Pápai üzenet a békéért és az üldözött keresztényekért végzett nyilvános rózsafüzér tízéves évfordulójára

0
211

A 2014-ben létrejött közös nyilvános rózsafüzér-imádság az Adriai-tenger partján, Rimini városa főterén a világ békéjét szolgálja. A kezdeményezés szervezője a Nazarat-bizottság az üldözött keresztényekért, melynek mostani, augusztus 20-i közös imáján részt vesz Nicolò Anselmi püspök, Rimini főpásztora. Ferenc pápa a Nazarat-bizottságnak címzett üzenetében hálásan köszöni a tanúságtételüket, mellyel az igazságtalanság, az elnyomás, a gyűlölet és kapzsiság által megsebzett népesség fájdalmával együttéreznek.

A közös rózsafüzér-imádkozás Riminiben 2014 augusztusában kezdődött, miután az úgynevezett iszlám állam, az ISIS augusztus 6-án és 7-én Irakban elüldözte a ninivei síkságon lakó keresztényeket, akiknek jelenléte pedig egyidős magával a kereszténységgel. A közös rózsafüzérimát minden hónap huszadikáján tartják. Tekintve az indulás nagy sikerére, a kezdeményezés egyre több olasz város terére átterjedt. A rózsafüzérima különlegessége, hogy azt nem zárt helyen, templomban vagy egyéb közösségi helyen tartják, így az imának a kegyelmi hatáson túl, nagy a tanúságtevő ereje is. A közös ima után gyűjtést tartanak, melynek összegét elküldik az iraki és szíriai nehéz sorsú katolikus családoknak.

A szentatya osztozni akar az üldözött keresztényekért folytatott Mária-imádság örömében

A Nazarat-bizottság elnökének, Marco Ferrininek küldött levelében Ferenc pápa köszönetet mond azért, hogy tájékoztatták őt az üldözött keresztényekért végzett imádságukról, mely megkülönböztetett figyelemmel fordul immár tíz éve a szörnyű konfliktusok által sújtott országokban élő számos testvér és nővér felé. A szentatya osztozni akar az üldözött keresztényekért immár tíz éve végzett Mária-imádság örömében, mely a Nazarat-bizottság kezdeményezésére született és terjedt el immár a világ számos városában.

A pápa köszöni tanúságtételüket és együttérzésüket a szenvedőkkel  

A pápa „hálásan köszöni a tanúságtételüket, mellyel az igazságtalanság, az elnyomás, a gyűlölet és a kapzsiság által megsebzett népesség fájdalmával együttéreznek és kifejezésre juttatják szeretetüket és közelségüket irántuk. Napjainkban jobban mint valaha az egész emberiségnek szüksége van a béke örömhírére, és aminek megosztása minden keresztény ember közös hivatása. Ferenc pápa reméli, hogy mindazok, akik buzgó szívvel és Lélekkel telve csatlakoznak az imádság  pillanataihoz, továbbra is előmozdítják a mindenki iránti tisztelet, a befogadás és a befogadó testvériség kultúráját, melyben mindenki megízlelheti a közösség kenyerét és a szolidaritás örömét.

Arra buzdít a szentatya mindenkit, hogy kérjék a Segítő Szűzanya támogatását, hogy vegye őket köntösének oltalmába és így támogassa őket a próbatételek idején. Ezekre a szándékokra küldi apostoli áldását, amelyet szívesen küld a bizottság tagjaira és mindazokra, akik részt vesznek a mostani évtizedfordulón, továbbra is kérve, hogy imádkozzanak érte.

Vértesaljai László SJ / Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media