A kaplonyi Szívgárda idén is Erdődhegyen táborozott

,,Lengve-leng a Szívgárdának büszke zászlaja”

0
643
Fotók: Marian OFM

Július 16-án Puvak Antal fr Marian OFM vezetésével 39 szívgárdista és kilenc segítő tűzte ki úti célul az erdődhegyi Domus Helga Winter Központot, mely évek óta a Szívgárda-tábor helyszíne. Személyes hangú beszámolót olvashatnak.  

A tábor idei témája egyházmegyénk tematikus évéhez igazodva a remény volt. A reményt mint isteni erényt, fr. Marian testvér szentbeszédei hozták közelebb a gyerekekhez. A reményt mint emberségünk egyik legerősebb mozgatórugóját azonban kicsit más irányból is megközelítettük. 

A kaplonyi Szívgárda a tavaly ünnepelte újraalapításának harmincadik évfordulóját. Akkor a már felnőtt szívgárdisták megfogalmazták üzeneteiket, reményeiket a  napjaikban tevékeny gárdistáknak. Szép pillanata volt a tábornak, amikor ezekre az üzenetekre alapozva arra bátorítottuk a gyerekeket, hogy csapatonként fogalmazzák meg ők is a Szívgárdához fűzött reményeiket, majd készítsék el csapataik zászlaját. A zászlókból kihangsúlyozódott a folytatás reménye és a közösségi tudat ápolásának igénye.

A táborban megismerkedtünk Bódi Mária Magdolna életével, aki nemsokára a boldoggá avatottak sorát fogja gazdagítani. Életének példamutatása, szívgárdistákkal való foglalkozása nyomán a kis csoportok közösen arra keresték a választ, hogy nekik miben lehet a példaképük, hogyan tudnak csapatként, illetve egyénenként szolgálni a környezetükben. Meglátásuk szerint példakép lehet a szolgálatban, az emberek segítésében, a bátorságban, a természetvédelemben és a hitünk ápolásában is. 

A tábor hagyományos programjai sem maradhattak ki idén sem, a szentmisék, a reggeli imádságok, melyek alkalmával a szívgárdisták felajánló imáját imádkoztuk, a szentségimádás és az őrangyalozás. 

A sport sem maradhatott ki idén, lehetőség adódott a métázásra, a focira, a röplabdázásra és a tollasozásra is.

A kaplonyi szívgárdistákat nemcsak Jézus szívének a tisztelete, nemcsak  a közösségi tudat tartja össze, hanem a zene és az éneklés szeretete is. Így idén is dalolva szolgáltak a szentmisék alkalmával, lelkesen énekelték a szívgárda indulót, nyitottak voltak a kaplonyi nóták megismerésére, illetve önfeledten járták, ropták a táncot a táborban megtartott mulatság alkalmával. 

Arra a kérdésre, hogy hogyan érezték magukat a táborban a gyerekek, hogy mit jelent számukra ez a tábor, a következő válaszokat adták:

Schrádi Zsófia először volt segítő, arról, hogy milyen volt számára a segítők sorában, így vélekedik: ,, A tábor szervezése zökkenőmentesen zajlott a segítő csapat kiváló együttműködésének köszönhetően. Nagy öröm volt számomra látni a gyerekek vidámságát és lelkesedését a gondosan megtervezett programokon. Bár ezt az első táborom, remélem, hogy nem az utolsó.” 

Hálásan köszönjük a szakács nénik munkáját, akiknek odaadó munkája nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres a tábor. Köszönjük a sok finom ételt, az odafigyelést és a fáradhatatlan munkát. Köszönettel tartozunk Szűz Dávidnak is, aki a táncos mulatság alkalmával muzsikált. A gyerekek egyöntetű kérésére várunk jövőre is! Köszönettel tartozunk azoknak a kaplonyi híveknek is, akik bármilyen formában támogatták a tábor létrejöttét. Isten fizesse meg adományaikat! Köszönjünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását is, amelyből a tábor szállásköltségét és az étkeztetést biztosítottuk.

A gyerekek visszajelzései alapján még sokáig lesz igény a Szívgárda-tábor megszervezésére, és segítőkből sem lesz hiány.

V Sz

A szívgárdisták felajánló imája: Jézusom édes szíve, add, hogy téged mindig jobban szeresselek! Úr Jézus, szentséges szívednek ajánlom fel, a Szűzanya szívével egyesülve a mai napom minden imádságát, munkáját, szenvedését és örömét, engesztelésül vétkeinkért. Ámen.