Gregorián dallamokkal gyönyörködtettek

0
318

A kolozsvári nyári egyházzenei áhítatok sorában július 26-án, pénteken este 7 órától a Schola Sancti Michaelis gregorián dallamokat szólaltatott meg Márton Szabolcs karnagy, kántor vezetésével.

Bevezetőjében Márton Szabolcs elmondta: ,,A hangversenyen a musica sacra-é volt a főszerep, amely lelket gyönyörködtető dallamokban és mély liturgikus szövegeiben rendkívül gazdag. Ugyanakkor egyben misszió jelleggel is bír, hiszen térségünk középkori zenei kincsét, mely egykoron napi használatban volt és melyet a későbbi európai műzene bölcsőjének tekintünk, ma már igen keveset méltatjuk. Erdélyben a történelem pusztító hullámai ellenére ma összesen 33 római rítusú, hangjelzett kódexről tudunk: 10 graduálé, 1 szekvencionálé, 1 cseh kancionálé, 5 missale notatum, 3 antifonálé, 6 pszaltérium, 4 breviárium, 3 liber cantualis. Ezenkívűl hozzávetőlegesen 40 fragmentumról is tudunk, amelyek az egykori kódexállományról tanúskodnak, további következtetések felé nyitva ablakot.”

A felcsendült, szárnyaló gregorián dallamok 80 százalékát Márton Szabolcs kutatta ki, erről szólt doktori munkája. A 12 tagból álló szkóla tapasztalt zenészei intenzív próbaszakasz után lélekemelően szólaltatták meg a katolikus egyházhoz szervesen tartozó dallamokat, amelyek a liturgia tökéletes részei: szövegük és dallamuk egyaránt illeszkedik az Istenre mutatás funkciójához. A gregorián zene nem középkori maradvány, hanem az az élő és illő liturgikus ,,kellék”, ami a szentmise, zsolozsma céljához illeszkedik: nem önmagáért vagy előadói szerepléséért van, hanem azért, hogy a hallgatót, előadót egyként imában összekapcsolva Istenhez irányítsa.

Ezt szolgálja az előadásmód is, a Schola Sancti Michaelis egy olyan előadásmódot képvisel, amelyet a szövegtani egység, a móduszokon alapuló zenei tagoltság, valamint az autentikus népdalokban is fellelhető parlando-rubato előadás alkot.

A 2023-ban alapított Schola Sancti Michaelis tagjai olyan zenészek, akik mély érdeklődést mutatnak a műfaj iránt. Általában zeneakadémisták, egyházi kórusok tagjai, a műfajban tapasztalt énekesek. Az együttes tagjai és vezetőjük kiemelten fontosnak tartja a középkori Erdély kódexállományából fennmaradt források újramegszólaltatását. Az együttes tevékenységét két fő szempont határozza meg: a gregorián énekek eredeti kontextusba való visszaállítása, azaz liturgikus aktusban történő felhasználása, valamint az egyetemes zeneművészet színpadain is megszólaltatni és népszerűsíteni ezeket az értékes ősi dallamokat.