Megújuló hitoktató – megújuló hitoktatás

Hittantanári továbbképző a Bolyai Nyári Akadémia keretében

3
514
Fotók: BNYA

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által főszervezett Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) keretében évről-évre helyet kap a római katolikus hittantanárok szekciója is. Azért van ez így, mert a szekció évről-évre „telt házat” és színvonalas programokat mutat fel, és a résztvevők is pozitívan jeleznek vissza a rendezvény után. Az idei program is nagyon gazdag és sikeres volt, így minden valószínűség szerint jövőre is lesz katolikus hittantanári továbbképző a BNYÁ-n.

A BNYA idei főcíme az Értékelés, mérés és fejlesztés a közoktatásban volt, a 15 szekció mindegyike ehhez igazította saját „kis” címét. A katolikus hittantanárok továbbképzőjének szervezői a gyulafehérvári főegyházmegye megújulást szorgalmazó idei mottójához is kapcsolódva Megújuló hitoktató – megújuló hitoktatás címmel hirdették meg idei, Gyergyószentmiklósra tervezett programjukat. Ezzel a lelki és – éppen az értékelés, mérés és fejlesztés terén – a szakmai megújulást akarták ösztönözni és segíteni. A munkálatok már februárban elkezdődtek. Az RMPSZ szervezőközössége kiemelten értékelte, hogy ennek a szekciónak már a szervezőmunka hivatalos indításakor kész programterve volt. Ezen kicsit csiszolt, alakított még dr. Ozsváth Judit, az RMPSZ által megbízott szekciófelelős és a stafétát a temesváriaktól tavaly átvevő idei helyi szervező-szekcióvezető, Ferenczi Attila, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium igazgatója. Ferenczi Attila Dávid György gyergyói főesperes-plébánossal és Kolumbán Csilla kerületi módszertani felelőssel, illetve a kerület hitoktatóival több ízben is egyeztetett, Ozsváth Judit a program szakmai részét szervezte. Július 21-én, vasárnap így minden készen várta a Salamon Ernő Gimnáziumba érkező, a gyulafehérvári, a szatmári és a temesvári egyházmegyét képviselő hittantanárokat.

A továbbképző a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templomban Farkas Ervin, a főegyházmegyei hittantanárok koordinátora, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Dávid György gyergyói főesperes-plébános, Kocsik Zoltán, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója és Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa által celebrált szentmisével kezdődött. A főesperes az alkalomhoz kapcsolódó gondolatokkal és a házigazda szeretetével köszöntötte a résztvevőket, majd szentbeszédében Farkas Ervin főként szakmai tanácsokkal látta el őket. A szentmise után a plébánia hittantermében folytatódott az ünnepélyes megnyitó, ahol Ferenczi Attila igazgató, majd az RMPSZ vezetősége képviseletében Péter Boglárka programigazgató szólalt fel. Péter Boglárka is kiemelte a szekcióvezetőkkel való jó együttműködést és elismerését fejezte ki e „különleges” szekció igényesen megtervezett, gazdag programsorával kapcsolatosan. Lakatos Mihály fizikatanár, az RMPSZ gyergyói területi elnöke a tanári továbbképzők „evolúciójába” vezette be a jelenlévőket, Gál László főegyházmegyei főtanfelügyelő pedig az aznap kezdődő képzéssel kapcsolatosan fogalmazott meg pozitív gondolatokat. Ugyanakkor nem hallgatta el a legfiatalabb kollégák távolmaradása miatti sajnálatát sem. Ozsváth Judit, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen a leendő hittantanárok módszertani képzésének vezetője, a programsor összeállításának szempontjait ismertette. Elmondta, hogy a lelki töltekezésre, megújulásra lehetőséget nyújtani ugyanolyan fontos volt számukra, mint a szakmaira. Kiemelte a BNYA keretében tartott továbbképzők előnyeit, hangsúlyozva, hogy ezeknek is köszönhető, hogy a katolikus hittantanárok jó része komoly módszertani tudással rendelkezik. A hitoktatás területén való szemléletváltást kiemelten fontosnak tartja: a szentháromságos Istent nem az emberen kívül álló, hanem a Szentlélek által bennünk élő valóságként kell bemutatni és elsődleges célnak tartani a diákok vele való belső összekapcsolódását. Ehhez makulátlanul tiszta lélekre és az önző én háttérbe szorítására van szükség. Így érik nagykorúvá a keresztény és ez a „misztika” tartja őt az igazi boldogságban – hangsúlyozta Ozsváth Judit, aki a programsor első foglalkozásait tartotta. Előbbi gondolatait nyomatékosítandó egy, a hittantanárok számára talán nehezebben megközelíthető téma kompetenciaalapú és több értékelési lehetőséget is kínáló hittanórai feldolgozását hozta. A Lélek eszetekbe juttat mindent című hetedikes tankönyvi leckéhez a drámapedagógia és a kooperatív tanulásszervezés több elemét használta, hangsúlyozva, hogy azok megfelelő válogatásával a felső tagozatos diákok, sőt a felnőtt korosztály katekézise is megvalósítható. Azt sem titkolta, hogy a hittantanárok aktív részévtelét kérő témafeldolgozás által az ő szemléletük alakításához, lelkiéletük revideálásához is pöccintőket akart adni.

A foglalkozást folyamatos tanári és résztvevői értékelés kísérte. Utóbbi módon érkezett visszajelzés a valóban „nehéz” téma ismereteket és lelki megtapasztalást is nyújtó feldolgozásának pozitív fogadtatásáról. A részletes elemzésre a Beszélgetés a Lélekben módszer nyújtott jó lehetőséget, majd az elméleti összegzéssel vált egyértelművé a kompetenciafejlesztési és értékelési megoldások bemutatott órán használt, de azon túli alkalmazása is.

Az első nap délutánja a hittantanárok szolgálatát láttató plakátkiállítás megnyitásával folytatódott. Az igényesen szerkesztett munkákhoz mindenki részletes magyarázatot is fűzött, így a kétórás program során jól kirajzolódott hitoktatóink sokirányú tevékenysége. A különféle programokban, projektekben való részvételek felvillantása inspiratív volt mások számára is, és az ilyen jellegű összekapcsolódásokra is lehetőséget teremtett. Az első nap a Szent Miklós-templom kincseinek bemutatásával zárult. A helyszínen dr. Bernád Rita egyházmegyei főlevéltáros és Dávid György főesperes-plébános fogadta a hittantanárokat, majd egymást kiegészítve ismertették az értékes hagyatékot és az azt bemutató igényes kivitelezésű kötetet.

A továbbképző második napján dr. Jakab Antal püspök nyomán zarándokoltak a résztvevők. A zarándoklat szervezéséhez és lebonyolításához a budapesti székhelyű Keresztény Jövőnkért Alapítvány együttműködő partnerként csatlakozott, a szintén budapesti székhelyű Barankovics István Alapítvány támogatásával. A hittantanárok előbb a Salamon Ernő Gimnázium belső udvarán lévő emléktáblát koszorúzták meg, hiszen a hitvalló püspök 1922–1929 között diákja, a második világháború végén pedig rövid ideig, 1945. március 1.–1945. augusztus 31. között igazgatója is volt az intézménynek. Onnan a szülőfaluba, Kilyénfalvára indultak. Útközben Kolumbán Csilla módszertani felelős, Jakab Antal másodunokahuga elevenített fel történeteket az egyházmegye ártatlanul tizenhárom évig börtönben is raboskodott főpásztorának életéből. A szülői ház helyén már más épület áll, de a csendes emlékezésre így is lehetőség volt. Ezt segítette a püspök 81 éves unokaöccse, Jakab László és felesége, Anna, akik személyes emlékeik felidézésén túl a jelenlévők kérdéseire is szívesen válaszoltak. Kilyénfalva kis templománál Ilyés K. Imre plébánossal találkoztak a zarándokok, megtekintették a templomban elhelyezett emléktáblát, a templomkertben álló Jakab Antal-mellszobornál pedig újabb koszorút helyeztek el. Onnan a közbirtokosság épületéhez vonultak, ahol Jakab Erzsébet könyvtárvezető az épületben berendezett Jakab Antal Könyvtárt és emlékszobát mutatta be nekik. A látogatók útja Kilyénfalváról Gyergyószárhegyre vezetett. A Lázár-kastély megtekintése után a ferences templomban időztek, Laczkó-Dávid József, Anaklét ferences atya igényes ismertetőjét hallgatva. Anaklét testvér a délben közösen ünnepelt szentmise szónokaként is nagyon mély lelki töltetű gondolatokkal ajándékozta meg a tanárokat. Ez a beszéd a résztvevők lelki megújulásához is komoly segítséget nyújtott.

A Gyergyó-medencei zarándoklat Jakab Antal papi működése kezdetének helyszínén, Gyergyóditróban zárult. Az impozáns Jézus Szíve-nagytemplomban orgonakoncerttel várták az érkezőket, amihez igényes templomismertető társult. Ez a látogatás is koszorúzással zárult, a hitoktatók a Jakab Antal téren elhelyezett emléktáblánál hajtottak fejet a nagy püspök emléke előtt. A jelzett magyarországi civilszervezetek a Jakab Antal-zarándoklat minden résztvevőjének emléklappal, a Jakab Antal püspök szentbeszédei I–II. című kétkötetes kiadvánnyal és az Életünk újság, az európai magyar katolikusok havilapja digitális kiadásának egy éves felajánlásával kedveskedtek.

A komoly lelki töltetű zarándoklatot kedden még két programpont követte: előbb a helyi örmény templom meglátogatása, majd az Elfogy a levegő című film megtekintése és a rendezővel való beszélgetés. Gál Hunornak, az örmény közösség papjának a gazdag örökséget bemutató igényes és hangulatos ismertetője végén toronylátogatásra is lehetőség nyílt.

Az eddig 19 nemzetközi díjjal jutalmazott, a romániai tanügyi rendszerben valóban megtörtént esetet feldolgozó film érzékelhetően felkavarta a hittantanárokat. A Moldovai Katalin rendezővel folytatott, késő estébe nyúló beszélgetés során bátran megfogalmazták véleményüket, kimondták érzéseiket. Moldovai Katalin elmondta, hogy a filmmel a félelemtől uralt, visszás helyzet bemutatása volt az elsődleges célja, és az, hogy – nem mellékesen a helyzet jobbítása érdekében is – párbeszéd induljon a nézők között.

Szerdán Gidró Melinda és Portik Zsolt, Erdélyben már jól ismert és elismert képzők vezették a szakmai részt. Foglalkozásaik során a mérés és értékelés különféle módjait mutatták fel. Melinda a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola magyartanáraként, Zsolt pedig a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum történelemtanáraként közelről ismeri az oktatási rendszer kínálta lehetőségeket, képzőkként pedig a tanári elvárásokkal is tisztában vannak, így az általuk kínáltak messzemenően kielégítették a résztvevők igényeit. Csütörtökön a Redmenta digitális felület ismertetése után minden résztvevőnek háromhónapos ingyenes előfizetést ajánlottak fel.

Szerda délután ismét autóbuszba ültek a résztvevők, ezennel a közeli Súgó-barlanghoz utaztak. A gyönyörű cseppköképződmények között meghatóan szép volt a közösség teremtést dicsérő énekelt és mondott imája. A felszínre visszatérve magas fenyők övezte tisztáson ünnepelték a Simó Gáspár és Kocsik Zoltán által celebrált szentmisét, majd vidám hangulatban elköltött vacsorával zárták a napot.

A továbbképző negyedik napja az örmény templomban ünnepelt, Gál Hunor plébános által celebrált szentmisével indult. Csütörtökön a módszertani foglalkozásokat egy igazi sajtótörténeti gyöngyszemről való megemlékezés követte. Ozsváth Judit a kilencven évvel ezelőtt megjelent, Márton Áron és György Lajos által szerkesztett Erdélyi Iskola című nevelésügyi és népnevelő folyóirathoz vitte közelebb a résztvevőket, a régi lapszámokon túl a szerkesztők saját szövegeit is kezükbe adva, hogy azok mentén, kooperatív csoportmunkában rajzolják meg e két szellemi nagyság pedagógusképét. A hittantanárok egybehangzóan jelezték vissza, hogy valamennyi írás ma is aktuális, és hálásan köszönték az ilyen úton is kapott „iránymutatást”. A megmozgató foglalkozás után Nagy Zoltán hittantanár a Márton Áronhoz kapcsolódó, általa gyűjtött gondolatokból készített „filmjéből” nyújtott válogatást az iskola dísztermében tartott vetítés során. Ezekkel egyúttal a nagy püspök éppen száz évvel ezelőtti pappá szentelésére is emlékeztek.

A továbbképző utolsó teljes napját a Szent Miklós-plébániához tartozó Korona-teremben elköltött zenés-táncos vacsora zárta. Dávid György főesperes-plébános itt is nyitott szívű házigazdaként fogadta a hittantanárokat és egyházi szolgálatban álló világi munkatársakból alakult kis zenekart hívott az élőzene biztosítására.

A pénteki félnap az értékelés és a hálaadás jegyében telt. Az előadók összefoglalóját a Simó Gáspár, Dávid György, Kocsik Zoltán és Gál Hunor által a Szent Miklós-plébániatemplomban celebrált szentmise követte. Simó Gáspár főcelebráns és szónok a nap ünnepelt szentjeinek példájához kapcsolta hálaadó gondolatait, majd ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket. Ezt követően Ferenczi Attila Ozsváth Judit szekcióvezető társa nevében is köszönetet mondott minden támogatónak és lezárta a nagyon sikeresnek értékelt programot. A következő évi továbbképzőt a nagyváradi egyházmegye vagy a főegyházmegye csíki kerületének hittantanárai szervezik majd. A végleges döntés később születik meg.

A 32. BNYA római katolikus hittantanári szekciója néhány előadójának és résztvevőjének értékelő gondolatai

A továbbképző keretében három délelőtt tartottunk előadással egybekötött műhelymunkákat. Különösen nagy örömünkre szolgált a résztvevők lelkesedése és nyitottsága az újdonságokra, valamint az, hogy szívesen megosztották egymással sikerélményeiket és buktatóikat a hittanórai értékelés terén. Az első műhelymunkán beszéltünk az értékelés különböző típusairól, azok helyéről/fontosságáról a hittanórán is. Nagy hangsúlyt fektettünk a fejlesztő értékelés lehetőségeire. A hétfői (Ozsváth Judit által tartott) hittanórára reflektálva megvizsgáltuk a kooperatív módszerek hatékony alkalmazását, egyik-másik módszert tovább is gondoltunk, átvittük digitális környezetbe. Olyan digitális felületeket/megoldásokat mutattunk be, melyek integrálhatók a hittanórákba az óratervezéstől a tanulásszervezésen át az értékelésig. Ezeket természetesen csak akkor érdemes beépíteni, ha segítik pedagógiai céljainkat.

Tartalmas beszélgetés alakult ki a tanulói portfólióról mint fejlesztő értékelési eszközről. Több résztvevő már alkalmazta ezt a módszert, ők megosztották jó tapasztalataikat, valamint bemutattak néhány elkészült portfóliót is, amelyek inspirálóak voltak. Néhányan most kaptak kedvet ennek alkalmazásához.

Csütörtökön redmentás délelőttöt tartottunk, ahol lépésről-lépésre haladva mindenki létrehozott egy számonkérésre alkalmas feladatlapot, és kipróbálták az AI lehetőségeit is. Többen felismerték a Redmenta hatékonyságát a tanórai értékelésben, az önálló tanulásra való nevelésben és a projektmunkában. Sokan jelezték, hogy ősszel szívesen részt vennének egy teljes Redmenta-képzésen.

A mai műhelymunkával kapcsolatosan elmondhatom, hogy számomra nagyon hasznos volt, mivel eddig nem használtam, és nem is ismertem a Redmenta felületet. Ebből kiindulva a teljes ismertetés folyamatát maximálisan tudom értékelni. Ahhoz, hogy teljesen átlássam a felületet, szükséges, hogy elkészítsek néhány feladatlapot. Úgy gondolom, hogy a gyakorlás által sikeres lesz a felület kezelése. Személyes véleményem, hogy a bemutatás minőségi jelleggel bírt. Külön kiemelném az előadási mód könnyedségét, érthetőségét. Illetve külön köszönet, hogy az időbeosztás teljes mértékben be volt tartva. (M. B.)

Ismertem a Redmentát. A mai nap rájöttem arra, hogy kezdő szinten. Nagyon tetszett a műhelymunka, mert minden lehetőséget ki is próbáltunk. Szeretnék részt venni egy teljes Redmenta-képzésen. Felkészültségeteket ma ismételten bebizonyítottátok. Köszönöm az újabb lehetőséget! (K. M.)

Sokat hallottam a Redmentáról, de még nem volt lehetőségem kipróbálni, használni. Köszönöm, hogy ilyen aprólékosan, türelmesen mutattátok be. Nagyon hasznos volt számomra. A továbbiakban biztosan fogom használni a munkám során. Hála van bennem, hogy ismét a ti képzéseteken vehettem részt. (O. A)

Az információközlés egyértelműen jó volt. Tetszett a Redmenta arzenálja, és azt gondolom, kellően felcsigázta az érdeklődésemet, hogy használjam az elkövetkező tanév folyamán. Érhető és követhető volt a tanítás. Köszönöm szépen! (S. G.)

A pénteki záró tevékenységen a beérkezett kilépőkártyákba írt gondolatok mentén értékeltük a műhelymunka-sorozatot. A workshopok által feltöltött „módszertani tarisznyát” mindenki lehetőségként viheti magával pedagógiai gyakorlata megújításához. A visszajelzések alapján a résztvevők megerősítést kaptak eddigi munkájukra, és új ötletekkel, új tervekkel indulnak neki a következő tanévnek. Számunkra különös jelentőséggel bír és folyamatos megújulásra késztet az, hogy képzőkként ez volt a századik csoportunk. Hálát érzünk a meghívásért, a bizalomért és az egész heti élményekért. Emberileg, szakmailag és lelkiekben is sokat adott. (Gidró Melinda és Portik Zsolt)

Résztvevők visszejelzései

A továbbképző előtt korházban voltam, ahol az orvosok és ápolók profizmusának, lelkiismeretes munkavégzésének voltam tanúja. Csodálattal és hálával gondolok arra a hétre. Azt gondolom, hogy nekünk is tennünk kell azért, hogy diákjaink hasonló élményekkel, tapasztalatokkal maradjanak. Ezen a továbbképzőnek a programjain ilyen attitűddel voltam jelen, és azt gondolom, hogy szakmai kompetenciákban fejlődtem.

Tetszettek a kooperatív munkák, de az előadások is. Jó volt tapasztalni az előadók szakmai jártasságát, lelkesedését. Nagyon tetszett a film, utána a megbeszélés. De tetszett az Erdélyi Iskoláról szóló előadás és az azt követő csoportmunka, valamint a Márton Áron püspök atya életéről szóló összeállítás is. Nagyon hasznosnak tartom a Redmenta-képzést is. A kilyénfalvi, szárhegyi, ditrói és gyergyószentmiklósi templomok meglátogatásakor szerzett ismereteket is értékelem. Hálás vagyok a szervezők és előadók minden erőfeszítéséért, valamint a finom eledelekért, amelyeket a Salamon Ernő Gimnázium szakácsai „varázsoltak” elénk. Istennek és mindenkinek hála mindenért! (Simó Gáspár spirituális-hittantanár, csíkszeredai Segítő Mária Líceum)

Az idei BNYA nagyszerű lehetőséget kínált számunkra a szakmai fejlődésre és a közösséget erősítő találkozásokra is. A hét folyamán nagyon gazdag programsoron vettünk részt. A különféle értékelési és mérési módszerek bemutatása és a kollégák tapasztalatainak megosztása nagy segítség lehet mindannyiunk számára a további szolgálatunkban. Hiszem, hogy a műhelymunkák során minden résztvevő kapott legalább egy olyan módszert (digitálist vagy nem), amelyet bátran gyakorlatba ültethet a tanév során. Az ima, a szentmise, a zarándoklat, a közös éneklés lelki téren is megújította és megerősítette közösségünket a jó Istennel és egymással.  Köszönöm a szervezőknek, a képzőknek és minden hitoktatókollégának a szép hetet. (Miklós Renáta, a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek közösségének tagja, a Bartók Béla Elméleti Líceum hittantanára)

A záró szentmisén a kántor által kiválasztott énekek nagyon megérintették a lelkemet, már kezdtem érezni, hogy a BNYA nagyon fog hiányozni… És tényleg: minél jobban közelített a vonat a lakhelyemhez, annál jobban kezdett hiányozni minden: a szervezők, az előadók, a kollégák, a lelkipásztorok, a város, a templomok… A képzésen tanultakat nagyon hasznosnak tartom, egészen biztos, hogy használni fogom őket. De sokáig fogok emlékezni a szünetekben megejtett rövid vagy az esti hosszabb beszélgetésekre is. (Jurj Krisztina hittantanár, dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum)

Mindent köszönök, mert minden programon volt valami, amiből tanulhattam, és úgy gondolom, a tanultakat használni is fogom. Lelkileg feltöltöttek a szentmisék, a templomlátogatások, és jó, hogy volt lehetőség a vidám együttlétre is. Ez volt az első részvételem a BNYÁ-n, de remélem, hogy nem az utolsó. Kívánom, hogy mindenki munkáját Isten áldása kísérje! (Farkas Edit hittantanár, gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola)

Ez a továbbképző sok építő tapasztalatot hozott számomra. A szervezőknek sikerült megtalálni az egyensúlyt a szakmai tanulás, a lelki épülés, az általános műveltség gyarapítása és a kikapcsolódás között. Jó volt alanyai lehettünk Ozsváth Judit többféle kompetenciát fejlesztő hittanóráinak, hogy Gidró Melinda és Portik Zsolt megmutatták, hogy vannak olyan számítógépes értékelésre alkalmas programok, melyek nemcsak a jegyadást célozzák meg, hanem a gyerekek aktív részvételét és tevékenységét ösztönzik a vallásóra keretein belül is. Mindannyian rácsodálkoztunk a két világháború közötti Erdélyi Iskola örök érvényű gondolataira. Lelki igényeimet elégítették ki a mindig más helyszínen megünnepelt, meghitt hangulatú szentmisék. A szárhegyi ferences templomban Anaklét atya szavai mindannyiunkat elgondolkodtattak: „az a keresztény, aki nem misztikus, nem keresztény” – mondta. A Súgó-barlangban énekelt-mondott különleges ima és a szabadtéri szentmise Isten mindenütt jelenvalóságát és nagyon szerető közelségét erősítette bennem. A Jakab Antal-zarándokút során megismert helyszínek és események közelebb hozták hozzám az egykori püspök személyét. Az izgalmasan bemutatott helyszínek és templomtörténetek teljesen magukkal ragadtak. Bár az előadók a múltról beszéltek, nem feledkeztek el a jelenben megélt hitükről is tanúságot tenni. Különösen kedveltem Bernád Rita megjegyzését a Szent Miklós-templomban: „Isten minden kérésünket meghallgatja. Válasza kétféle: igen vagy nem most”.

A házigazda gimnázium konyhai személyzetének kedvessége és szaktudása külön figyelmet érdemel. Házias ízekkel és finomabbnál finomabb, bőséges fogásokkal viselték gondunkat egész héten. A kötetlen esti programok lehetőséget adtak a jelenlévőkkel való beszélgetésre, új kollégákkal való ismerkedésre, a felszabadító nevetésre. Szent II. János Pál azt mondta, hogy a nyolcadik szentség a találkozás, és mi ezt akkor tényleg így is éreztük.

Nagy hála és köszönet a szekcióvezetőknek minden befektetett energiáért, minden nagyszerű ötletért és azért, hogy fontosnak, szükségesnek és szívügyüknek tartják a megújuló hittantanárt és a megújuló hitoktatást. Isten áldása életükre, munkájukra! (Tófalvi Emese hittantanár, Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Székelyudvarhely)

Az idei továbbképző nagyban hozzájárult a hittantanárok szakmai és lelki megújulásához. Nagyon megleptek a digitális értékelési lehetőségek, de nagy hatással voltak rám az Erdélyi Iskola korabeli írásai is. Ugyancsak nagy hatással voltak mindenkire a Márton Áron és Jakab Antal szolgálatát, személyét korbejaró programok is. Az Elfogy a levegő című filmmel Moldovai Katalin rendező „feladta a leckét” az új tanévre minden pedagógus számára. Nagyon ajánlom egyéni vagy kollégákkal való, megbeszéléssel kísért megtekintésre. Hazigazdáink, Ferencz Attila igazgató és Dávid Zoltán főesperes-plébános – a kerület szervezésben részt vett hittantanáraival együtt – nagy dicséretet érdemelnek. Eszmecsere, találkozás és jó hangulat jellemezte a továbbképzőt. Ezek a napok megnyitották a szívünket a szépre. Köszönet érte minden szervezőnek, előadónak és résztvevőnek! (Kocsik Zoltán igazgató-hittantanár, Gerhardinum Római Katolikus Líceum, Temesvár)

A továbbképző saját Facebook-oldalán programok szerinti lebontásban nézegethetők a képek: 32. Bolyai Nyári Akadémia – római katolikus hittantanárok szekciója