Pápai üzenet a párizsi olimpiára: segítse elő a megbecsülést és a harmóniát

0
224
Fotó: Vatican News

Ferenc pápa üdvözletét és imáját küldi a közelgő, 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok előtti, a békéért szervezett szentmisére. Annak a reményének ad hangot, hogy a rangos nemzetközi sportesemény hozzájárul a béke és a barátság építéséhez egy olyan világban, amelynek nagy szüksége van rá.

„Arra kérem az Urat, hogy halmozza el ajándékaival mindazokat, akik bármilyen módon részt vesznek – akár sportolóként, akár nézőként –, valamint támogassa és áldja meg azokat, akik vendégül látják őket, különösen a párizsi és a máshol élő hívőket.” Ezzel a jókívánsággal küldte imádságos üdvözletét Ferenc pápa a július 19-én délelőtt 10 órakor megtartott szentmisére a békéért, amelyet a párizsi Madeleine-templomban mutattak be a közelgő nyári olimpiai játékok előtt, amelyeknek Párizs ad otthont július 26. és augusztus 11. között.

Olimpiai szentmise a békéért

Az Eucharisztia ünneplését kifejezetten a párizsi játékok olimpiai fegyverszünete kezdetének napján tartották, amelyet a francia püspöki konferencia, a párizsi érsekség és a Szent Játékok csapata javasolt. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által megszavazott olimpiai fegyverszünet egy héttel a játékok megnyitó ünnepsége, július 26. előtt kezdődik és egy héttel a paralimpia szeptember 8-i lezárása után ér véget. A szentmisét Celestino Migliore érsek, franciaországi apostoli nuncius vezette; Laurent Ulrich, Párizs érseke és Emmanuel Gobilliard, Digne püspöke, a francia püspöki konferencia olimpiai és paralimpiai küldötte koncelebrálásával. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, diplomaták és sportemberek is jelen voltak a szertartáson.

Megnyitni a szíveket, mint Krisztus

Ferenc pápa Ulrich párizsi érseknek franciául küldött, a Szentszék Sajtóirodája által pénteken délelőtt közzétett üzenetében csatlakozott a szentmise szándékaihoz. Ebben kérte az Urat, hogy áldja meg az olimpiáért minden szinten munkálkodókat és a résztvevőket. Elismeréssel szólt azokról a keresztény közösségekről, amelyek arra készülnek, hogy „szélesre tárják” templomaik, iskoláik és otthonaik ajtaját az eseményre. „Kiváltképpen nyissák meg szívük ajtaját, tanúságot téve Krisztusról, aki bennük lakik és közvetíti nekik örömét azáltal, hogy az ingyenesség és nagylelkűség jegyében üdvözölnek mindenkit. A pápa köszönetet mondott továbbá azért, mert nem feledkeztek meg a legsebezhetőbb emberekről. „Tágabb értelemben remélem, hogy ezeknek a játékoknak a megszervezése csodálatos lehetőség lesz Franciaország egész népe számára a testvéri harmónia megteremtésére, lehetővé téve a különbségeken és az ellentéteken túl a nemzet egységének megerősítését” – fogalmazott a pápa üzenetében.

A szentatya hangsúlyozta, hogy együtt örül velük, amikor e rangos nemzetközi sportversenynek adnak otthont, különösen azért, mert a sport „egy egyetemes nyelv, amely túlmutat határokon, nyelveken, fajokon, nemzetiségeken és vallásokon”. Sőt „képes egyesíteni az embereket, elősegíteni a párbeszédet és a kölcsönös elfogadást; serkenteni az önmagunk legyőzését, támogatni az áldozatkészséget, és bátorítani a hűségre a személyközi kapcsolatokban; továbbá saját korlátaink felismerésére és a kölcsönös elfogadásra és mások értékelésére hív”. Az olimpiai játékok, ha valóban „játékok” maradnak, kivételes találkozási helyek lehetnek a népek, még a legellenszenvesebbek számára is – mutatott rá a pápa.

Miközben megjegyezte, hogy az öt egymásba fűződő karika „a testvériség szellemét képviseli, amelynek az olimpiai eseményt és általában véve a sportversenyt kellene jellemeznie”, azt kérte, hogy a párizsi olimpia „a világ minden országából érkezők számára legyen alkalom felfedezni és értékelni egymást, hogy lebontsuk az előítéleteket, erősítsük a megbecsülést ott, ahol megvetés és bizalmatlanság van, és a barátságot ott, ahol gyűlölet van.”

A játékok, amelyek elősegítik a békét a háború helyett

A pápa azt javasolta, hogy a játékok a békét segítsék elő, és ne a háborút, elismerve, hogy ebben a szellemben „az ókor bölcsen fegyverszünetet kötött a játékok idejére”. Ez az a hagyomány, amelyet a modern kor továbbra is újraéleszt. „Ebben a zavaros időszakban, amikor a világbékét súlyos fenyegetés éri, őszintén bízom benne, hogy mindenki szívén viseli, hogy tiszteletben tartsa ezt a fegyverszünetet a konfliktusok megoldásának és a megegyezéshez való visszatérésnek a reményében. Isten irgalmazzon nekünk!” – kérte Ferenc pápa üzenetében, amelyet a közelgő párizsi olimpiára küldött.

Isten világosítsa meg a vezetők lelkiismeretét

„Isten világosítsa meg a vezetők lelkiismeretét a rájuk háruló súlyos felelősségről” – imádkozott a pápa, és könyörgött, hogy az Úr „adjon sikert a béketeremtőknek törekvéseikben”, és áldja meg őket. Végül Szent Genovévára és Szent Dénesre, Párizs védőszentjeire, valamint a Nagyboldogasszonyra, Franciaország patrónusára bízta az olimpiai játékok sikeres lebonyolítását, és teljes szívéből mindenkire áldását adta, aki részt vesz benne.

Forrás: Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória, Vatican News

MEGOSZTÁS