Ferences krónika: eseménydús hónapok, áldásos tevékenységek

0
347
Fotók: Erdélyi Ferencesek archívuma

A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának 35 tagja van. A testvérek Kolozsváron, Désen, Kaplonyban, Gyergyószárhegyen, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Déván és a felső-háromszéki Esztelneken élnek, de szolgálják a szászsebesi és brassói ferences templomba járó híveket is. A lelkipásztorkodás mellett fontos tevékenységeik közé tartozik a fiatalok nevelése is. Székelyudvarhelyen a középiskolások, Kolozsváron és Brassóban az egyetemisták számára kollégiumot működtetnek, illetve a ferences ifjúsági programok által számos fiatalnak segítenek az Istennel való kapcsolat elmélyítésében. Az alábbiakban a kolostorok – 2024 második negyedévének – eseményeit, történéseit ismertetjük a teljesség igénye nélkül.

Kolozsvár – a provincia központja

Húsvét másodnapján, április elsején reggel Kolozsvárról indult az idei lánytábor: a résztvevők két mikrobusszal indultunk Assisibe. Az idén gyönyörű időt fogtunk ki, a csapat is nagyon jó volt, úgyhogy nagyon sikeres, és lelkiekben is feltöltő zarándoklat sikeredett. Hazafelé Benjamin testvér nem jött velünk: ő még az azt követő hétre is Assisiben maradt, ahol a COTAF laikus testvérei számára szerveztek találkozót. A provinciából még Sebestyén testvér is jelen volt az alkalmon.
Április 16-án kezdődött idén a Szent Antal-nagykilenced. Az idei év tematikájául a ferences jubileumot – stigmatizációt – választottuk.
Április 27-ére, szombatra Tibor testvér kerületi ifi-barangolást hirdetett a Bükkbe.

Május végén, június elején Benjamin és Szabolcs testvér, Antal testvér felkérésére ismét Assisibe utazott. A testvérek a székelyudvarhelyi Ferences Világi Rend, illetve a templomba járó hívek zarándoklatának szervezését segítették.
Május 10–12. között volt az idei első Ferences ösvény Gyergyószárhegyen, amelyen Tibor testvér vett részt (természetesen Székelyudvarhelyről Antal és a helyi Anaklét testvér közreműködésével).
Idén május 18-án volt a pünkösdszombati búcsú, amelyen közösségünk minden tagja részt vett.
Május 25-én szombaton kerületi ifinap volt a kolostorban a kolozs-dobokai, belső-szolnoki és torda-aranyosi főesperesi kerületek fiataljai számára, amelynek szervezésébe a kolozsvári hitoktatók egy csoportja is besegített Tibor testvérnek.
Május 30-án, Úrnapján – szokás szerint – délután volt a városi ünnepi szentmise és körmenet a Szent Mihály-templomban, illetve a főtéren, amelyen Károly és Szabolcs testvér vett részt.

Június 1-jén, szombaton volt a Palánta és Kollégista búcsúztató nap: napközben kirándulással összekötve, este pedig szentmise, s majd azt követően az ünneplés.
Június első napjaira kerültek le az állványok – több mint egy év után – a templomhomlokzat észak-nyugati homlokzatáról. A vakolatjavítás, festés, bádogozás mellett a legnagyobb részét a munkálatoknak a kőelemek javítása, restaurálása tette ki. A munkálatok finanszírozásában nagy segítséget jelentett a Kolozsvári Önkormányzat támogatása mellett, a Kolozs Megyei Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatása is.
Június 13-án tartottuk a Szent Antal búcsút: délelőtt és délután is volt szentmise. Az esti szentmisébe már bekapcsolódtak Br. Patrik Zamyševskij OFM és P. Emmanuel-Maria Fitz OFM vezetésével az a néhány ausztriai munkatárs/támogató, akik a Franz-Hilf szervezésében romániai látogatáson vesznek részt.
Június 20-ára a végzős kollégisták közös ballagási bált rendeztek a díszteremben. Ez ismét jó alkalom volt a kollégiumi közösség építésére. Az idén két fiú és négy lány ballagott el az alapképzés végén.

Déva

Április 6-án az Apró Kezek Műhelyének szervezésében egyházközségünk családjainak évadnyitó biciklitúra volt a Nandru-völgyében.
Április 7-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a teljes búcsú elnyerését szorgalmaztuk híveink körében.
Április 16-án az esti 7 órás szentmisével kezdtük a Szent Antal-nagykilencedet. Ezáltal is készültünk egyházközségünk búcsúünnepére.
Április 21-én a szentmiséken imádkoztunk papi, szerzetesi hivatásokért. A kedves testvérek imáik mellett anyagiakkal is támogatták a ferences papképzést. Isten fizesse mindnyájuknak!
Az Apró Kezek Műhelyének szervezésében április 22-én, a Föld napján volt a csángó-telepi plébániatemplomunk udvarán a virágültetés. Sokan szeretettel eljöttek és egy-két tő virággal hozzájárultak közös udvarunk díszítéséhez. A magas Déva-vár tövében környezettudatosabb élet mellett köteleztük el magunkat.

Május 2-án és 3-án meglátogattuk az idős és beteg testvéreinket.
Május 4-én az esti órákban ünnepélyes imaórán imádkoztunk papi, szerzetesi, szerzetesnői hívatásokért és keresztény családjainkért.
Május 5-én ünnepi szentmisén köszöntöttük az édesanyákat. A hittanos gyermekeink ünnepi műsorban lelkesen vázolták fel nekünk, hogy az ember életében mit jelent és milyen helyet foglal el az édesanya és szeretete. Az Apró Kezek Műhelyének meghívására Molnár Levente világhírű operaénekes is készült ünnepi műsorral a Partiumi Keresztény Egyetem tanítványaival együtt.
Május 9-én, áldozócsütörtökön az esti szentmise előtt egy órával ünnepi szentségimádási órát tartottunk az idei elsőáldozókért.
Május 12-én ünneplőbe öltözött hat lelkes, felkészült, élettel teli gyermek az elsőáldozásuk alkalmából.
Május 12-én, a kommunikáció világnapján közösségünk is bekapcsolódott a főegyházmegyei gyűjtésbe, melyet a katolikus sajtó javára szerveztek. Híveink imáik mellett anyagiakkal is hozzájárultak a gyűjtéshez.
Május 18-án Győrfi Eduárd kántor vezetésével híveink a csíksomlyói pünkösdszombati búcsúra zarándokoltak.
Május 20-án a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház anyja emléknapján ünnepi sorrendben voltak a szentmisék. A szentmisék végén Égi Édesanyánk oltalmába ajánlottuk egyházközségünk családjait.
Május 25-én délelőtt 11 órától Marosillyén a szövetségkötés napján ünnepi szentmisét celebráltunk Csaba testvérrel. Megérte a Szent Ferenc Alapítvány munkatársaival, gyermekeivel együtt ünnepelni. Színes és színvonalas kulturális programok tették feledhetetlenné ezt a napot.
Május 30-án, Krisztus Szent Teste és Vére főünnepén az esti szentmise után úrnapi körmenetet tartottunk.

Június 1-jén és 2-án „Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni” (Véghelyi Balázs) mottóval a gyermekek ünnepe volt a ferences plébániánkon.
A jó hangulatú rendezvényünk vendége volt a budapesti Fővárosi Nagycirkusz – Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képviseletében öt artista, illetve mesés táncházzal és aerobikkal is kedveskedtek különböző vállalkozások a legkisebbeknek. Az Apró Kezek Műhelyének szervezésében kerékpáros, rolleres, görkorcsolyás vetélkedő volt. Minden gyermek nyereménytárggyal tért haza, voltak, akik új kerékpárokat kaptak.
Június 2-án, vasárnap a 11 órás szentmise után volt a Szent Antal Közösségi Ház felújítási munkálatainak megáldása, utána színes és tartalmas kulturális program volt híres és neves meghívottakkal. Az Apró Kezek Műhelyében tevékenykedő gyermekeink Kun-Gazda Kinga tanárnő segítségével népdalcsokorral készültek; a csernakeresztúri Hagyományőrző Társaság néptánccal; a Görömbő Kompánia meghitté, családiassá tette e napot.
Június 6-án és 7-én városunkban meglátogattuk az idős és beteg testvéreinket.
Június 7-én, pénteken, Jézus Szent Szíve főünnepén az ünnepi szentmise után a legméltóságosabb Oltáriszentség előtt imádkozva ajánlottuk fel családjainkat Jézus Szent Szívének. A délutáni órákban az egyházközségből néhányan Pusztakalánba zarándokoltunk a búcsús szentmisére.
Június 11-én, kedden este befejeztük Páduai Szent Antal tiszteletére a nagykilencedet. Az esti 7 órás szentmisén megáldottuk a kedves hívek által hozott liliomokat. Ugyancsak a nagykilencedet záró szentmisén – Szent Antal közbenjárását kérve – volt a gyermekek megáldása és a tanévzáró szentmise.
Június 13-án, Páduai Szent Antal főünnepén volt az egyházközségünk búcsúünnepe. A búcsús szónok Küsmődi Attila szamosújvári plébános, örmény katolikus főhelynök volt. A búcsús szentmise végén megáldottuk az alkalomra süttetett Szent Antal cipókat. Minden testvérünk megáldott kenyérrel térhetett haza.

Június 21-én, ahogy megvolt a tanévzáró a gyermekek örömujjongás közepette szorgosan pakoltak az autóbuszba, és a déli órákban már utaztunk is a Piposz Tanyára, hogy az „Újuljatok meg!” jelszóval megszervezett élménydús hittantáborba felfrissüljünk, és rácsodálkozzunk a teremtett világunk szépségére.
Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén a szentmisékben imádkoztunk az idei szentelendőkért és papi, szerzetesi hivatásokért.
Június 30-án a 11 órakor kezdődő szentmisét követően a plébániatemplomban a nyíregyházi Pro Musica Leánykar – Szabó Dénes Liszt-díjas, Kossuth-díjas, Nemzet Művésze igazgató-karnagy vezényletével – tartott lélekemelő koncertet.

Esztelnek

Április 6-án, szombaton volt az idősek napja a polgármesteri hivatal és a ferences templom szervezésében. Az ünnepi alkalom a ferences templomban bemutatott hálaadó szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa fr. Szilveszter plébános, a kolostor házfelelőse volt, azt követően a kultúrotthonban köszöntötték az időseket.
Április 24-én, szerdán tartottuk a ferences templom és kolostor védőszentjének, Szent György vértanúnak a búcsúünnepét. Szerény ünneplésünk lényegére az evangélium szavai világítanak rá: „Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van” (Mt 10,32). A délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmisén több mint 20 egyházmegyés és ferences pap, illetve szerzetes volt jelen, a főesperessel és a tartományfőnök atyával az élen. A hívek jelenléte eléggé visszafogott volt, bár idegenből, más településekről is érkeztek zarándokok, a község elöljáróival és a megyei szenátorral az élen. A szentmise főcelebránsa a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány előjárója, Erik testvér, ünnepi ige hirdetője pedig Csáki Fülöp testvér volt Székelyudvarhelyről.

Május 1–5. között a kaplonyi plébánia felnőtt hittanosai és azok családtagjai tartózkodtak kolostorunkban több mint húszan. Marián testvér szervezésében jöttek hozzánk. A cél közösségépítés, lelki töltekezés, kikapcsolódás és pihenés volt. Mondanunk sem kell, hogy jól érezték magukat Esztelneken.
Május 12-én, vasárnap tartottuk a plébánia templomában az ünnepélyes elsőáldozást, a szülők, nagyszülők, keresztszülők és a hívek jelenlétében. Az elsőáldozók felkészítője és az ünnepi szentmise főcelebránsa Bernardin atya volt.
Május 20–24. között kolostorunkban szálltak meg a Felsőháromszékre látogató Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium 1970-ben érettségizett „A” osztály öregdiákjai.

Június 1-jén, szombat délután az „V. Nemzetiségi Alumni Találkozó” fiataljai rövid látogatásra érkeztek kolostorunkba Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának vezetésével. A kolostor megszemlélése és történetének rövid ismertetése után a közel ötven személyből álló fiatalok csapata a Nyerges-tető felé vette az irányt.
Június 2-án, vasárnap tartottuk a helyi szokás szerint az úrnapi körmenetet. A ferences templomban volt az ünnepi szentmise de. 10 órától, azt követően indult a körmenet az Oltáriszentséggel a plébániatemplomba, meg-megállva az egyes oltároknál, ahol a Te Deum eléneklésével és szentségi áldással fejeződött be ünneplésünk.
Június 3-án diplomaosztó volt a minorita ferences kolostorban működő Kanta Szakképző Központban, Kézdivásárhelyen. A jeles esemény a Szentháromság (kantai) plébánia templomában bemutatott szentmisével kezdődött. A szentmise főcelebránsa Urbán Erik, a Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója volt.

A diplomaosztó illusztris vendégeit (akik Esztelnekre is ellátogattak) – Csák Jánost, a magyar kormány kulturális és innovációs miniszterét; Pölöskei Gábornét, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárt; Mayer Gyula turisztikai szakembert, tanárt és a szakképző iskola vezetőjét; Kavalecz Gábort, a Veszprémi Szakképzési Centrum Főigazgatóját; Percze László csíkszeredai konzult; Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét; Fejér László Ödön szenátort, Bokor Tibor és Salamon Balázs polgármestereket, illetve a delegáció többi tagját – a kolostorunk udvarában rendtartományunk főnöke, Erik testvér és a ház felelőse fogadta.
Június 21–23. között harmadik alkalommal szervezték meg a plébániai lelki munkatársak és hozzátartozóik nyári táborát, amelynek kolostorunk adott otthont.Június 29-én, szombaton ültük Szent Péter és Szent Pál apostolok fejedelmének ünnepét, az Esztelnekhez tartozó filia: a kurtapataki kis templom védőszentjeit. A búcsús szentmiseáldozat főcelebránsa az ezüstmisés Pál Ferenc, Kézdiszentlélek plébánosa és ünnepi szónoka Tódor Attila, Kézdiszentkereszt plébánosa volt. Velük együtt koncelebrált még hat lelkipásztor. Szép idő lévén a szabadtéri misézőhelyen bemutatott ünnepi szentmisére a helyi és Esztelnekről érkezett hívek mellett idegenből is jöttek vendégek eléggé nagy számban.

Csíksomlyó

„Isten a mi életünkben sosem szótlan, sohasem tehetetlen, szeretetével és irgalmával fordul hozzánk. Boldog az az ember, aki hisz benne, mert ő fogja megtapasztalni és meglátni ezt az irgalmasságot. Ameddig Isten kezébe nem helyezem az életemet, addig nem engedem meg neki, hogy gyakorolja az irgalmasságot, ha Isten kezébe helyezem az életemet, mindennapjaimat, jelenemet, szorongásomat, az hozza meg a várva-várt békét és a feltámadást” – mondta Guia Hugó ferences szerzetes április 6-án, az elsőszombati Mária-köszöntőn. Az ünnepre ezúttal is zarándokok százai érkeztek.
Ugyancsak április 6-án délelőtt Asztrik testvér szentbeszédet mondott a 27. felcsíki egyházi kórustalálkozón, amelynek házigazdája ezúttal a Kisboldogasszony egyházközség volt.
Április 16-án a csíksomlyói kegytemplomban is megkezdődött a Szent Antal-nagykilenced. Az azt követő kilenc kedden három szentmisén kértük Szent Antal közbenjárását.

„A papot, a szerzetest meg lehet ismerni az ő ruházatáról, de az igazi papot, szerzetest a hitéről lehet megismerni” – hangsúlyozta Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke április 16-án, szombaton a csíksomlyói kegytemplomban, ahol Bartalis János nyugalmazott ferences szerzetes, Márton Áron néhai püspök egykori titkára pappá szentelésének 60., Orbán Szabolcs csíkkozmási származású kolozsvári ferences szerzetes, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi provinciálisa pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték.

Április 21-én mutatták be a csíksomlyói kegytemplomban Borsodi L. László csíkszeredai költő, tanár, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi sajtóreferensének Ferences térerő című, legújabb könyvét. A negyvennégy interjút és négy ankétot tartalmazó kötet a rendtartomány kiadásában jelent meg. A szerzővel Urbán Erik ferences tartományfőnök beszélgetett.

„A gyermekükre csillogó szemmel néző édesanyák emlékeztessenek Istenünk ránk tekintő atyai szemére – fogalmazott Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, csíksomlyói kegytemplom igazgatója az elsőszombati Mária-köszöntő alkalmával május 4-én.
Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú május 17–20. között volt. A pünkösdszombati ünnepi szentmisén a Hármashalom-oltárnál zarándok százezrei vettek részt. A szentmise szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök a fogadalmi nagybúcsú mottójához, az „Újuljatok meg!” idézethez csatlakozott elmélkedésében a hit, közösség, család, fiatalok, misszió, imádság témaköreivel.
Május 30-án, Úrnapján a szentmisék ünnepi sorrendben voltak.

„Mária példája tanít, hogy alázattal és bizalommal fogadjuk Isten tervét. Isten kegyelme mindig jelen van, és minket is kiválaszt valamilyen feladatra. Az Istennek a tervében mindannyiunk számára helye van” – mondta június elsején az elsőszombati Mária-köszöntőn Urbán Erik ferences tartományfőnök. A szentmisén Ferenc pápa öt évvel ezelőtti csíksomlyói látogatásáról is megemlékeztek.

Június 12-én arra emlékeztünk, hogy 1729-ben ezen a napon Soto János miniszter generális a milánói kolostorban kelt levelében jóváhagyta az erdélyi kusztódia provinciai (tartományi) rangra való emelését, védőszentje I. Szent István magyar királyunk. A Provincia első elöljárója: P. Csató Elek OFM volt, definitorok: P. Ács János OFM, P. Bögözi László OFM, P. Mártonffi Joákim OFM, P. Zinder Bonaventura OFM. Titkár: P. Bartalis István OFM.
Kolostorok: Csíksomlyó, Mikháza, Nagyszeben, Esztelnek, Vajdahunyad, Kolozsvár. Rezidencia (a kolostornál kisebb székház): Szárhegy, Székelyudvarhely, Dés, Medgyes, Segesvár, Brassó, Gyulafehérvár.
Ugyancsak június 12-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban is bemutatták Borsodi L. László költő, tanár, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi sajtóreferensének Ferences térerő című könyvét. A szerző beszélgetőtársa Urbán Erik OFM tartományfőnök és Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap felelős szerkesztője volt.
Június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén a délelőtti szentmise a Kissomlyó-hegyén lévő Szent Antal-kápolnánál volt. Az esti szentmise után megáldottuk a kegytemplomban és az előtte lévő téren összegyűlt gyermekeket és a liliomokat.

Brassó

Június 25-én Keresztelő Szent János születésének ünnepén templombúcsúra gyűltek össze a brassói hívek a helyi ferences templomban. A magyar és román nyelvű búcsús szentmise szónoka Sebestyén Albert dési ferences szerzetes volt. Az ünnep üzeneteként elhangzott: Isten nem arra hív, hogy karbantartsuk a múltat, hanem hogy általunk előkészítse a jövőt, és így fel tudjuk felfedezni Isten kegyelmét, a jövő meglepetéseit.

Gyergyószárhegy

Június 27–30. között zsolozsma- és szkólatábornak adott otthont a gyergyószárhegyi ferences kolostorunk. A négynapos rendezvény célja az volt, hogy segítse a több mint 120 résztvevőt – gyerekeket és felnőtteket egyaránt – Isten arcának keresésében.

Hálásan köszönjük minden támogatónk segítségét, a jó Isten bőséges áldása legyen rajtuk!

Krónikások: ferences testvérek
Összeállította: Bíró István, a rendtartomány sajtóreferense