Ferenc pápa augusztusi imaszándékában a politikusokért kér fohászokat

0
239
Fotó: képernyőkép a videóból

A nemes és jó politika megvalósításáért imádkozzunk, ahol a vezetőket nem a személyes érdek, hanem a társadalom java foglalkoztatja, a szolgálat, nem pedig a hatalom szellemében. Augusztusi imaszándékában a pápa azt kéri, hogy ajánljuk föl imáinkat a politikusokért.

A pápa imavilághálója július 30-án közzétette a szentatya augusztusi videóját, amelyet a politikai vezetőkhöz intéz, azt kérve, hogy szolgálják az embereket. Az üzenet elején a pápa elismeri, hogy ma a politika nem örvend jó hírnek, mégis sokkal nemesebb, mint aminek látszik. Az egyetemes testvériség felé vezető úton elengedhetetlen a jó politika – teszi hozzá a szentatya.

Politika nélküli világ?

Ma nincs jó híre a politikának: korrupció, botrányok, távol az emberek hétköznapi életétől – ezekkel a szavakkal kezdi augusztusi imavideóját a pápa, kimondva azt, amit sokan gondolunk, vagyis, hogy a politika egy koszos ügylet azoknak a kezében, akik csak a meggazdagodásra és a hatalomszerzésre gondolnak. Aki politizál, a közember szemében gyanús: biztos van valamilyen személyes érdeke, amit rejteget. A videó első pár másodperce után azonban rájövünk, hogy Ferenc pápa másról beszél. Arra emlékeztet mindenkit, hogy mindig létezhet másfajta politika: a nagybetűs Politika, ahogyan ő nevezi, az emberek és különösen is a szegényebbek szolgálatában. Valamennyiünknek szüksége van egy jó politikára, ha előre akarunk jutni az egyetemes testvériség felé. A kísértés, hogy erről lemondjunk, amelyet a különböző populista szlogenek üzennek, nagyon megtévesztő.

A pápa szavait kísérő képkockák kétféle életállapot helyzeteit mutatják be felváltva. Az egyikben a személyek egyedül vannak (egy menekült nő, egy munkanélküli negyvenes férfi, gyermekek víz nélkül, egy utcán fekvő hajléktalan), a másikban pedig választ találtak problémáikra. A jó politika nélküli világ szembeállítása egy olyan világgal, ahol működik a jó politika.

A népet szolgáló szeretet

A politika keményen próbára teheti az abban részt vevők erkölcsi tartását. Ugyanakkor azonban olyan hivatás is lehet, amely méltó az életszentségre és az erényekre. Ennek kapcsán a videó elején Ferenc pápa idézi VI. Pál szavait, aki a politikát a szeretet egyik legmagasabb formájának nevezte, mert a közjót keresi. Van egy olyan társadalmi érték, amely túlmutat az egyéni érdekeken egy nagyobb egész, a nép javára. Ezért a keresztények, főként a világiak feladata az, hogy részt vegyenek a politikai életben, hogy egy igazságosabb és szolidárisabb világot építhessünk. Egyénileg is segíthetünk a rászorulókon, de ha összefogunk és a testvériséget, igazságosságot elősegítő társadalmi folyamatokat indítunk el együtt, akkor a politikai szeretetszolgálat talajára lépünk – amint azt Ferenc pápa tanítja Fratelli tutti kezdetű enciklikájában.

A szegények szolgálatában

Videóüzenetében a szentatya megállapítja, hogy a jó politika nem a nagy épületek hosszú folyosóin bezárva működik, hanem az, amelyik meghallgatja a valóságot, a szegények szolgálatába áll és törődik a munkanélküliekkel. Amikor egy politikus nem ad teret a párbeszédnek, az együttműködésnek és a személyi méltóságért való elkötelezettségnek – az idézett pápai enciklika kulcsszavai –, akkor nem érjük el a társadalom átfogó fejlődését. Az olyan problémák, mint az éhezés és a szegénység, a háborúk vagy a környezeti válságok – csak hogy néhányat idézzünk – tovább súlyosbodnak egy önző és hataloméhes politikai vezetéssel.

A politika kihívásai

Frédéric Fornos SJ, a pápa imavilághálójának nemzetközi igazgatója így kommentálja az augusztusi imaszándékot: „Imádkozni a politikusokért? A politikusi réteg a mi cselekvéseink eredménye. Ahelyett, hogy tovább rontanánk a hitelüket szavainkkal és gondolatainkkal, segítsünk nekik, hogy olyan férfiak és nők legyenek, akiket szeretnénk. Imádkozzunk értük, ahogyan azt Ferenc pápa kéri. Nagy bátorság kell ugyanis ahhoz, ahol ők vannak és hogy megpróbáljanak szilárd jellemmel helyt állni! Mindent beletesznek: idejüket, családi életüket, képességeiket, testi erejüket, jóhírüket. Milyen könnyű azt gondolni: a kapzsiság, a hatalom, a pénz, saját egójuk vezérli őket. És olykor ez igaz. De sokan vannak olyanok is, akik valóban a közjó szolgálatáért kötelezik el magukat. És mi? Mit teszünk? Mit csinálnánk az ő helyükben? Legalább imádkozni tudunk értük” – vallja Frédéric Fornos SJ, a pápa imavilághálójának nemzetközi igazgatója.

A pápa videója egy globális szintű hivatalos kezdeményezés arra, hogy terjessze a szentatya imaszándékait az egyes hónapokra, amelyet a pápa imavilághálója készít el. 2016-tól kezdve több mint 226 millióan tekintették meg a videókat a vatikáni közösségi hálózatokon keresztül. 23 nyelvre lefordítva 114 országba jut el. A videót a pápa imavilághálójának csapata készíti, Andrea Sarubbi vezetésével, majd a La Machi ügynökség terjeszti a vatikáni médiával együttműködve. Magyar nyelvű feliratokkal a Jézus Társasága magyarországi rendtartománya látja el a pápa videóit.

A pápa imavilághálója

A pápa imavilághálója egy pápai szervezet, amelynek küldetése az, hogy a katolikusokat mozgósítsa az imádságon és a cselekvésen keresztül az emberiség és az egyház kihívásaival szemben. Ezeket a kihívásokat imaintenciók formájában mutatják be, amelyeket a pápa bíz az egész egyházra. Küldetése a Jézus Szíve lelkiségébe illeszkedik, mely a világgal való együttérzés missziója. 1844-ben alapították mint imaapostolságot, ma 89 országban van jelen, és több mint 22 millió katolikusból áll. Ifjúsági tagozata az eucharisztikus ifjúsági mozgalom. 2020-ban Ferenc pápa vatikáni alapítványi státuszt adott ennek a pápai szervezetnek, és elfogadta új statútumait. Nemzetközi igazgatója P. Frédéric Fornos jezsuita.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News