Magyar Egyházzenei Biennálé: 40 kortárs magyar zeneszerző 80 egyházi alkotását szólaltatják meg

0
244

Augusztus 16-21. között, a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként tartják a Magyar Egyházzenei Biennálé második kiadását.

A rendezvénysorozat a rendszerváltás óta született magyar egyházzenei alkotásokat állítja az érdeklődés középpontjába, kitekintéssel a Kárpát-medence egészére. A rendezvény lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy magyar zeneszerzők, előadók, templomi szolgálatot teljesítő egyházzenészek tapasztalatot cseréljenek és elősegítsék az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel. A közönség pedig elmerülhet a gyönyörű helyszíneken a színvonalas zenében.

Hiszen a Magyar Egyházzenei Biennálé helyszínei Kolozsvár különböző vallási közösségeinek templomai, közösségi terei. A szervezők a mintegy 30 rendezvényt felölelő sorozat vízióját így alakították ki: Kolozsvár 11 templomában, 40 kortárs magyar zeneszerző 80 egyházi alkotását szólaltatják meg liturgikus keretben vagy koncert formában.

A zenehallgatás mellett lesz a magyarországi és határon túli kiadókat felvonultató kotta- és hanglemezbörze; a sorozatot végigkísérő, látogatók és „külsősök” számára is aktív részvételt biztosító kórusműhely; az egyházi vezetőkkel való találkozás, szakmai kerekasztal-beszélgetések egyházzenészek, kórusvezetők, karnagyok, kántorok és zeneszerzők részvételével.

A Magyar Egyházzenei Biennálé a Kárpát-medence egészét átfogó, a magyar keresztény ökumenét, a zene egyházi és közösségi funkcióit kiemelten képviselő, magas művészeti tartalmú, fesztivál-, illetve kórustalálkozó-jellegű eseménysorozat, amely a kortárs magyar egyházi zene és a vallási közösségek, illetve a nagyközönség élő kapcsolatrendszerét hivatott kialakítani és ösztönözni, új impulzusokkal gazdagítani a Kárpát-medence magyarságának templomi zenei gyakorlatát és repertoárját.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a MOL Új Európa által támogatott esemény fő célja, hogy kapcsolatot teremtsen zeneszerzők, karnagyok, előadók, kórusok, kiadók, illetve a papság és a hívő közösségek, a tényleges célközönség között.

A programból: megnyitó a Vallásszabadság házában augusztus 16-án du. 5 órakor, majd megnyitó hangverseny a piarista templomban este 7-től a Szent Cecília Kórussal és Zenekarral, közreműködik Kele Brigitta (szoprán), Kovács Eszter (szoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), György Levente (basszbariton), Horti Lilla (szoprán), Selmeczi Gábor (hegedű), vezényel Potyó István és Selmeczi György; augusztus 17-én du. 5 órától a Szent Mihály-templomban ünnepi hangverseny a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar előadásában, vezényel Nagy Éva Vera, orgonán közreműködik Lokodi Lehel. Augusztus 18-án, vasárnap Kolozsvár történelmi felekezeteinek templomaiban a szentmisét, istentiszteletet egy-egy résztvevő kórus kíséri énekével. A zárókoncert a Farkas utcai református templomban lesz augusztus 21-én du. 5 órától a kolozsvári Szent Cecília Kórus és Zenekar, a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa, a Pápai Református Kollégium Parlando Leánykara, a debreceni Canticum Novum és a kolozsvári Visszhang Kórus részvételével.

Az esemény részletes műsorát ITT találják.

Forrás: Magyar Egyházzenei Biennálé

Fotók: Magyar Egyházzenei Biennálé galéria archív