királynéját, Máriát. A jelenet hátterét felhősziluettek alkotják, ami az égit, a mennyei teret érzékelteti. Az alkotás finomságával és letisztult kifejezőerejével méltó nyomot hagyott a keresztény ábrázolások sokféleséségében, reményt adva a kínai keresztény közösségeknek.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/34-es számában.