Nyári allergia

0
185
Fotó: Pixabay

A nyár az az évszak, amelyet talán a legtöbben várunk. Pedig ezekben a hónapokban sincs hiány az olyan bosszantó tényezőkből, amelyek beárnyékolhatják napjainkat. Ilyen például a nyári allergia. Fontos, hogy az allergiás tüneteket meg tudjuk különböztetni a tavaszi-őszi időszakban gyakori meghűléses náthától. Nyáron az allergiás tünetek megjelenését különböző növények virágpora, pollenek belélegzése okozza.

Tudnunk kell, hogy az allergia nem okoz sem hőemelkedést, sem lázat. Van, akinél a nyírfa, a mogyoró, a pázsitfűfélék virágzása idején jelentkeznek a panaszok, de a legtöbben a parlagfű pollenszórásakor tapasztalják az allergiás tünetek megjelenését. A leggyakoribb allergiát okozó növény, a parlagfű augusztus közepétől egészen október közepéig ontja a polleneket, de az időjárás függvényében a szezon akár ki is tolódhat. Július végétől, augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfűpollenek megjelennek a levegőben. Ugyanakkor a lakókörnyezet és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői, mint például a kémiai és biológiai levegőszennyezettség, párás levegő, zárt helyiségek szintén szerepet játszhat a tünetek kialakulásában és erősségében.

A szénanátha

A szezonális szénanátha az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés, ami bármely életkorban előfordulhat. A szénanátha a lakosság 10-15%-át érinti. Az allergiás hajlam örökölhető, illetve a más allergiás megbetegedésben (asztma, ekcéma, ételallergia) szenvedőknél szintén gyakoribb a szénanátha előfordulása. Az időjárás nagyon befolyásolja a pollenek felszabadulását és levegőben kialakuló koncentrációját. A pollenkoncentráció általában magasabb a nagyon száraz, meleg időben, és alacsonyabb reggel, illetve esős időben. A szénanátha tüneteinek súlyossága ezt a koncentrációváltozást tükrözi vissza.

A szénanátha tüneteit – tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös, könnyező és viszkető szem – elsősorban azzal enyhíthetjük, ha a számunkra gondot okozó növények virágzásakor a lehető legkevesebb időt töltjük a szabad levegőn. A szénanátha tüneteivel együtt jelentkezik a kötőhártya-gyulladás, amely akár hónapokig is eltarthat. Az allergiás reakció a bőrön vörös, égő, viszkető csalánkiütés formájában is megmutatkozhat. Ugyanakkor e reakciót kiválthatja kutyaszőr, macskaszőr, liba- és kacsatoll is, valamint a penészgombák. A legjellegzetesebb panasz az allergiás orrdugulás, ami miatt a beteg gyakran szájon át tud lélegezni. A kellemetlen tünet így azonban már nem csak az éjszakai pihenést zavarja, de a tartósan nyitott szájon át történő légzés elhúzódó alsó légúti hurutot is okozhat.

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben szakorvoshoz kell fordulni, aki mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist.

Az allergia szövődményei

Jól beállított, személyre szabott terápia mellett az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők. Ellenben a nem megfelelően kezelt allergia kellemetlen szövődménye lehet a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, amelynek során az orrmelléküregekben képződött váladék garatba történő visszacsorgása miatt a betegnél krónikus köhögés jelentkezik. Az elhúzódó allergiás panaszok miatt fülfájdalom, középfülgyulladás is jelentkezhet.

Szénanáthás betegeknél az allergia szövődményeként kialakulhat az asztma is. A szakemberek szerint, ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk, pollenallergia megelőzése érdekében javasolt kerülni a pollenekkel való érintkezést. Az allergiás tünetek megelőzése érdekében javasolt az ablakok és ajtók zárva tartása, a szűrők használata az autóban és az otthoni légkondicionálókban, valamint a pollenallergia szezonjában a szabadban történő tevékenységek minimalizálása. Az allergiás betegeknek fontos, hogy figyeljék az allergia-előrejelzéseket, és kerüljék a pollenkoncentráció magasabb szintjeit. Az orvosi kezelés mellett természetes módszereket is ajánlott alkalmazni, például az akupunktúrát, a homeopátiát vagy az aromaterápiát, amelyek segíthetnek enyhíteni az allergiás tüneteket.

Összeállította: Minier Csaba

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/32-es számában.

MEGOSZTÁS