Másodszor tartottak máltai szabadegyetemet Mikóújfaluban

0
213

Szombaton zárult a Máltai Szeretetszolgálat szabadegyeteme, amelyet Mikóújfaluban szerveztek meg. Az alábbiakban a temesvári fiókszervezet beszámolóját olvashatják.

Hétfő, július 15., az első nap a Máltai Szabadegyetem 2. kiadásán, amely Kovászna megyében, Mikóújfaluban zajlik 2024. július 15–20. között a Romániai Máltai Szeretetszolgálat keretén belül.
A fényképek megörökítették az érkezés pillanatait, a nyitó szentmise mozzanatait, a programokat, a vacsorát és a szabadidőben a máltás társakkal való találkozást, beszélgetést, tapasztalatcserét.

Hálát adunk Istennek, hogy lehetőségünk van részt venni a máltai közösségnek szentelt országos képzési programban, ahol a nagy romániai máltai család önkéntesei találkoztak. A szabadegyetemnek elsőrangú vendégei voltak itthonról és külföldről is, tanulhattunk, gazdagodhattunk.

Hűvös és kellemes délelőttel kezdődött a második nap a Máltai Szabadegyetemen, a Kovászna megyei Mikóújfalun. Veres Stelian, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat lelki vezetője meghívására dr. Homa Ildikó pszichológus, a szociális testvérek elöljárója az evangéliumból vett pszichoterápiát – önismeretet mutatta be. A meghívott szakember három előadást tartott Bölcsen élni, békéken önmagunkkal összefoglaló címen, a három rész témái: Boldogság, Hiteles segítségnyújtás, Teljes szívvel élni, és minden részhez csoportmunka is tartozott, hogy így mélyíthessék el az egyes témákat.

Ezt követően Ivo Graziani, a Máltai Lovagrend kabinetjének vezetője bemutatta a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rend történetét, a rend jelentőségét és befolyását az egész világon. A program szentmisével zárult.
A második mapi előadások hozzájárultak a szociális segélyezés megértési szférájának fejlődéséhez.

A harmadik napot a szociális programoknak és projekteknek szentelték. Délelőtt a CONCORDIA humanitárius szervezetből Valentina Bucur és Cazacu Mazilu Raluca beszéltek a szociális központokról és azokról a szociális projektekről, amelyekben részt vesznek: napköziotthonok a nehéz helyzetben lévő gyermekek és családok számára, óvodák a rendkívül szegény közösségekből származó óvodások számára, az iskola a hátrányos helyzetű családokból származó szülők számára és a különböző hátrányos helyzetű közösségekben támogatottak számára.

Délutan Paula Nicoară a kolozsvári AJPIS-től ismertette a szociális törvények módosításait, az új szabályozást és azok hatását az időskorúak szociális szolgáltatásaira. Szentmisével zárult a Máltai Szabadegyetem harmadik napja.

A negyedik napon, csütörtökön a Romániai Máltai Szeretetszolgálat szabadegyeteme a kommunikáció és csapatmunka, valamint a szponzorálás törvényének és az alkalmazási lehetőségeknek szentelte.

A nap első részében Cristina Rigman Strategist & Experience Designer interaktív tanfolyamot tartott a szervezeti kontextusban levő közös értékekről, a kommunikációról, a változásról és a csapatmunka kihívásairól és arról, hogyan tükröződnek a személyes értékek a szervezeti értékekben.

A nap második részében Miklós Zoltán, a román parlament képviselője ismertette a szponzorációs törvény új szabályozását és annak civil szervezeti szintű alkalmazási lehetőségeit.

A Máltai Akadémia e napja is szentmisével zárult, amit az este beállta után a tábortűz követett, a tűz körül gitárakkordos dalokkal folytatódott a résztvevők barátkozása.

A Máltai Szabadegyetem 2. kiadásának ötödik napját, pénteket a Romániai Máltai Szeretetszolgálat töltötte meg tartalommal: az Ír Máltai Lovagrend és a szeretetszolgálat rendkívüli helyzetekben való működését mutatták be.

A nap első részében
Brian Coote országos igazgató, az Ír Máltai Lovagrend és
John Wright ispotályos/emeritus igazgató az Ír Máltai Lovagrendtől
az írországi Máltai Lovagrend történetét mutatta be, a programjait és tevékenységeit ismertette, a jövő kihívásaira is kitért. Az előkelő vendégek a két szervezet közötti hasonlóságot kívánták hangsúlyozni.

A nap második részében László Erika vészhelyzetekért felelős munkatárs és Cătălin Vatră képző szeretetszolgálat vészhelyzetekre szóló országos programját, történetét, programjait és kihívásait ismertette, valamint az elsősegélynyújtási program fejlesztését mutatta be a rendezvényen.

Beszámoló: Máltai Szeretetszolgálat, Temesvár / Facebook

Fotók: Máltai Szeretetszolgálat, Románia

MEGOSZTÁS