Nyílt nap a Szentlélekkel „együtt” végzett katekézisről

0
217

A Jöjj, kövess engem! katekétikai modellel való közelebbi megismerkedés volt a célja annak a nyílt napnak, amelyet a váci püspökség új oktatási központjának dr. Beer Miklós-termében tartottak augusztus 21-én az egyházmegyéből, illetve annak határain túlról, sőt az államhatárokon túlról is érkező több mint ötven hitoktató részére. A programot a franciaországi Életadó Boldogasszony Intézet (Institute Notre-Dame de Vie) közösségének két, fogadalommal elköteleződött laikus tagja, Anne-Marie Le Bourhis és Emanuelle Bonhomme vezette, akik közel két hétig tartózkodnak Magyarországon.

A két katekéta és iskolai tanár a katekétikai modellt otthon meggyökereztető Csillag házaspár (Éva hitoktató, Péter állandó diakónus) meghívására érkezett az országba, illetve Tornay Gábor egyházmegyei hitoktatói koordinátor meghívásának eleget téve vállalta a váci nyílt napot.

A határon túlról két résztvevő, Miklós Csaba majlátfalvi (temesvári egyházmegye) plébános és e sorok írója érkezett. Ők a Jöjj, kövess engem! katekétikai modell erdélyi–partiumi–bánsági meggyökereztetését készítik elő. A közeljövőben a Csillag házaspár és a modellt hosszabb ideje alkalmazó és annak népszerűsítésén velük együtt dolgozó kis csapat, valamint – jövőre – Anne-Marie és Emanuelle is készülnek Romániába utazni, ahol majd a vácihoz hasonló programot is tartanak.

Vácon Tornay Gábor a házigazda szeretetével köszöntötte a megjelenteket. Kegyelemnek nevezte az évekkel korábbi franciaországi látogatásukat, hiszen akkor nyílt lehetőségük egészen közelről megismerni a kármelita Boldog Marie-Eugène atya által alapított intézetet és a Noëlle Le Duc által kidolgozott hitoktatási modellt. Az intézet tagjainak jelenlegi látogatása így igazi ünnep a számukra. Tőle Anne-Marie Le Bourhis vette át a szót (Csillag Éva kiváló szinkrontolmácsolása mellett): „Ez egy kaland, ami veletek folytatódik” – mondta bemutatkozása után, majd röviden ismertette intézetüket és az általuk követett szellemi és lelki nagyságok lelkiségét és katekétikai szemléletét.

„A Szentlélek műve, hogy több országban bemutathattuk a Jöjj, kövess engem! modellt. Jártunk például Lettországban, Spanyolországban, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Kanadában is. Nem módszert tanítunk, hanem az élettapasztalatainkat adjuk át itt is nektek, hogy aztán azt kezdjetek vele, amire a Szentlélek indít benneteket” – mondta. Emanuelle Bonhomme rövid bemutatkozása után nagyon szép közös imával vezették fel a következő egységet.

Az államalapítás egy nappal korábbi ünnepéhez kapcsolódva és Ferenc pápa budapesti látogatása alkalmával mondott gondolatait is felhasználva az Európa közepén élő magyar néphez kapcsolható beszédes szimbólumokat, a gyökereket és hidakat építették be az imába, illetve az ahhoz készített kis montázsba. „Mária országa” népének különleges hivatása betöltéséhez kérték a Szűzanya közbenjárását.

Az imát Anne-Marie interaktív előadása követte az egyetemes egyház katekézissel kapcsolatos tanításáról. Megjegyzendő, hogy a közös ima és a többi programpont során is a Jöjj, kövess engem! sajátos, „Szentléleknek teret adó technikáját” követték. A nagyon érzékenyen, szépen vezetett programpontok így igazi lelki töltekezést is biztosítottak a résztvevőknek. „A katekézis végső célja Jézussal nemcsak kapcsolatba, de élő közösségbe is vonni a gyermekeket, mert egyedül ő tudja elvezetni őket a Szentháromság szeretetközösségébe. Ennek az intim kapcsolatnak a megszületését a Szentlélek és a hitoktató minden gyermek felé való személyes odafordulása és személyes kísérése segíti” – fogalmazott az előadó.

A következő egységben Emanuelle egy mindenkit nagyon mélyen megérintő témát, Jézus és a leprás találkozását dolgozta fel katekézisük sajátos papírsziluettjeinek felhasználásával. Kevés eszközzel ugyan, de mégis nagy mélységekbe vezette a jelenlévőket, akik aztán a jelenlévő papok koncelebrálásával bemutatott szentmisében „élték tovább” a tapasztaltakat.

A délutáni blokkban Emanuelle a Jöjj, kövess engem! katekézis menetét ismertette a bemutatott témafeldolgozás tükrében, külön nyomatékosítva az Isten igéje „itt és most”-ban való jelevalóvá tételének fontosságát. „Az Akarom, tisztulj meg! itt és most, a mi életükben, illetve a diákjaink életében kell hasson, és ezt csak úgy tudjuk eléri, ha megpróbálunk belépni Jézus szívébe” – hangsúlyozta. Az ennek módja és más, igazi mélységeket érintő kérdések megtárgyalása után Anne-Marie az éves anyag elrendezését ismertette három korosztály számára.

Bár szándékosan nem nevezték képzésnek, az augusztus 21-i programsor szellemiekben és lelkiekben is jócskán gazdagított minden résztvevőt. A Jöjj, kövess engem! katekétikai modellt ősszel egyázmegyéink hitoktatói is megismerhetik.

Ezzel kapcsolatos információkat a négy egyházmegye hitoktatóinak Facebook-csoportjában lehet majd olvasni.

Ozsváth Judit