Átadták az Összetartozás templomát Bözödújfaluban

0
337
Fotó: Gönczy Tamás

Ma, augusztus 3-án szentelték fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu területén közadakozásból megépített Összetartozás templomát, amely bár az egykori katolikus istenháza helyén áll, viszont az egykori település valamennyi felekezetét képviseli.

A templomszentelésre az egykori Bözödújfalu lakóinak hagyományos, évente megtartott találkozóján került sor ökumenikus keretek között. A szombati ünnepségen katolikus mise és unitárius istentisztelet is volt, az előzetesen kiadott programterv szerint az épületre Péter Arthur római katolikus főesperes, Kovács István unitárius püspök és Kató Béla erdélyi református püspök mondott áldást.

,,Harminc éve annak, hogy Bözödújfalu a pusztító kommunista hatalom akaratából végleg víz alá került, és 10 éve omlott be a két évtizeden át kimagasló templomtorony. A ma felavatott Összetartozás templomáért sokaknak jár a köszönet, de elsősorban a közösségnek, amely nem hagyta, hogy eltöröljék a múltját. Bözödújfalu ezért mától nem csak az értelmetlen, előre megfontolt rombolás szimbóluma, de a kitartás, az újjászületés és a mindent legyőző összefogás jelképe is” — fogalmazott a rendezvényen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Információ és fotó: RMDSZ

MEGOSZTÁS