A vallási-kulturális élményturizmus egyszerre elégíti ki a mélyen hívő és a kereső ember igényeit

0
275

A Kolozsvári Magyar Napok keretében idején immár harmadik alkalommal tartanak vallásturisztikai kerekasztalt a Főtér23 rendezvényteremben Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervezésében augusztus 22-én du. 3 órától. Miért fontos, miért érdekes a vallásturizmus? Koncz Attilát kérdeztük erről.

A vallásturisztikai szakképzés aktuális kérdéseiről beszélget Koncz Attila teológus, a Mathias Corvinus Collegium kolozsvári központjának oktatója Ádámkó Istvánnal, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójával, Schuller Hajnallal, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum igazgatójával, Konrád Katalinnal, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójával, Novák Istvánnal, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettesével és Toronyi Zsuzsannával, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és a budapesti OR-ZSE közös mesterképzésének szakfelelősével.

,,A korábbi években, írja a programleírás, vendégeink segítségével körüljártuk ennek a sajátos utazási formának a sajátosságait és egyre növekvő népszerűségének okait, valamint az egyházakra és általában a magyar közösség életére gyakorolt pozitív hatását. Idén a szakemberképzés lehetőségeit vizsgáljuk meg közép- és felsőfokon egyaránt, erdélyi és magyarországi szakemberek részvételével, akik első kézből tudják elmondani, milyen ismeretekre van szükségük a leendő szakembereknek, illetve milyen karrierlehetőséget kínál napjainkban a vallásturizmus fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.”

A kerekasztal moderátorát, Koncz Attilát arról kérdeztük, miért látja fontosnak, miért lett kedvenc témája mostanság a vallásturizmus.

,,Számomra a vallásturizmus az egyik legfontosabb és legaktuálisabb téma, nemcsak személyes okokból, hanem társadalmi haszna miatt is. A vallásturizmus szerintem egy rendkívül tág fogalom, amelynek a klasszikus zarándokturizmus csak egy része. Manapság nagy igény van az általam vallási-kulturális élményturizmusnak nevezett vegyes formára, amely egyszerre elégíti ki a mélyen hívő és a kereső emberek igényeit. Azért is fontos ez szerintem, mert olyan találkozási lehetőséget teremt, amelyben a vallásos és útkereső utazók egymást segítve, a párbeszéd és egymás segítésének tapasztalatával, a közösség élményével gazdagodnak — jól illeszkedik ez napjaink szinodalitás fogalmához.”

Koncz Attila nem először vezet programot a KMN keretében. ,,A kolozsvári magyar főkonzulátus felkérésére vettem és veszek részt most is a munkában, ők már évek óta fontosnak tartják és napirenden tartják a témát.”

A KMN keretében egy másik, e témakörbe tartozó programot is vezet augusztus 21-én de. 10 órától Koncz Attila, ennek címe: Főtemplomok Kolozsváron, találkozási pont: a Főkonzulátus udvara.

,,Erdély fővárosában négy magyar történelmi egyház kiemelt jelentőségű temploma is megtalálható, amelyek közül egyik sem tekinthető a szó szoros értelmében vett székesegyháznak, mégis mind szorosan kötődik a püspöki (érseki) tisztség aktuális viselőjéhez, annak hivatali reprezentációjához. Ez a páratlan gazdagság lehetőséget kínál arra, hogy vezetett séta keretében ismerkedjünk meg a katolikus, a református, az unitárius és az evangélikus egyház tanításával a templomról és az istentiszteletről. Nem történelmi vagy művészettörténeti, hanem spirituális utazásra hívjuk az érdeklődőket, hogy jobban megismerjék és megértsék a szent hely, illetve a kultusz fogalmát, annak hasonlóságait és különbségeit egyházaink felfogásában.”

Hogyan zajlik ez a séta, mire számítson, aki jelentkezik, aki szeretne részt venni? A résztvevőket a felekezetek képviselői fogadják saját templomukban, a séta vezetője, Koncz Attila pedig minden egyes helyszínen egy kiselőadás keretében a teológus és vallási újságíró szemével mutatja be a templomot.