Különleges produkciókkal várja a hallgatóságot a Magyar Egyházzenei Biennálé

Közlemény

0
218
A Lux Arumque kórus fellépése, 2022 (Fotó: egyházzene.magyarnapok.ro)

A Magyar Egyházzenei Biennálé a Kárpát-medence egészét átfogó, a magyar keresztény ökumenét, a zene egyházi és közösségi funkcióit kiemelten képviselő, magas művészeti tartalmú, fesztivál-, illetve kórustalálkozó-jellegű eseménysorozat, amely a kortárs magyar egyházi zene és a vallási közösségek, illetve a nagyközönség élő kapcsolatrendszerét hivatott kialakítani és ösztönözni, valamint új impulzusokkal gazdagítani a Kárpát-medence magyarságának templomi zenei gyakorlatát és repertoárját.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a MOL Új Európa által támogatott esemény fő célja, hogy kapcsolatot teremtsen zeneszerzők, karnagyok, előadók, kórusok, kiadók, illetve a papság és a hívő közösségek, a tényleges célközönség között. A 2024. augusztus 16–21. között, a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként megvalósuló programsorozat a rendszerváltás óta született magyar egyházzenei alkotásokat állítja az érdeklődés középpontjába, kitekintéssel a Kárpát-medence egészére. A biennálé lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy magyar zeneszerzők, előadók, templomi szolgálatot teljesítő egyházzenészek tapasztalatot cseréljenek és elősegítsék az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.
A Magyar Egyházzenei Biennálé helyszínéül természetes módon kínálkozik a Magyar Egyházzenei Fórum korábbi helyszíne: Kolozsvár városa, a különböző vallási közösségek együttélésének szimbolikus tere, mely egyházi és világi infrastruktúrájában egyaránt talán a leggazdagabb lehetőségeket kínálja. Az elmúlt időszakban a rendezők elnyerték a kolozsvári felekezetek elöljáróinak támogatását is ahhoz, hogy kialakíthassák a tervek szerint mintegy 30 rendezvényt felölelő sorozat vízióját: Kolozsvár 11 templomában 40 kortárs magyar zeneszerző 80 egyházi alkotásának megszólaltatásával, liturgikus keretben vagy koncert formában.


A Magyar Egyházzenei Biennálé rendezvénysorozata a hangversenyeken és a liturgikus keretek között megszólaló produkciókon túl olyan értékes események megszervezését is biztosítja, mint a magyarországi és határon túli kiadókat felvonultató kotta- és hanglemezbörze; a sorozatot végigkísérő, látogatók és „külsősök” számára is aktív részvételt biztosító kórusműhely; az egyházi vezetőkkel való találkozás lehetősége, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetések egyházzenészek, kórusvezetők, karnagyok, kántorok és zeneszerzők részvételével.
Szervezők: Auris Művészeti Ügynökség és Kiadó, ügyvezető ig.: dr. Selmeczi János; Egyházzene-Kolozsvár Egyesület, elnök: dr. Potyó István; Kincses Kolozsvár Egyesület, elnök: dr. Gergely Balázs
Művészeti vezetés: Selmeczi György, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, a nemzet művésze; Potyó István, egyházzenész, orgonaművész, a Szent Mihály-templom karnagya; Sófalvi Emese, muzikológus, egyetemi oktató.


Állításunk, hogy az elmúlt három-négy évtizedben a magyar zeneszerzés rendkívül értékes, magas színvonalú egyházzenei művek sokaságát alkotta meg;
Törekvésünk, hogy újraépítsük azt a történelmileg hiteles kapcsolatot a magyar egyházak és a művészek között, mely az antiklerikalizmus évtizedeiben súlyosan sérült;
Meggyőződésünk, hogy az értékes zeneművek jelenléte a templomi gyakorlatban – alapvető funkcióján, a vallásos elmélyülés szolgálatán túlmutató módon – a közösségteremtés és az értékelvű, általános humán műveltség támogatásának eszköze lehet.


Védnökség:
A Magyar Egyházzenei Biennálé – Kolozsvár 2024 esemény védnökei: Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Csíky Boldizsár, Kossuth-díjas zeneszerző, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, László Attila kolozsvári főesperes-plébános, Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
Főtámogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, MOL Új Európa Alapítvány.
Támogatók: Communitas Alapítvány, Reform Copy Center,
Partnerek: Kolozsvári Állami Magyar Opera, Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar, Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar.