A magyar külgazdasági és külügyminiszter meglátogatta a bukaresti római katolikus érsekséget

0
261

Aurel Percă bukaresti metropolita érsek 2024. július 24-én az érseki palotában fogadta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Romániában.

A minisztert a látogatásra elkísérte Zákonyi Botond rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és a romániai magyar nagykövetség más tisztviselői. A találkozó a kölcsönös öröm kifejezésével kezdődött, és számos közös pont került megvitatásra a magyarországi katolikus egyház és a romániai katolikus egyház baráti kapcsolatát illetően. Szíjjártó Péter miniszter felidézte, hogy ő egy bencés kolostorban nevelkedett, mivel maga is katolikus.

A látogatás napirendjén több kezdeményezés is szerepelt, amelyek a bukaresti főegyházmegye magyar nyelvű katolikus közösségét, a bukaresti Bărăția / Barátok temploma közösségét érintik. Megemlítették továbbá a magyarországi katolikus egyház és a romániai magyar katolikus közösségek közötti együttműködéssel kapcsolatban már folyamatban lévő különböző projekteket, amelyek szintén nagyban hozzájárulnak a két ország közötti barátsághoz.

A megbeszélések során megemlítették Aurel Percă érsek közelgő magyarországi látogatását is, Szent István ünnepe alkalmából, a magyarországi katolikus egyház prímása, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek-metropolita meghívására, akivel nagyon jó az együttműködés.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása a Szent József-székesegyházban tett látogatással zárult, ahol imádkoztak a világ békéjéért és a népek közötti megértésért.

Iosif Ghiuzan

Forrás: bukaresti érsekség

Fotó: bukaresti érsekség, Szíjjártó Péter Facebook-oldala