Elsőszombat Csíksomlyón: a Ferences Család Királynőjének ikonja a Mária-köszöntőn

0
905

Triduummal zárult a csíksomlyói kegytemplomban a Ferences Család Királynője ikonjának erdélyi zarándoklata. A záróalkalom egyben az augusztusi elsőszombati Mária-köszöntő volt. Bőjte Mihály ferences szerzetes, az ünnep szónoka Árpád-házi Szent Erzsébetet – akinek ereklyéje szintén látható az ikonon – többszörös példaképként állította a hívek elé.

A Ferences Világi Rend Országos Tanácsának szervezésében júliusban a Csíksomlyói Szűz Mária Régió helyi közösségeiben zarándokolt a Ferences Család Királynője ikon. A 2018-ban Litvániában a Ferences Ifjúsági Kongresszusra (YouFra) készült ikon – amely Szent Klára, Assisi Szent Ferenc és Árpád-házi Szent Erzsébet egy-egy ereklyéjét tartalmazza – július másodikán először a kolozsvári ferences templomba érkezett, majd onnan Vajdahunyadra, Désre, Marosvásárhelyre, Gyergyószárhegyre és Csíksomlyóra. Utóbbi helyről Brassóba és Sepsiszentgyörgyre is elvitték. Ez alkalomból július 30-án a brassói ferences templomban két szentmise is volt, amelyeken szentbeszédet mondott Urbán Erik ferences tartományfőnök. Az ikon erdélyi zarándoklata Csíksomlyón augusztus 1–3. között triduummal ért véget. A záróalkalom az augusztusi elsőszombati Mária-köszöntő volt, amelyre akárcsak a korábbi hónapokban, ezúttal is több ezren zarándokoltak. A kegytemplomban délután négy órakor kezdődtek az imaórák. Az elsőt a Gyimes-völgyi hívek, míg a másodikat a szentegyházasfalvi Szent Rita-imacsoport tagjai vezették.

A hat órától kezdődő szentmisét Bőjte Mihály ferences szerzetes, házfőnök mutatta be. Prédikációjának bevezetőjében hangsúlyozta: a Ferences Család Királynője-ikon a Szűzanyát ábrázolja a kis Jézussal. Azonban a szentképen ott találjuk Assisi Szent Ferencet, Szent Klárát és Szent Erzsébet is. Nemcsak megfestették az arcképüket, hanem mindhárom szent ereklyéjét oda helyezték. Hozzátette: ezúttal miközben a boldogságos Szűzanyát köszöntjük, a tiszteletünk Szent Erzsébet felé is fordul. Mihály testvér rámutatott: Árpád-házi Szent Erzsébet egyaránt példakép lehet az ifjak, a házasok, a szerzetesek, a ferences világi rendiek és a súlyos betegek, haldoklók számára egyaránt.

– Példakép az ifjak részére, mert lelkileg is tudatosan készült a házasságra és minden intrika ellenére férjhez ment Lajos grófhoz, akit szeretett. A házasok is bizalommal kérhetik Szent Erzsébet közbenjáró imáját. Házasságkötése alkalmával nem vette fel a rangjához kijáró díszeket, mert azt mondta, hogy ő nem tesz koronát a templomban, miközben Krisztus fején töviskorona van. Szó szerint találnak rá a példabeszéd könyvének szavai: „Sok asszony megmutatta, milyen derék, de te felülmúlod valamennyit. Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az istenfélő asszonynak kijár a dicséret. Férjének szíve bátran ráhagyatkozhat, mert mindig a javára van. Sosem a kárára, életének minden napján ” – mondta a szentmise szónoka. Megjegyezte: Szent Erzsébet a szerzetesek számára azért is követendő példakép, mert sokat fáradozott az irgalmas szeretet gyakorlásában.

– Miután 1227-ben férje meghalt a keresztes háborúban kiűzték a várból és éjszakára egy rozzant ólban húzta meg magát, és Te Deumot énekelt, azért hogy szegénységében Krisztushoz hasonlóvá legyen. Szó szerint teljesítette az Úr Jézusnak az evangéliumban elhangozott szavait: „Áldjátok azokat, akik átkoznak benneteket, és imádkozzatok azokért, akik gyaláznak titeket!” A lelki vezetője, Martburgi Konrád jegyezte fel, hogy szerzetesnők és szerzetesek gyakran látták titokban az imádság idején arcát fényleni és szinte a nap sugarai ragyogtak a szemében. Tudatában volt, hogy az ima nekünk is jót tesz, és annak is, akit imában Isten elé viszünk. Isten jelenlétében vagyunk képesek változni, mert Isten világában minden a helyére kerül – tette hozzá a ferences szerzetes. Megjegyezte: Szent Erzsébet életrajzában olvassuk: „súlyos betegségében magához vette az Úr testét és vecsernyéig sokat idézte a hallott prédikációk legszebb részeit, majd Istennek ajánlotta magát és igen nagy áhítattal és édesdeden elszenderülve kilehelte lelkét” – ezért is lehet példakép a súlyos betegek számára.

A szentmise után ugyancsak a szentegyházasfalvi Szent Rita-imacsoport tagjai vezetésével a dicsőséges rózsafüzért imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben ezúttal nemcsak Szűzanya kegyszobrának másolatát, hanem a Ferences Család Királynőjének ikonját is vitték, utóbbit a Ferences Világi Rend országos minisztere és a helyi közösség tagjai.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette, IDE kattintva visszanézhető. A következő Mária-köszöntő szeptember 7-én lesz.

Bíró István ferences sajtóreferens

Fotó: erdélyi ferencesek