A jobbik részt választották – tanúságtételek a međugorjei Mladifest ifjúsági fesztiválról

0
630

Erdélyből több százan vettek részt Bosznia-Hercegovinában, Međugorjéban az augusztus 1–6. között megszervezett 35. Mladifesten. A sepsiszentgyörgyi imacsoport szervezésében 78-an csatlakoztak az ifjúsági fesztivál programjához. Az ő megosztásaikat olvashatják.

▪ A Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport szervezésében idén is 78-an zarándokoltunk Međugorjéba. A lelkivezetőnk Ambrus István Ábel plébános volt. Hála és köszönet Istennek, hogy most is megtapasztalhattuk a Szűzanya jelenlétét, közelségét és szeretetét, amelyet sokan úgy fogalmaztak meg, hogy rózsaillatot, ugyanakkor egységet és szeretetet éreztek. Jó volt együtt lenni. Én már évek óta vissza-visszatérek, hogy a lelki akkumulátorom feltöltődjön. Nagyon szeretem a Szűzanyát és ez meghatározza a mindennapi életemet is.

Számomra idén nagyon sokat jelentettek az esti szentségimádások, ahol Jézus körbejárt, hogy gyógyítson és szabadítson engem is. Az ördögtől megszállott emberek kiáltozásai és a tömeg válaszaként a morajlás, az imádság nagyon erős érzelmi hullámot indított el sokunkban, amikor a szenvedő emberek megszabadultak és csend lett. Tőlem öt méterre egy fiatal lány kiáltozni kezdett és amikor a pap rátette a kezét és szabadító imát mondott, a lány megszabadult a gonosztól. Igen, Jézus ma is gyógyít, és mindannyiunknak szüksége van arra, hogy megtisztuljunk, bűnbánatot tartsunk és újból megtérjünk. Ez Međugorje gyümölcse és ezt én is mindig megtapasztalom. (Regina nővér)

▪ Međugorje a nagy megbánások, a nagy megtapasztalások és kegyelmek helye. Egy olyan hely, ahol a legmegátalkodottabb emberben is elindul egy szikra, a kegyelem szikrája. Ez az a hely, ahol sikerül belelássunk a lelkünk legrejtettebb zugaiba. Ehhez adja meg a jó Isten mindenkinek a megfelelő kegyelmi ajándékait. (Igyártó Marika)

▪ A mi családunk nagy élményeket élt át Međugorjéban. Amikor az ember odamegy, úgy érzi magát, mintha Jézus karjaiban és a Szűzanya oltalmában lenne, vagy akár a mennyországban, mivel öröm tölti el a szívét. Bárki megy oda, szegény, gazdag, jó, rossz, bűnös, Jézus olyan kegyelemben részesíti, amitől megváltozik, egyszerűen olyan lesz, amilyen szeretett volna lenni. Mindnyájan nagy kegyelmeket kaptunk és boldogan tértünk haza. (Colcer család)

▪ A fesztiválon másodszor veszek részt, már régen vágytam vissza. Nehéz szavakba foglalni, hogy mit kaptam, még nagyon friss az élmény. Először az emberi tényezőket említeném a csoportból, a gondoskodást, útmutatást, imákat, bátorítást a lelki beszélgetésre, gyónásra, a hordozott terhek, nehézségek letételére. A lelki atyák vezetése, imája segített életünk nehézségeinek, terheinek megvallásában, letételében, valamint elfogadó magatartásuk Jézus megbocsájtó szeretetét tükrözte. És ami a legfontosabb, a jó Isten vezetése, szelíd szeretete és feloldozó kegyelme, amit a szentmiséken, szentségimádáson, de akár a hegyeken vagy az embereken keresztül tapasztalhattam meg. (Kernászt Adél)

▪ Međugorje az egyetlen hely, ahova visszavágyom minden évben. A sok lelki gyümölcs, amely e kegyhelyen terem, arra késztet, hogy felismerjem a Szentlélek állandó tevékenységét ezen a helyen. Itt megújult a hitem, szeretetem és reményem, meggyőződtem, hogy Isten közel van hozzám. Máriát szemlélve mindannyian felismerhetjük Jézus Krisztus szeretetét, amely meggyógyítja szomorúságunkat, gyötrelmeinket és félelmeinket. Ha megállunk Szűz Mária előtt, anyai tekintete helyreállítja bennünk a békét, amely testi-lelki egészségünket is jelenti. (Molnár Ottilia)

▪ Hálás vagyok azért a nagy-nagy szeretetért, ami kiáradt és betöltötte a teret és az ottlevőket! Leírhatatlan volt. A tanúságtételek azt sugallták, hogy bármennyire is rögös és nehéz a nekünk kijelölt út, a Szűzanya közbenjárásával és az Úr Jézus segítségével megtalálhatjuk és a jobbik részt választhatjuk. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a zarándoklatnak! (Román Judit)

▪ Hálás vagyok, hogy elutazhattam Međugorjéba, és a sok zarándokkal együtt köszönthettem mennyei Édesanyánkat. A kegyhely olyan hely, ahol megnyilvánul Szűz Mária közelsége, aki mindenkit szeretettel fogad. Jézus anyja azoktól sem tagadja meg vigasztalását, akik nem részesülhetnek a katolikus egyház szentségeiben. Csoda volt számomra megtapasztalni, ahogy a rengeteg ember a kopár sziklán mezítláb a keresztutat végezte, ahogy hosszú sorokban a szentgyónáshoz járultak. A szentmisék csodálatosak és szívhez szólóak voltak. A szentségimádások alatt úgy éreztem, hogy a lelkemet és egész lényemet átjárja és betölti a Szentlélek. (Panczel Rozália)

▪ Az ifjúsági találkozó mély lelki élményt kínált, amely segített abban, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki Jézussal, különösen a Szűzanya közbenjárása által. A naponta elhangzó tanúságtételek, katekézisek és prédikációk rávilágítottak arra, hogy az igazi béke megteremtése Jézus tanításainak követésével lehetséges. Az ilyen béke, amely a szeretet gyümölcse, soha nem pusztán emberi erőfeszítés eredménye, hanem Isten irgalmának tapasztalata. A találkozó mottója, „Mária a jobbik részt választotta…” (Lk 10,42), arra bátorított mindenkit, hogy teljes mértékben adja át magát Jézusnak, és merjen dönteni a „jobbik rész” mellett – azaz olyan értékek mellett, amelyek örökérvényűek és elveszíthetetlenek. Emlékeztetett arra is, hogy ha gyengének érezzük magunkat Isten hívásának követésére, akkor bíznunk kell abban, hogy ott, ahol saját erőink véget érnek, ott kezdődnek Isten lehetőségei. (Fodor Melinda)

▪ Régi vágyam teljesült azzal, hogy idén első alkalommal részt vehettem az ifjúsági fesztiválon. Habár régebb voltam fiatal, de a Szűzanya hívott, döntöttem Isten mellett, és jó döntésnek bizonyult. Jó volt elvegyülni a fiatalok között, látni rajtuk azt a lelki méltóságot, ahogy részt vettek a programokon, eltöltött Isten békéje és öröme lelkem legmélyén. Összegyűltünk egy asszony, egy édesanya köré, imában egyesültünk sok nemzet fiaival. Felemelő, magasztos, szavakkal nem leírható lelki állapotban telt el az a pár nap. Mély nyomot hagyott lelkemben a kereszthódolat az égő gyertyával, minden egyes gyertya a húsvéti gyertya lángját adta tovább kezünkben. Hazatérve otthonainkba így adjuk tovább a békét és a reményt, tanúságot téve tetteinkkel Isten szeretetéről. (Keresztes Erzsébet)

▪ Međugorje, ahol az ég és a föld összeér. És tényleg… Az egész helyet valami különleges erő hatja át. Ugyanakkor a csend és a béke szigete. Emberekkel vagy körülvéve, és mégis nyugalomban, békességben vagy. Amikor éjszaka ülsz a Jelenések hegyén, és enyhe szellő suhan át. Amikor lehullanak az álarcok, és szembesülsz saját magaddal. Egy csoda. Ezt érdemes megtapasztalni. (Miklós Jácinta)

▪ Ez a tizedik alkalom, amikor Međugorjébe zarándokoltam, valószínű ezért is kaptam üzenetként több alkalommal, hogy „hálát adjak szüntelenül mindenért”. A hála szó különös értelmet nyert lelkemben, valahogy most másként hangzott, igazából megvilágosodott értelmemben a tény, hogy Jézus mindig csak hálaadás után cselekedett. Hála a sok kegyelemért, hogy távol a világ zajától, Mária közbenjárására „Jézus lábához ülhettem”, így örömmel, békével telhetett meg a lelkem, megtapasztalhattam a feltétel nélküli nagy szeretetet, amelyet szívemben magammal hozhattam. (Bogyó Csilla)

▪ Négy év készülődés után idén voltam először az ifjúsági fesztiválon. Meglepett az ott tapasztalt nyugalom, béke és tisztelet. Volt lehetőség az imára és elcsendesedésre, mert kiválóak voltak a szervezőink, a lelki vezetőnk és a csapatunk. Remélem mindenki megtalálta a lelkében azt a fényt, amely segít, vezet és megmutatja ebben a rohanó világban a helyes utat. (Tribel Zita)

▪ 2018 óta vagyok a Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport tagja. A Szűzanya az én égi édesanyám, aki gyerekkorom óta vezérli lépteimet. Bánatomban, örömömben mindig hozzá folyamodom, nála szeretetet, békét, oltalmat találok. Bármilyen nehéz helyzetben kértem a segítségét, mindig közbenjárt értem drága Szent Fiánál. Međugorje számomra az a hely, ahol az ég és a föld összeér, ahova az ember ha egyszer eljut, a szíve mindig visszavágyik, Međugorje rendkívüli módon megáldott hely! (Sorban Edit)