#Szokond30 – A bázis

0
439

A szatmári egyházmegye fiataljai és fiatal felnőttjei számára harminc éve hivatkozási alap és várva várt esemény Szokond, pontosabban a szokondi gyermektáborok. Az alapító és a résztvevők, illetve a kis táborozókból csoport-, esetenként táborvezetőkké előlépők visszaemlékezéseivel nemcsak nosztalgiával töltötték be lapunk hasábjait, hanem bemutatták másoknak, akik nem hallottak róla vagy nem ve(he)ttek részt egyik táborban sem: Szokond a béke szigete, felejthetetlen hitélmények, barátságok és hivatások megalapozója is sok egyéb mellett. Ismerjék meg CUCUIAT ATTILA szokondi élményeit, érzéseit!

Viszonylag későn, középiskolásként voltam először Szokondon táborban. Nem is tábor volt, hanem lelkigyakorlat. A lelkigyakorlat vezetője „nevezett ki” csoportvezetőnek. Ez nem az a szokondi értelemben vett tábori csoportvezetés volt, viszont az első lépés a következő évek „munkája” felé. Mindig örömmel és várakozással vettem hátamra a zsákot, amikor Szokondra indultam. Tudtam, hogy kedves, jó emberek, lelkes társaság vár. A főiskola elvégzése után is folytattam. Egyrészt azért, mert kántor-tanítóként valahol szakmába is vágott, másrészt azért, mert szerettem.

A csoportvezetést táborvezetés követte, majd a nyári szokondi tevékenységek lassan átalakultak egész éves egyházmegyés tevékenységekké. Mindezek ellenére a „bázis” Szokond maradt. A táborokra való készülés, a nyári táborok, a táborok kiértékelője mind-mind értékesen eltöltött idő. Azt hiszem, hogy nem hagynám ki most sem. 

Amikor eljött az ideje, hogy „nyugdíjba menjek”, nehéz volt otthagyni az egészet. Azt hiszem, hogy szokondosnak, csoportvezetőnek lenni valahol életforma is. Az évek folyamán sok érdekes és értékes emberrel ismerkedtem meg, rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam. Minden nyár, minden tábor más volt. Hiszem, hogy a közös játékok, a közös éneklések/zenélések, fahordások, közösen töltött szabadidő, a szentségimádások mind-mind kicsit hozzáadtak mindegyikünk személyiségéhez.

Cucuiat Attila

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/29-30-as lapszámainak Fókusz-összeállítása részeként. Összeállította: Cziple Hanna Gerda, Dénes Gabriella.