Eltemették Noël Treanor érseket, a Szentszék EU-s apostoli nunciusát

0
185
A temetési szertartás Belfastban. Fotó: Vatican News

Végső búcsút vettek augusztus 20-án, kedden az észak-írországi Belfastban a 73 éves korában elhunyt Noël Treanor érsektől, az Európai Unió apostoli nunciusától. A gyászszertartást Alan McGuckian püspök, Down és Connor főpásztora végezte. Ferenc pápa a temetésre küldött üzenetében hálát ad az EU-s nuncius hittel teli és hűséges szolgálatáért.

Az Európai Unió apostoli nunciusa, az írországi Down és Connor nyugalmazott püspöke, Noël Treanor érsek szívrohamban hunyt el Brüsszelben, 73 éves korában. „Mélységes megrendüléssel és szomorúsággal értesültem Noël Treanor érsek haláláról” – nyilatkozta Alan McGuckian püspök, Treanor érsek utódja a Down és Connor-i egyházmegyében. „Treanor érsek a clogheri egyházmegye papjaként, a Down és Connor-i egyházmegye püspökeként, majd később az Európai Unió apostoli nunciusaként folyamatosan az evangélium hirdetésének, illetve a kiszolgáltatottak és az egyház társadalmi küldetése érdekében végzett lelkipásztorkodásnak szentelte életét” – hangsúlyozta McGuckian püspök közleményében.

Ferenc pápa: „Odaadó és hűséges szolgálatot teljesített”

Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával üzenetben mond köszönetet az elhunyt Noël Treanor érsekért, aki az Európai Unió apostoli nunciusaként „odaadó és hűséges szolgálatot teljesített”. A temetést augusztus 20-án kedden délelőtt tartották a belfasti Szent Péter-székesegyház Feltámadás kápolnájában. A szertartást Alan McGuckian jezsuita püspök, a Down és Connor-i egyházmegye főpásztora végezte, Eamon Martin armaghi érsek, Írország prímása koncelebrálásával. A Vatikán delegációját Arthur Roche bíboros, az Istentiszteleti Dikasztérium prefektusa, Paul Richard Gallagher érsek, az államokkal és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokért felelős vatikáni titkár képviselte, Luis Mariano Montemayor dublini nunciussal együtt.

A temetési szertartáson Montemayor érsek, dublini nuncius felolvasta Ferenc pápa üzenetét, amelyben a szentatya lelki közelségéről biztosítja az egész Treanor családot, különösen is az elhunyt Noël Treanor érsek János és Mária testvéreit, de közelsége éppúgy kiterjed a Down és Connor-i egyházmegye papságára, szerzeteseire és a világi hívekre. „Mély hálát érez a szentatya Treanor érsek odaadó és hűséges szolgálatáért, melyet Isten népe javára végzett éppen ebben a székesegyházban is”. Ferenc pápa „ebben a gyászban együtt érez az egész ír társadalommal, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságával”, majd üzenete végén „az elhunyt lelkét Krisztus, a jó Pásztor irgalmára bízva, apostoli áldását küldi minden gyászolónak”.

A hit és a kultúra kapcsolatának megszilárdítása iránti elkötelezettség

Noël Treanor érsek olyan ember, aki képes volt erős baráti kötelékeket kialakítani, jó kapcsolatot ápolni családjával, tele ragaszkodással és hálával, és meg tudta tanítani az új nemzedékeknek a katolikus társadalmi tanítás alapértékeit egy igazságosságra és testvériségre szoruló változó mai világban, amiben ő nagyon bízott” – állt Alan McGuckian püspök búcsúbeszédének középpontjában.

A szónok külön kiemelte, hogy Noël Treanor érsek mindvégig erőteljesen elkötelezte magát a hit és a kultúra közötti szilárd kapcsolat kiépítése mellett. Ehhez az alapot Szent II. János Pál pápa tanításából vette, amellyel teljes mértékben azonosult és ami így hangzott: „Az a hit, amely nem válik kultúrává, ennek híján valójában nem fogadható be, nem gondolható teljesen végig és nem is lehet megélni hűségesen a maga teljességében.”

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News