Augusztus 15-én áldják meg a helyreállított fogadalmi Mária-oszlopot

0
972
Szűz Mária figyeli, óvja a várost és lakóit. Fotó: Bodó Márta

László Attila főesperes-plébános, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia vezetője sajtóközleményben hív meg minden érdeklődőt a 15. Kolozsvári Magyar Napok nyitányaként tartandó ünnepségre augusztus 15-én a piarista templomba és az előtte levő térre.

Öröm, hogy sok jószándék és akarat eredményeként újra eredeti, méltó helyén áll a kolozsvári Mária-oszlop, fogadalmi szobor, Erdély második legrégibb köztéri szobra, városunk első megmaradt köztéri emléke. Emlékeztet múltra és jövőre, szép városunkra, közös, együtt formálandó napjainkra. Figyelmeztet földi, rohanó napjainkban örökkévaló életünkre, Mária által emlékeztetve, aki Isten jelenléte az emberek között, és akinek szavai ma is a leglényegesebbek, amikor Fiára mutatva így szól: „Tegyétek meg, amit mond!” (Lk 2,5).

Kolozsvár mindannyiunké, együtt örülünk annak, ami szép és jó, ezért tisztelettel és szeretettel közös hálaadó ünnepre hívjuk 2024. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, hogy együtt kérjük a jó Isten áldását városunkra. Délelőtt 11 órától a piarista templomban, a kegykép búcsúján ünnepi szentmisét mutat be Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök, azt követi 12 órától a helyreállított fogadalmi Mária-oszlop megáldása, amelynek keretében a polgári hatóságok beszédét hallhatjuk, majd az egyházak képviselői áldó imát vezetnek a városért, Kolozsvár népéért. E kiemelkedő esemény egyben a 15. Kolozsvári Magyar Napok nyitánya.

Annak idején a pestisjárvány elmúltáért adtak hálát e szobor felállításával. Ma is van, amiért imádkozzunk együtt e megzavarodott, békétlen világban, hogy adassék áldás és oltalom Kolozsvárnak, a nemzeteknek, az egész világnak!

László Attila

MEGOSZTÁS