Krisztusra alapozni az életet – Fogadalomtétel az erdélyi ferences rendtartományban

0
372

Szent István király, az erdélyi ferences rendtartomány névadójának ünnepén letette első fogadalmát a csíksomlyói kegytemplomban Tölgyesi Kristóf, rendi nevén Teofil testvér. Az ünnepélyes szentmise szónoka Urbán Erik tartományfőnök prédikációjában arra biztatta a fogadalomtevőt, istenszerető szerzetes legyen, hiszen ez számára és a közösségének is ajándék.

Közel egy éve kezdte az úgynevezett noviciátust, azaz a próbaidőt a ferences rendben a sepsiszentgyörgyi származású Tölgyesi Kristóf, rendi nevén fr. Teofil. Az elmúlt évben a magyarországi Szécsényben töltötte a próbaidőt, kedden este pedig Szent István király, az erdélyi ferences rendtartomány névadójának ünnepén, a ferencesek nyári nagytalálkozóján a csíksomlyói kegytemplomban bemutatott ünnepi szentmisén letette első fogadalmát. Az ünnepélyes szentmisén jelen voltak Teofil testvér szülei, rokonai és barátai is. Az ünnep szónoka Urbán Erik tartományfőnök prédikációjában kiemelte: nem elegendő csak a múltat kutatni és a jelent feltárni, nem elegendő a történészi munka és a szociológiai felmérés: kutatni kell, merre van a jövő.

– Gazdag múltunk van itt, Erdélyben, magának az ezeréves főegyházmegyének, egy népnek, mint nemzetnek és közösségnek, vagy akár az erdélyi ferences rendtartománynak, amelyről Benedek Fidél OFM, egykori tartományfőnök a következőket írta: „Oly gazdag az erdélyi ferences múlt és akkora belső értékeket hordoz, hogy tiszteletet parancsol. Feledésben nem maradhat, sem tulajdon fiai, sem az erdélyi közösség előtt.” Akik a jelenben élünk, a mi életünknek is kell legyen iránya és intenzitása. Az alapvető értékek elmélyítése azért fontos, hogy a jelennek jó iránya és dinamizmusa legyen. Magába az emberbe a Teremtő belső dinamikát ültetett, ami a jövő felé hajtja, ami a jövőt fürkészi. Ahogy nem tudunk semlegességgel gondolni a történelmi múltra, emlékezni az elődökről, így nem állhatunk semlegesen a jelenben sem – mondta Erik testvér. Teofil testvért arra biztatta, istenszerető szerzetes legyen, hiszen ez számára és a közösségének is ajándék.

– A nagy ferences centenárium második évében teszed le a fogadalmadat, amikor arra emlékezünk, hogy szeráfi atyánk 800 évvel ezelőtt Alverna hegyén megkapta Jézus öt szent sebét, szeretettől lett megpecsételve, Krisztus, a szegletkő egészen magához ölelte. Életedet Krisztusra alapozd, a sziklára. Jézusnak a homokra épített ház hasonlata érdekes és sokatmondó. Úgy tűnik, hogy a sziklára épített épület stabilabb, az építője pedig bölcs. A homokra épített ház ingatag, építője pedig oktalan. Valójában mindkét ház stabilnak tűnik, amikor szép az idő, amikor béke van, csak akkor derül ki, melyik mennyit ér, amikor jön a vihar, feltámad a szél, amikor az ár nekizúdul a ház falának. Akkor derül ki mennyire épül Krisztusra és Krisztusba életem, amikor kellemetlen helyzetbe kerülök, és nem sajnálom az időt Istentől és a közösségtől, hogy jelenlétemmel gazdagítsak, formáljak, élővé tegyek egy gazdag örökséget, amely stabilitást ad identitásunknak. Ezt tedd szeráfi atyánk példájára, aki belépett Isten szeretetébe, amely lépés magában hordozza azt az evangéliumi paradoxont: amikor érte meghalunk, akkor kezdünk el igazán érte és neki élni – tette hozzá az ünnep szónoka.

A szentmisét a kegyhely You-Tube-csatornája élőben közvetítette, ITT visszanézhető.

Ferences sajtószolgálat