Tegyünk együtt a szülői kiégés ellen Éline Landon Kimerült anyáknak című könyve segítségével

0
198

A Fokoláre mozgalom Új Város Kiadója gondozásában jelent meg Éline Landon Kimerült anyáknak – 9 hét feltöltődés Istennel című könyve, amelyet idén tavasszal online találkozások formájában dolgoztak fel érintett anyák. A lehetőséget augusztus végén újra meghirdetik, ennek kapcsán osztotta meg a tapasztalatokat a csoport animátora, Fogarasiné Pusztai Virág az Új Város Online oldalán.

A kiégés a modern társadalom egyik leggyakoribb és nem veszélytelen problémája. A tünetegyüttes, amely mind a fizikai, mind a mentális és érzelmi egészségünket fenyegeti, a közhiedelemmel ellentétben nem csak a munkahelyei környezetben alakulhat ki.

Anyaként a hormonális változások, esetleg a sűrűn érkező gyerekek, az alvási idő csökkenése, a maximalizmusunk és a világ felől érkező irreális elvárások bizony könnyen elindíthatnak egy kimerültségbe, fásultságba vezető spirálba. Beszűkültségünkben nem látjuk a fától az erdőt, a mindennapi apró örömök észrevétlenek maradnak, mert mások igényeinek és vélt vagy valós szükségleteinek kiszolgálása átvisz minket egy „mártír Márta” attitűdbe. Egyre csak azt érezzük, hogy türelmetlenek, ingerlékenyek, fásultak, kimerültek vagyunk.

Jó húsz évvel ezelőtt hat kicsi gyereket nevelve hasonló érzésekkel próbáltam egy megtartó közösségnek hála „túlélni”, hogy aztán örömmel éljem meg azt a rövid kis szakaszt, amit a hamar felnövő gyerekekkel együtt megadatik. Tavaly nyáron megszületett első kisunokám, és ezzel egy időben kezembe akadt Éline Landon könyve: Kimerült anyáknak – 9 hét feltöltődés Istennel. Szinte villámcsapásként éltem át újra azokat a mélységeket és magasságokat, mint akkor, amikor a sok kicsi gyerek mellett pörgött az életünk.

Ezen két élmény találkozása hozta fel bennem azt az ötletet, hogy januárban online csoportot indítsunk édesanyáknak, és kilenc héten át együtt haladjunk a könyv tematikájával, közösen imádkozva, fix kiscsoportokban megosztva egymással megéléseiket, mindennapi tapasztalataikat. Az utolsó alkalom pont Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére esett, ami ünnepélyes keretet adott a zárásnak és a visszatekintésnek.

Az online lehetőség biztosította, hogy Debrecentől Pécsig, Szegedtől Zaláig be lehessen csatlakozni. A fix kiscsoporton belül napi szinten tartották egymással a kapcsolatot az édesanyák, párokban támogatva egymást a kilenc hét alatt, és többek jelezték, hogy ezután is fogják. Az egyórás online tér nagyon kevés, de a kisgyerekes létbe ezt sem mindig könnyű beleszorítani. A beköszönő kör után egy rövid impulzust kaptak, amit aztán saját csoportjukban, saját élményekkel vittek tovább. Öröm volt látni, hogy milyen hamar tudtak nagyon mély dolgokról is beszélgetni. Előfordult, hogy valaki egy alkalomra nem tudott bejelentkezni, de az összefoglaló, vagy a „kötéltársak” illetve a könyv tematikája segítették, hogy a témát tovább tudja gondolni.

Hogy milyen felismerések születtek a beszélgetésekből, arról IDE kattintva olvashatnak.

Az augusztus 26-án induló, kilenc heten át tartó új csoportba ITT lehet jelentkezni, a program alapjául szolgáló könyvet ITT lehet megrendelni.

Forrás: ujvarosonline.hu / Magyar Kurír

Fotó: pexels.com