A pápa a cirkuszi dolgozókhoz: Köszönöm, hogy megmosolyogtatjátok az embereket

0
260

Ferenc pápa szerdán délután az Ostia Lidó-i vidámparkba látogatott, hogy találkozzon a vándorcirkusz és vidámpark közösségével, valamint Geneviève Jeanningros nővérrel, aki szerzetestársával, Anna Amelia nővérrel több mint 50 éve végez lelkipásztori szolgálatot ezeknek az embereknek a körében, akiket gyakran mellőznek. „Támogatlak benneteket és köszönöm, amit tesztek.” A pápa tiszteletére zsonglőrök és akrobaták adtak műsort. „Örülök, hogy látom ezt az örömet” – mondta Ferenc pápa.

„Ostia vidámparkja magához ölel.” Egy fehér felirat, kicsi, vékony, a Raktor elnevezésű hullámvasút különféle részei és színkavalkádjába majdnem belevesző felirat köszöntötte az Ostia tengerparti park bejáratánál július 31-én délután Ferenc pápát. A pápa egy napra félbeszakította a nyári pihenő időszaka egyetlen hónapját, hogy elmenjen a történelmi vidámparkba, ami közel egyórányira található Rómától, és találkozzon – ahogyan azt már 2015-ben tette – a vidámparkosokkal és a cirkuszi előadóművészekkel. A Covid-19-világjárvány következtében jelenleg „rossz időszakot” élnek meg, és gyakran – ahogy a közösség egyes képviselői mondták – „tartalékosok” lettek. A pápa támogatásáról biztosította őket, és kiváltképpen személyesen szerette volna kifejezni háláját, „mert megmosolyogtatják az embereket”. Ez nem kis dolog a háborúk, a válságok és a társadalmi nehézségek idején.

A látogatás célja a vidámparkban található Szűz Mária, a vándorszínészek és cirkuszosok védelmezője szobor megáldása volt. Az oszlopon elhelyezett gipsz Szűz Mária-szobor előtt a pápa megérkezésekor néhány pillanatra megállt, és keresztet vetett. „Szükségünk van a Szűzanyára, aki megvéd” – mondták a cirkuszosok.

Geneviève nővér

Ferenc pápa a 35 fokos hőségben délután 3 óra körül érkezett, a fehér Fiat 500 L típusú autóval. Geneviève Jeanningros nővér fogadta. A 81 éves szerzetes szervezte meg a látogatást, aki 56 éve él egy lakókocsiban egy másik szerzetesnővérrel, Anna Ameliával, és olyan lelkipásztori szolgálatra vállalkozott, amely felvállalja Charles de Foucauld örökségét, hogy „oda kell menni, ahová az egyház nehezen tud eljutni”. Ő a pápa szeretettel emlegetett „enfant terrible”-je, „rosszcsontja”, akit szerdánként az általános kihallgatás végén szokott köszönteni, ahová az idős, de energikus szerzetes évek óta hoz romákat, cirkuszi előadókat és az LMBT+ közösséghez tartozó embereket.

Találkozó az emberekkel a játékteremben

„Micsoda örömet szerez nekünk!” – kezdte francia akcentusával az apáca, átölelve a pápát. Geneviéve nővér a közeli Regina Pacis-plébánia plébánosával, Giovanni Vincenzo Patanéval együtt elvezette a pápát a gyermekek születésnapi ünnepségére használt helyiségbe. Hatalmas tapsvihar tört ki, amikor Róma püspöke belépett a terembe, miközben kísérői édességgel és rózsafüzérrel teli kosarakat vittek magukkal erre a különös helyre. A Pókember szobra, lufikkal teli medencék, felfújható játékok, kütyüadagolók és játékautomaták, rajzfilmfigurákkal kifestett színes falak. Itt foglalt helyet Ferenc pápa, mellette Geneviéve nővér és Anna Amelia nővér, és élte meg a pillanatot ezzel a sokszínű csoporttal.

Nem volt párbeszéd vagy köszöntés, nem egy látogatás volt ez a szó szoros értelmében, hanem egy pillanat, sőt, néha még mulatságosan is zavarba ejtő együttlét. Ferenc pápa megfogta a mikrofont, és néhány szót mondott: „Köszönetet mondok mindannyiótoknak azért, hogy megmosolyogtatjátok az embereket.” Köszöntött néhány gyermeket, akik már találkoztak vele, egészen kicsik voltak még 2018-ban, amikor a pápa szintén Ostiában a Szent Mónika-templomban ünnepelte úrnapját. Humorosan megjegyezte, amikor sokan megköszönték Geneviève nővér közelséget közvetítő munkáját: „Nem értettem jól: maga a cirkuszban is fellép? Az oroszlánokkal dolgozik?” „Nagyon ügyesek ezek az apácák. El akarják venni őket tőlünk, de nem engedjük!” – mondta egy férfi a jelenlevők közül. „Előre, én támogatlak benneteket” – válaszolt a pápa.

Bohócok és akrobaták műsora

Ezután megölelte a 9 éves Oscart, aki egy zacskóban hozott neki egy körhinta alakú zenélő dobozt, egy kis levelet és egy kék borítékot: „5 euró van benne, úgyhogy vehetsz magadnak egy fagyit” — magyarázta a gyerek a pápának. „Egy fagylaltot?” A pápa nevetésben tört ki. Komollyá vált azonban, amikor egy anya bemutatta a lányát, akinél nemrég felfedeztek egy betegséget, vagy amikor egy göndör hajú fiú sírni kezdett, és a fülébe suttogott valamit. Ferenc pápa köszönetet mondott az anyák imacsoportja vezetőjének, akik arról biztosították, hogy minden nap elmondanak egy rózsafüzért érte. A pápa kíváncsian nézett az akrobatákból, bohócokból és zsonglőrökből álló kis csoportra, akik egy kis műsort adtak elő tiszteletére, hüvelykujját felemelve és nevetve, amikor tréfálkoztak vele.

Köszönöm az alázatodat”

„Kisemberek vagyunk, csak köszönetünket fejezhetjük ki. Nagy ajándékot adott nekünk” – mondták a közösség vezetői, akik magukat nagy családként határozták meg. „Köszönöm mindenkinek ezt a csodálatos fogadtatást. Köszönet a gyerekeknek. Örülök, hogy látom ezt az örömet – jegyezte meg Ferenc pápa. ,,Előre, bátorság mindig örömmel!” – buzdította őket. Ezután következtek az egyéni és csoportos fotók, a kézfogások, egy simogatás a 91 éves Máriának, egy videóüzenet „Laura nagymamának” az unoka, Massimo mobiltelefonján, és a Vándorelőadások és a cirkusz Szűzanyjához című ima aláírása, amelyet Giovanni plébános nyomtatott ki, aki a vidámparkot a „paradicsom egy kis sarkaként” határozta meg.

„A plébánia időnként megterhelő, amikor idejövök, örömet érez az ember, belélegezheti a közösség levegőjét, egy kis plébániát, ahol mindenki ismeri egymást, ahol lehet vitatkozni, de mindenki jól érzi magát” – mondta a pap. Eközben egy fiú, megszakítva a helyzetet, megfogta a mikrofont, és a pápára nézve felkiáltott: „Egy napon, amikor az államfők tanácsért hívnak fel, ahelyett, hogy velük beszélnél, köztünk vagy, hogy megajándékozz minket a jelenléteddel. Köszönöm az alázatodat.”

Geneviève nővér meghatódottsága

„Köszönet nektek” – válaszolta Ferenc pápa. „Köszönöm, hogy segítitek az örömöt terjeszteni.” És miután ismét üdvözölte Geneviève nővért, elbúcsúzott a vidámparktól, elhaladt kis autójával az emberek és az újságírók között, akik azért jöttek, hogy megörökítsék ezt a pillanatot, amely különlegessé tette a július végi álmos délutánt Ostia tengerpartján. „Úgy érezzük, a pápa nagyon közel van hozzánk” — kommentálta a vatikáni médiának Geneviève Jeanningros nővér. „Másodszor jön el a körhintánkhoz. Már járt a karavánban, és most visszatért minden barátunkhoz. Számunkra ez óriási öröm, és mindenki szereti Ferenc pápát. Mindenki, mindenki, mindenki. Tényleg.”

Salvatore Cernuzio, Somogyi Viktória / Vatikáni Rádió

Fotók: Vatican Media

MEGOSZTÁS