Megáldották az ajnádi kápolna Szent Ilona-freskóját

0
260

Szent Ilona ünnepén, augusztus 18-án, vasárnap búcsús szentmisére gyűltek össze a csíkajnádi Szent Ilona-kápolna körül. A gyalogos keresztalja rózsafüzért imádkozva, énekelve érkezett ki a hegyre, a szentmise helyszínére. Az ünnepi szentmisét Tamás József ny. segédpüspök mutatta be, a liturgia elején megáldva a kápolna szentélyébe elkészített falfreskót, amely a Szent Ilona-legendából egy részletet mutat be: a Szent Kereszt megtalálásának jelenetét, csodáját.

A freskókészítés ötletét egy római zarándoklat adta, amikor egy kisebb ajnádi csoport felkeresett néhány Szent Ilona-emlékhelyet. A Jeruzsálemi Szent Kereszt tiszteletére épült bazilikában, ahol a Szent Kereszt, a töviskorona részei és szegek is láthatók, a szentélyben láthatták az ottani freskót.

A legenda szerint a három keresztet, miután megtaláltak, a jeruzsálemi küldöttség fogadta, élén a püspökkel. Hoztak hordágyon egy beteget, és a keresztfákhoz érintették. A harmadik kereszt érintésétől a beteg gyógyulást nyert, ezt tekintették Krisztus keresztfájának, és hódoltak a Szent Kereszt előtt.

Ennek mintájára készült el a csíkajnádi falfreskó is jóval kisebb méretben, de a jelenet lényegét összefoglalva. A freskót Nagy István Gábor festőművész készítette.

„Úgy ahogy a közösségi összefogás, lelkesedés létre hozta az elmúlt években ezt a kápolnát, úgy ez az erő, lelkület éltesse továbbra is közösségünket” – fogalmaz közösségi oldalán a csíkajnádi szervezet.

Kép és szöveg: Csíkajnádi Szent István Szervezet