Ébresszék fel újra az eucharisztikus ámulatot

0
241

Az Egyesült Államokban több tízezer ember részvételével tartott szentmisével zárult az Országos Eucharisztikus Kongresszus egy futballstadionban, ahol a tömeg ,,új pünkösdért” imádkozott. Az Indianapolis-i Lucas Oil Stadionban július 21-én tartott záró szentmisén Luis Antonio Tagle bíboros elnökölt Ferenc pápa különleges megbízottjaként. Megosztotta, hogy a szentatya azt mondta neki, azt szeretné, ha a kongresszus ,,az Eucharisztiához való megtéréshez” vezetne.

Ferenc pápa a Vatikán által közzétett, latin nyelvű levelében külön áldást adott mindazoknak, akik részt vesznek az AEÁ Országos Eucharisztikus Kongresszusán. A pápa reményét fejezte ki, hogy ,,az esemény minden résztvevője bátorítást kap arra, hogy Jézussal egyesülve megváltásunk legszentebb szentségében, teljesen tudatában legyen a mennyei eledelből kapott egyetemes ajándékoknak, és átadhassa azokat másoknak”.

Több mint 1600 pap, szeminarista, püspök és bíboros vonult fel a körmenetben az Indianapolis Colts stadionban tartott mise kezdetén, amelynek kezdő része 25 percig tartott. További 1236 felszentelt imádkozott a lelátókról az esemény szervezői szerint. Az Indianapolisi Szimfonikus Zenekar a Panis Angelicus és az Ave Verum Corpus klasszikus himnuszokat adta elő, miközben a stadionban lévő több tízezer ember szentáldozáshoz járult.

Sokan beszéltek a kongresszus résztvevőinek hihetetlen energiájáról, pozitív hozzáállásáról és reményéről, akik mind az 50 államból elutaztak, hogy részt vegyenek a július 17-21. közötti ötnapos rendezvényen. ,,Nem akarok drámainak hangzani, de az Országos Eucharisztikus Kongresszus egyfajta diadal volt — egy zsúfolt, őrült és időnként kaotikus diadal. Béke és öröm uralkodott” — nyilatkozta Stephen White, a Catholic Project ügyvezető igazgatója az X-nek. ,,Az Úr itt van. Jelenléte érezhető és átható” — tette hozzá White.

Fr. Aquinas Guilbeau OP azt jósolta, hogy az Eucharisztikus Kongresszus öröksége olyan lesz, mint az 1993-as denveri ifjúsági világnapé az Egyesült Államok egyháza számára. ,,Kegyelme a következő 50 évben formálni fogja az egyházat” — mondta Fr. Guilbeau. Az Eucharisztikus Kongresszusra közel 60 000 jegyet adtak el.

Mons. Tagle azzal kezdte szentbeszédét, hogy több mint öt nyelven, köztük kínaiul, vietnámiul, spanyolul, franciául és olaszul köszöntötte a tömeget. ,,A szentatya imádkozik, ahogy mindannyian, hogy a kongresszus gyümölcsöt, sok gyümölcsöt hozzon az egyház és a társadalom megújulásáért az Egyesült Államokban” — mondta a prelátus. Homíliájában a bíboros megjegyezte: ,,ahol a missziós buzgalom hiánya vagy gyengülése tapasztalható, az talán részben az ajándékok és tehetségek megbecsülésének gyengeségéből fakad”.

,,Ha a mi horizontunk csak a teljesítmény, a siker és a profit, nincs helye az ingyenes ajándékok meglátásának és elfogadásának. Nincs helye a hálának és az adakozásnak” — tette hozzá. ,,Csak az önérvényesítés könyörtelen keresése lesz, ami végül nyomasztóvá és kimerítővé válik, és még több individualizmushoz vezet”. Tagle bíboros hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia ,,kiváltságos pillanat arra, hogy Jézus küldetését önmagunk ajándékaként éljük meg”.

Az eucharisztikus kongresszuson Szent Ann Elisabeth Seton, Manuel González García, Paschal Baylon, Junípero Serra, Juan Diego és Boldog Carlo Acutis ereklyéi előtt imádkozhattak a résztvevők, valamint a franciaországi Chartres-ból származó ereklye egy része előtt, amely ,,a Szűzanya fátyla” néven ismert; ez utóbbi az Indiana Convention Centerben, az erre a célra kijelölt ereklyekápolnában volt felkereshető.

Különleges előadásokat tartottak a kongresszuson részt vevő papok számára, a megszólalók közt volt Robert Barron püspök, Andrew Cozzens püspök, Dan Cellucci, James Shea és Jonathan Reyes .

Egyik résztvevő, Cassidy Stinson, a Virginia állambeli Richmond egyházmegye 32 éves papja a CNA-nak elmondta, ,,nagyra értékelte, hogy a konferencia dr. Hahn emlékeztetőjével kezdődött, miszerint a Szentírásnak kell prioritást adnunk ahhoz, hogy hatékonyan hirdethessük az evangéliumot”. A fiatal pap azt is elmondta, hogy hálás volt azért is, hogy a kongresszus más lehetőségeket is biztosított az imádságra és a közösségre.,,Igazán inspirált, hogy lehetőségem volt csatlakozni paptestvéreimhez az imádságban, és hogy püspökeink bátorítottak a szolgálatomban” — mondta Stinson. ,,Papként inspiráló hallani, hogy saját pásztoraink arra buzdítanak minket, hogy legyünk bátrak, kreatívak és imádságosak.”

Scott Hahn arra buzdította a papokat az AEÁ Országos Eucharisztikus Kongresszusán, hogy ,,ébresszék fel újra az eucharisztikus ámulatot”

Közel 1000 pap és püspök zsúfolódott össze az amerikai Eucharisztikus Kongresszuson, hogy meghallgassa Scott Hahn teológust és apologétát, aki arra buzdította a klerikusokat, hogy ébresszék fel újra az ,,eucharisztikus ámulatot”.
Az Indianapolisban az eucharisztikus kongresszus sűrű programja és nagy tömegei közepette a papoknak lehetőségük nyílt arra, hogy kiszakadjanak a káoszból, és a napi foglalkozásokon a folyamatos képzés, a megújulás és a személyes ima elkötelezett idejére gyűljenek össze.

A szerdai első ülésen Hahn az Emmauszba vezető útról szóló bibliai beszámolóról tartott lelkigyakorlatos elmélkedést a papoknak. A katolikus hittérítő és a Szent Pál Lelki Teológiai Központ alapítójának meditációja Szent II. János Pál pápától származó idézettel kezdődött. ,,A húsvéti eseményben és az Eucharisztiában, amely jelenvalóvá teszi azt az évszázadok során, van egy valóban hatalmas kapacitás, amely a megváltás kegyelmének befogadójaként az egész történelmet átöleli. Ennek az ámulatnak kell mindig betöltenie az Eucharisztia ünneplésére összegyűlt egyházat” — írta II. János Pál az Eucharisztiáról szóló enciklikájában, az Ecclesia de Eucharistia-ban. ,,De különleges módon kell betöltenie az Eucharisztia szolgálóját… Szeretném újra feléleszteni ezt az eucharisztikus ámulatot.” Hahn arra is kérte a jelenlévő papokat, hogy vizsgálják meg és gondolkodjanak el azon, hogyan helyezik előtérbe a Szentírás fontosságát életükben és szolgálatukban, kiemelve, hogy a feltámadt Jézus prioritásként kezelte, hogy kinyitotta a Szentírást tanítványai előtt az emmauszi úton.

,,Ez az első napja, hogy visszatért a halálból. Képzeld el, ha akarod, mit tennél Jézus helyében? Hogyan nézne ki a teendőid listája a halálból való visszatérésed első napján? Nem tudom, a tiéd milyen, de gyanítom, hogy az enyém valami hasonló lenne, mégpedig az, hogy beugranék meglátogatni Poncius Pilátust… [és azt mondanám], hallgatnod kellett volna a feleségedre… Aztán csak lemennék az utcán, és beugranék Heródes királyhoz … és csak annyit mondanék: Visszatértem! És van mit átgondolnod” — viccelődött Hahn.

Az Indianapolisban az Országos Eucharisztikus Kongresszuson a zsúfolt program és a nagy tömeg közepette a papoknak lehetőségük volt elszakadni a napi káosztól, ami mindennapjaikat jellemzi. Az eucharisztikus kongresszus a hatásos és látványis foglalkozásain a folyamatos képzés, a megújulás és a személyes ima elkötelezett idejét tudták megélni.

Forrás: Courtney Mares, CNA

Fordítás, szerkesztés: Bodó Márta