Megjelent Don Bosco prédikációinak kritikai kiadása

0
209

A Szalézi Történeti Intézet (ISS) Források sorozatában Giovanni Bosco. Kiadott és kiadatlan írások címmel megjelent Don Bosco saját kézzel írt prédikációinak kritikai kiadása, Don Massimo Schwarzel és Don Aldo Giraudo szalézi szerzetesek közös munkájának eredményeként.

Ez a kötet, amely a szent életű nevelő életének és munkásságának különböző korszakait tükrözi, egészében véve szerény terjedelmű, ha összehasonlítjuk az Életrajzi emlékekben összefoglalt vagy felsorolt prédikációinak és beszédeinek számával, vagy ha összehasonlítjuk az utódai, Michele Rua és Paolo Albera által hátrahagyott hasonló tanítások terjedelmével.

A dokumentáció hiányának több oka is lehet; nem utolsósorban az a tanúk és életrajzírók által megállapított tény, hogy milyen könnyen tudott beszédeket rögtönözni, és nem csak a maga területén. A doktrinális érvelések szűkössége és egyszerűsége ellenére azonban ezek a szövegek történelmileg érdekesek mint érzékenységét és személyes kommunikációs stílusát bemutató dokumentumok, valamint mint a katolikus világ nagy részével közös szellemi keretek és doktrinális sémák tükre egy sajátos történelmi-vallási kontextusban. Don Bosco látásmódjának és nyelvezetének folyamatos fejlődéséről, látókörének, emberi kapcsolatainak és tapasztalatainak fokozatos kiszélesítéséről is tanúskodnak. Fontos szerepet játszott a jelentős kulturális és nyelvi átalakulások évszázadában.

Az archaikus panegyricusoktól (emelkedett hangvételű ünnepi beszéd – a szerk.) a kis közösségek számára készült, szigorú, népszerű útmutatások gyűjtésén át jutunk el az 1860-as évektől a személyes eseményeket és a határozottan megváltozott kontextusokat tükröző, összetettebb diskurzusokig.

A kéziratok kritikai kiadása során kiderült, hogy rendkívül nagy gondot fordított a szövegszerűségre, a megfelelő szavak kiválasztására, a hallgatósággal kapcsolatos gondolkodásának kifejezésére. Minden szöveget alapos átdolgozásnak, szintaktikai vagy lexikai egyszerűsítés türelmes munkájának vetett alá, hogy világos, eleven, hatásos kifejezést biztosítson.

A kötet negyvenkét beszéd kritikai kiadását tartalmazza, öt részre osztva: Bosco János szeminarista piemonti nyelven írt panegyricusai (4 szöveg); tanácsok és lelkigyakorlatok a hívek számára (21 szöveg, főként 1841 és 1843 között készült); máriás prédikációk (8 szöveg); panegyricusok olasz nyelven (5 szöveg); beszédek különböző alkalmakra (4 szöveg).

Forrás és fotó: ANS-Róma/Szaléziak.hu /Magyar Kurír

MEGOSZTÁS