Evangelizációs hét boldoggá avatott fiatalok nyomában

0
248

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánián harmadik alkalommal szerveztek evangelizációs imahetet július 8. és 14. között. A 6 és 13 éves gyerekek számára meghirdetett bejárós tábort Fülöp Zsombor segédlelkész vezette, közreműködtek Csergő Csilla, Tusa Mária és Páll Ildikó önkéntes pedagógusok, valamint középiskolás diákok, akik a csoportfoglalkozásokat, közös játékokat, énektanítást vállalták fel.

A tábor központi témáját olyan szentté, boldoggá avatott fiatalok életpéldájának bemutatása képezte, akik kiemelkedő módon tettek tanúságot elkötelezett krisztuskövetésükről, az erények gyakorlásáról és a felebaráti szeretet igazi, minden helyzetben hitelesen történő megéléséről. Naponta 10–től 15 óráig zajlottak a tábor programjai, a résztvevő gyerekek létszáma 50-60 között alakult, a segítő diákok 12-14-en vették ki részüket a tevékenységekből.

Az evangelizációs hét szentjei: Gianluca Firetti, Chiara Luce, Carlo Acutis és Pier Giorgio Frassati voltak. A táborozó gyerekeket is már első nap négy kiscsoportba sorolták be a vezetők a négy szent kiemelkedő erényét jelző szimbólumok segítségével: szív, gyertya, oltáriszentség és fa.

Az első nap rövid köszöntéssel, imával indult, majd közös játék hangolta a résztvevőket az együttlétre. Ismerkedős játék által a párokat kialakított gyerekek, fiatalok és felnőttek rövid beszélgetés után egymást mutatták be társaiknak. Érdekes párosok is kialakultak, például egy 40 éves résztvevő épp a 6 éves társ személyében kellett nyilatkozzon életkoráról, családtagjairól, tanulmányairól, kedvenc ételéről, állatáról és szabadidős tevékenységéről.
Ráhangolós játék által a behunyt szemmel kiválasztott tárgyakat és azok rendeltetését kellett bemutatni társaiknak. Így érthették meg, hogy Teremtőnk nekünk, embereknek is sok képességet, készséget adott, hogy az általa nekünk rendelt földi életpályánk kiteljesedhessen. Rövid szünet után Zsombi atya bemutatta Gianluca Firetti életét, kihangsúlyozva a szíve mélyén Jézus iránt érzett szeretetét. Már fiatal korában komoly önnevelést és kitartást gyakorolt a templombajárás miatti kísértések miatt. Amikor megbetegedett, nyitott volt arra, hogy egy felszentelt pap látogatását, segítségét elfogadja, végül ő maga lett az, aki vigasztalt, sőt a hitében megerősödött pap megírta Gian életrajzát is, mely fiatalok százai számára vált lelki olvasmánnyá, erőforrássá hisz olyan személyről íródott, aki a szenvedései által egészen közel került az Úr Jézushoz. Barátai arról tanúskodtak, hogy élményt jelentettek számukra a Giannál tett látogatások, bár látták fájdalmai nyomait de egész lénye, magatartása miatt ezek eltörpültek.

Rövid ismétlés után kiemeltek három erényt a nap szentjének életpéldájából: a szeretetet, nyitottságot és bizalmat. Egy rövid videó is segített a téma elmélyítsében: Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz a szíved lesz tele.
A 13 órai ebéd utáni szünet rövidnek bizonyult új barátságok kialakítására mert csoportfoglalkozásra szólította a gyerekeket a csengő szava. Először kiscsoporton belüli ismerkedés, néhány kérdés alapján rövid beszélgetés alatt azt boncolgatták, hogy mi jelentett számukra nehézséget betegségeik idején, mikor látogattak ők meg beteg személyt és mit tehetnének, hogy a közelükben mások valóban jól érezzék magukat. A szeretet fájának elkészítése zárta a kézműves foglalkozást a közös hálaadás előtt.
Szerdán egy rövid játék és ismétlés után az újonnan érkezettek bemutatkoztak, megtörtént a csoportba való beosztásuk is.

A Szent Miklós-templom bemutatása következett, melyet Fórika Sebestyén pasztorálasszisztens jó pedagógiai érzékkel a hallgatósághoz igazított.

Felhívta a figyelmet a legrégebbi bejárati ajtóra 1480-as évekből, a Fájdamas Szűzanya-szoborra, mely még régebbi, mint a templom, és a restaurálás után jól látható egy bevágás a szív táján és könnyek nyomai az arcon. A belső tér a szentélyre, hajóra,sekrestyére és kórusra tagozódik. A szentélyben található a védőszentnek, Szent Miklós püspöknek a fából készült szobra, mely sokáig a templom orromzatán volt elhelyezve és az idők nyomait viseli jelen állapotában.
Külön felhívta a figyelmet a szentségházra, az ott jelen levő Úr Jézusra, az első templomból megmaradt keresztelőkútra, az orgonára, mely a város szülöttjének, Fogarasy Mihály püspöknek nagylelkű adományaként került az egyházközségbe. Ennek érdekessége a 700 körüli síp. A templom mennyezetén a Hiszekegy ima illusztrált képei láthatóak, a főoltáron megszámolhatták a koronák számát is a gyerekek.

Rövid szünet után megismerkedhettek a gyerekek a nap szentjével: boldog Chiara Luce Badanoval. Chiara már gyerekkorában kitűnt szeretetből fakadó cselekedetei, gondolkodásmódja által. Azonnal és mindig szeretetből állt a gyengék, az idősek, a nehézsorsúak mellé. Megbüntetett iskolatársát azzal vigasztalta, hogy önként vállalta vele a büntetés letöltését, ajándékba kedvenc játékait osztogatta el, nem félt meglátogatni beteg iskolatársát, aki az egyedülléttől szenvedett a legtöbbet, sőt a kórházban is amíg ereje engedte másokra figyelve ápolta őket és mosolyával örömet sugárzott mindenkire.
,,Nekem nem beszélni kell Jézusról, hanem adnom kell őt a magatartásommal” volt kedvenc mottója. A Luce(fényesség) nevet betegségében kapta, hisz fájdalmai ellenére hiteles volt öröme és boldognak tudta vallani magát. Kiemelt, követendő erényei a hitelesség, öröm és boldogság voltak.

A kiskutya és a gém történetét bemutató rajzfilm szintén elmélyítette a szenvedésből fakadó öröm megtapasztalását. Az ebédet rövid játék követte és gyertyatartó készült a kézműves foglalkozás alatt nyírfakarikából, természetes anyagokból, kavicsokból. Befejező ima, elbocsátás zárta a második napot.

Csütörtökön ráhangoló játék, ismétlés után Carlo Acutis életének bemutatása következett. Ő különösképpen kitűnt már gyerekkorában az Oltáriszentség iránti tiszteletével, a lelkes ministrálásával, az evangélium konkrét megélésével. Vidám fiatal volt, sok barátot vonzott maga köré, a közösségi mediának előnyeit arra használta, hogy Jézus üzenetét továbbítsa társai számára. Az Eucharisztia országutam a mennyországba, hangoztatta. Összegyűjtött 150 csodát az Oltáriszentséggel kapcsolatban, kiállítást is szervezett ezekből. Bátran kiállt hite és meggyőződése mellett kortársai előtt. Gyakran vallotta, hogy az Oltáriszentség imádása ad erőt arra, hogy szeretni tudjuk az embereket és jót tegyünk velük. Minél több embert szeretett volna Jézushoz vezetni, különösen miután megbetegedett és tudta, hogy földi élete hamarosan véget fog érni. Ahol járt, beszélt az embereknek Jézus szeretetéről, buzdította őket életük megváltoztatására. Az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználva az evangélium továbbadásán munkálkodott. Vallotta, hogy emberi kapcsolatok kiépítését, értékek továbbadását, kölcsönös párbeszéd, tisztelet megélését szolgálhatja a világháló, ha megfelelően tudjuk használni, nem válunk rabjává. Emellett a Szűzanya iránti mély tiszteletét napi rózsafűzér imádkozásával fejezte ki. Legfőbb feladatának az imádkozást és a missziót tekintette. 15 évesen költözött az örök hazába. Követendő erényei: a bátorság és elkötelezettség. Pixar a madár című rajzfilm szintén a bátorság fontosságát hangsúlyozta.

A szünet után bevonultak a templomba és közelről megnézték a szentségtartót, imában fordultak az Úr Jézushoz. A csoportfoglalkozás ismétlő teszt kitöltésével kezdődött, majd minden csoport meg kellett tervezze és alkossa a saját szentségházát. Ez a munka időigényesebb lévén, ebéd után is folytatódott. A kisebb csoporttagok feladata kép színezése volt majd összerázó játékban is részt vehettek.
Tartalmas napot tudva maguk mögött, hálaadó imával zárták a foglalkozást.
Péntekre gyalogos kirándulást terveztek a Csíky-kert nevű dendrológiai parkba, ahol a természet védelmének, szeretetének fényében alakították együttlétüket. A nagy meleg ellenére hősiesen gyalogolt a kis csapat, rövid pihenő után készen állva a negyedik szent megismerésér, aki Pier Giorgio Frassati volt. Ő is követésre méltó példa a fiatalok számára. Ez a fiatal természetjáró, a torinói műszaki egyetem hallgatója azt bizonyítja, hogy a szentség lehetséges, bárkinek, bármely életkorban, függetlenül a háttértől és a körülményektől. A gyakorlatban nagy tréfacsináló Frassati vonzotta társait vidámságával és intenzív lelki életével. A szegények és a szenvedők barátja volt, egy beteglátogatás alkalmával fertőződött meg a betegséggel, amely 24 éves korában halálát okozta. Ahogy testvére mondta róla: „Pier Giorgioban megvolt mindaz, ami egy keresztény fiatalban a legjobb: tisztaság, vidámság, lelkesedés minden iránt, ami jó és szép volt.” Több szociális tevékenységben vett részt rövid élete során, tréfáival vidámságot sugárzott maga körül, különös gonddal szolgálta szegénysorsú embertársait. A természet és művészetek iránti szeretete jobban elmélyítették hitét, az evangéliumhoz való hűségét.
Követendő erényei a természetszeretet, humor, vidámság, alázat.

A gyerekek csoportonként rövid sétát tettek a parkban és gyűjtögettek szép növényeket, anyagokat plakát készítéséhez.

A közös szentmise igazi hálaadásnak bizonyult, különösképpen a meghívott és jelen levő családtagok miatt is, akik részt vettek a továbbiakban a plakátok bemutatásán. Minden csoport rövid mottóban fogalmazta meg elhatározásait.
A közös pizzázás is emelte a nap ünnepi hangulatát, sőt maradt idő képeslap készítésére is, amit szüleiknek adhattak át a gyerekek.

A szervezők megelégedéssel adtak hálát a jó Istennek és bizalommal helyezték kezébe az imahét gyümölcseinek beérését a résztvevők lelkében.

Páll Ildikó