Kézdiszentléleken szobrot állítanak a templombővítő plébánosnak

0
1037

Látványos munka zajlik a kézdiszentléleki templom előtt: a községháza teljes körű tereprendezést végeztet az egyházi hajlék előtt. Az elképzelés szerint a megújuló teret néhai Balázs György plébános szobra díszíti majd.

A rekkenő hőség ellenére hétfőn délután is dolgoztak a munkások a Perkő alatti nagyközség 1401-ben épült római katolikus temploma előtt: sétányok kialakítása zajlik, új lépcsőket építenek, amelyeket kockakővel burkolnak, így szépen be fognak illeszkedni a vár­templom környezetébe.

Balogh Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta: a kis park létesítése mellett új keresztet helyeznek a pestisjárványnak emléket állító, 1714-ben készült csavaros oszlop tetejére, mivel a régi teljesen tönkrement. Ezenkívül egy új emlékművet is ki akarnak helyezni a közeljövőben a megújított térre: néhai Balázs Györgyről (Kászonimpér, 1940. október 27. – 2021. február 11., Kászonaltíz) mintáztatnának szobrot, aki 1978 és 1990 között szolgált a nagyközségben. A kommunista rezsim legsötétebb éveiben a hatalommal dacolva úgy döntött, hogy a templomot kibővíti, egy kereszthajóval egészítteti ki, mivel az szűknek bizonyult a hívek befogadására.

Az 1980-as években zajló munkálat a demokrácia eljövetelével főleg a műemlék épületekkel foglalkozókat osztotta meg, hiszen az építkezéssel a templom belső szerkezete és egyúttal régi formája is teljesen megváltozott: két oldalát kibontották, amikor a kereszthajóval kibővítették a szentélyt, megsemmisült a középkori sekrestye, és feltehetően külső és belső falfestményeinek jó része is elveszett. Kézdiszentlélek és Kiskászon népének azonban szeretett papja volt, nagy tisztelet övezte, emlékezete máig él a két településen, amelyeket nyugalomba vonulása után is többször felkeresett. Pappá Márton Áron püspök szentelte 1967-ben, Kézdiszentléleken kívül szolgált még Kászonjakabfalván (1967–1972), Nagyernyén (1972–1976), Kézdisárfalván (1976–1978), Madéfalván (1990–1991) és Újtusnádon (1991–2004) is.

Bartos Lóránt / Háromszék