Parolin bíboros találkozott az ukrán elnökkel

0
200

A vatikáni államtitkárt, Pietro Parolin bíborost Kijevben fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akinek Parolin bíboros közvetítette a pápa szolidaritását és a Szentszék elkötelezettségét, hogy segítsen megtalálni az „igazságos és tartós békét”.

Pietro Parolin bíboros ukrán vezetőkkel tartott intézményi találkozói július 23-án, kedd délelőtt Kijevben a vatikáni államtitkár és Volodimir Zelenszkij elnök találkozójával zárultak. A találkozót követően az államtitkárság az X közösségi médiában közzétett bejegyzésében bejelentette, hogy a bíboros megerősítette „a pápa szolidaritását és elkötelezettségét a háború sújtotta Ukrajna igazságos és tartós békéjének megtalálása mellett”.

Zelenszkij tavaly júniusban már fogadott egy pápai követet. Ferenc pápa akkor felkérte a bolognai érseket és az olasz püspöki konferencia elnökét, Matteo Zuppi bíborost, hogy látogassa meg a háború sújtotta nemzetet és találkozzon az ukrán elnökkel. Az évek során Zelenszkijnek többször volt alkalma beszélni a pápával. Az utolsó alkalom 2024. június 14-én volt, a G7 országok dél-olaszországi csúcstalálkozóján. Ezt megelőzően, 2023. december 28-án Zelenszkij X-fiókjában beszámolt egy telefonbeszélgetésről, amelyet Ferenc pápával folytatott a karácsonyi jókívánságok kifejezése céljából. Erről azt írta, hogy a hangsúly a „mindannyiunk számára igazságos békén” és az elnöki béketerv vatikáni elismerésén volt.

Korábbi megbeszélések Ferenc pápával

A pápa korábban, 2023. május 13-án fogadta az ukrán elnököt a Vatikánban. Ez volt a második személyes találkozójuk, miután 2020-ban már találkoztak. 2023-ban volt az első találkozó Ukrajna orosz inváziója óta. Két nappal a konfliktus kirobbanása után, 2022. február 26-án Ferenc pápa – amint Zelenszkij a Twitteren beszámolt róla – mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Az elnök viszont kijelentette, hogy az ukrán nép érzi a pápa lelki támogatását. Egy másik telefonbeszélgetésre 2022. március 22-én került sor. Erről a Twitteren Zelenszkij azt mondta, hogy tájékoztatta a pápát „a nehéz humanitárius helyzetről és arról, hogy az orosz erők blokkolják a humanitárius folyosókat”, és üdvözölte „a Szentszék közvetítői szerepét az emberi szenvedés megszüntetésében”. Ezt követően 2022. augusztus 12-én újabb telefonbeszélgetésre került sor. A Twitteren az ukrán elnök közzétette, hogy a beszélgetés középpontjában a lakosságot ért orosz invázió miatt átélt borzalmak álltak. Zelenszkij háláját fejezte ki a pápának az imáiért, és reményét fejezte ki a pápai látogatás iránt.

Érdemrend

Parolin bíboros és Zelenszkij elnök keddi találkozóján az ukrán államfő érdemrenddel tüntette ki a pápai követet. Az ukrán elnök a találkozót követően az X közösségi hálón közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a kitüntetés a bíboros „kivételes szerepének elismerése a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében”, valamint „támogatásáért az agresszió szörnyű időszakában”.

Forrás és fotó: Vatican News