A Szűzanya oltalmát és közbenjárását kérték

Nagyboldogasszony-napi zarándoklatok Máriaradnára és Máriacsiklovára

0
247
Fotók: temesvári püspökség sajtóirodája

Sok zarándok, aki az év folyamán felkeresi a temesvári egyházmegye két Mária-kegytemplomát, Máriaradnát és Máriacsiklovát, egyetért abban, hogy mindkét, a Szűzanyának szentelt kegyhelynek különleges hangulata, kisugárzása van. A Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepén, augusztus 15-én a hívek idén is elindultak a jól ismert úton, őseik nyomdokán, hogy a Szűzanya oltalmát és közbenjárását kérjék.

Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából a máriaradnai és a máriacsiklovai kegytemplom ismét megtelt zarándokokkal, akik szlovák, horvát, román, magyar, cseh és német nyelven celebrált római katolikus és görögkatolikus szentmiséken és rózsafüzér ájtatosságokon vehettek részt.

A szlovák hívek máriaradnai zarándoklata a Nagyboldogaszony ünnepét megelőző szombaton többéves hagyomány a temesvári és a nagyváradi egyházmegyében. Idén a zarándoklatot 9-én, szombaton 11 órai kezdettel tartották, a szentmisét Böcskei László nagyváradi főpásztor mutatta be, Pál József Csaba megyés püspök koncelebrált.

Augusztus 14-én este, a Mária-ünnep előestéjén a máriacsiklovai kegytemplomban Josef Přelouček szörénybuzási plébános cseh nyelven mutatott be szentmisét. A radnai kegytemplomban a román nyelvű szentmisét Ioan Cădărean lippai és temesújfalui plébános, a horvát nyelvű szentmisét Nikola Lauš püspöki irodaigazgató mutatta be.

Augusztus 15-én délelőtt a máriacsiklovai kegytemplomban Martin Jäger aninai és oravicabányai plébános mutatott be szentmisét. Radnán a liturgikus program 7.30 órakor a horvát nyelvű szentmisével kezdődött, amelyet Nikola Lauš püspöki irodaigazgató mutatott be. Reggel 9 órakor a magyar nyelvű szentmisét Andreas Reinholz radnai plébános mutatta be. Az ünnepi szentmisét 11 órakor román, német és magyar nyelven Pál József Csaba temesvári püspök celebrálta. Koncelebrált Jäger Béla kanonok, temesvár-újkissodai plébános, Laczkó István földeáki (Magyarország) plébános, Ionuc Hojda újmoldovai plébános, Pozsonyi Daniel zsombolyai plébános, Petru Muțiu facsádi és bulcsi plébános, valamint Mihai Vereș, görögkatolikus ny. plébános. Énekelt a bazilika kórusa, Andreea Bodroghi orgonaművész vezetésével.

Szentbeszédében Jäger Béla kanonok kiemelte: „Mária már az angyali üdvözletkor úgy válaszolt: íme, az Úr szolgálóleánya vagyok, legyen nekem a te igéd szerint. Nem követel semmit, rábízza magát és életét Istenre. Hisz Isten szeretetében, hiszi, hogy Isten maga a szeretet. Hisz Isten jóságában. Sok nehézséggel kellett szembenéznie pont úgy, mint most nekünk. Keresztény életünk nagy próbája, hogy vajon tudunk-e hinni abban az igazságban, hogy Isten mindig velünk van. A földi élet mindenki számára küzdelem, és az volt Mária számára is.

Déli 13 órakor a bazilika ismét megtelt a román nyelvű szentmisére, amelyet Ionuc Hojda újmoldovai plébános mutatott be, koncelebrált Petru Muțiu plébános. A görögkatolikus hívek 14 órakor gyűltek össze a kegytemplomban szent liturgiára.

Andreas Reinholz radnai plébános elmondta: erre az ünnepségre a temesvári, a nagyváradi és a szatmári egyházmegyékből érkeztek zarándokok. A következő ünnep, amelyen több ezer zarándok vesz majd részt Máriaradnán, Szűz Mária születésének ünnepe lesz szeptember 8-án.

A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS