Egyedülálló kihívással készülnek a francia jezsuiták a párizsi olimpiára

0
271

Mivel a sport és a hit által felmutatott értékeknek van közös metszetük, a francia jezsuiták többféle módon is kiveszik a részüket a párizsi olimpia kísérőprogramjainak szervezésében. Lelki támogatás az olimpiai faluban, kiállítások, a testet és a lelket megmozgató kihíváscsomag családoknak – csak hogy néhányat soroljunk a jezsuiták európai honlapján összegyűjtött kezdeményezésekből.

A két saint-denis-i jezsuita közösség a következő napokat szinte teljesen az olimpiának szenteli, mivel a Párizs környéki város a versenyek idején naponta akár 170 ezer szurkolót fogad majd. Két jezsuita, valamint három szerzetesnővér az olimpiai falu ökumenikus központjában a katolikus lelkipásztorok csapatát fogja erősíteni. A világ minden tájáról érkező sportolók számára igény szerint lelki támogatást nyújtanak, bármilyen témában, kérdéssel lehet hozzájuk fordulni, és közös imára is rendelkezésre állnak. Az olimpiai falu közelében, a Saint-Ouen-le-Vieux templomban pedig minden nap szentmisét mondanak, melyre különösen a sportolókat várják. Emellett a két, jezsuiták által működtetett templomban különféle programokkal várják a szurkolókat.

A helyi jezsuita közösségi ház olimpiai kezdeményezéseinek célja a sport, a művészet és a spiritualitás összekapcsolása. Ennek jegyében fényképkiállítást szerveznek a Test és Lélek témájában, különös tekintettel arra, hogyan viszonyul a keresztény hit a sporthoz.  Szintén Saint-Denis-ben a „Pierres Vivantes” egyesület a játékok első tíz napja alatt nemzetközi tábort szervez. A fiatal résztvevők bemutatják a látogatóknak a Saint-Denis-i bazilikát, s az építőművészet révén felhívják a figyelmet a keresztény misztérium gazdagságára. 

Az olimpia apropóján a francia jezsuiták különleges kihíváscsomagot állítottak össze. Többrészes gyakorlatsorozatot készítettek családok számára, hogy annak segítségével fedezzék fel a sportolás lelki dimenzióját, és a testmozgáson, a csapatjátékon keresztül elmélkedjenek olyan, egymással feszültségben álló tényezőkről és értékekről, mint játék és fegyelem, test és lélek, erő és törékenység, próbatétel és harc, vereség és győzelem, verseny és csapatszellem.

Végezetül: maga Loyolai Szent Ignác is benevezett az olimpiára, legalábbis képletesen, a lelkigyakorlataival. Amikor a jezsuita rendalapító alapművét megírta, tisztában volt vele, hogy a sporthoz edzésre és gyakorlatok ismétlésére van szükség. És ahogy az előrehaladáshoz a testnek, úgy a léleknek is szüksége van erre. A jezsuiták vonatkozó podcastsorozata ennek megfelelően olyan kérdéseket jár körül, mint edzés, fair play, vagy éppen küzdelem a győzelemért.

Forrás: jezsuita.hu