Sikeresen felvételiztek a gyulafehérvári Papnevelő Intézetbe

0
2131

A papi hivatás életformát is jelent, nem csak tanulmányokat, így a papnevelő intézetbe jelentkezők felvételije is másképp zajlik, mint más egyetemi szakokon, karokon.

A papságra jelentkezőknek Istennel, az ő elhívó szavával is számot kell vetniük a felvételikor. Éppen ezért a július 15-19. között zajló felvételi során a felvételizők betekintést nyerhettek a szeminárium mindennapjaiba, napi programjába, közösen zsolozsmáztak, szentmisén vettek részt, illetve lehetőségük volt az elcsendesedésre is, hiszen július 17-én, szerdán, Kiss Endre spirituális lelkinapot tartott számukra.

A felvételizők ugyanakkor találkozhattak a szeminárium elöljáróival, valamint személyes beszélgetésen vettek részt Sisak Imola klinikai főpszichológussal, aki – a papképzés irányelveit megfogalmazó Ratio Fundamentalis kezdetű dokumentum 47. és 48. pontjai alapján – a szeminaristák személyes kísérésében vállal szerepet, biztosítva a megfelelő pszichológiai támogatást és szakmai segítséget a papképzési folyamat során, hiszen ,,a személyes kísérés a papképzés elkerülhetetlenül szükséges eszköze.” (RF 45.)

Istennek minden emberrel személyre szabott terve van, akik közül többen – felismerve és elfogadva a hívó szót – rálépnek ősztől a készülődés útjára. Idén kilenc fiú mondta ki az igent, elfogadva az isteni meghívást: 1. Bodnár Tamás (Margitta, Nagyváradi Egyházmegye); 2. Bukur Szabolcs (Nyárádszereda, Gyulafehérvári Főegyházmegye); 3. Fazakas Gáspár (Marosvásárhely, Gyulafehérvári Főegyházmegye); 4. Kászoni Tamás (Csernáton, Gyulafehérvári Főegyházmegye); 5. Kercsó Benjámin (Csanád, Temesvári Egyházmegye): 6. Kris Szilveszter Roland (Erzsébetbánya, Gyulafehérvári Főegyházmegye); 7. Máthé András (Székelyudvarhely, Gyulafehérvári Főegyházmegye); 8. Molnár Balázs (Csíkszereda, Gyulafehérvári Főegyházmegye); 9. Zorgel László (Gyergyótölgyes, Gyulafehérvári Főegyházmegye). A sikeres felvételizők a hét folyamán személyes beszélgetés keretében találkoztak Kovács Gergely érsekkel is.

Forrás és fotó: SIS

MEGOSZTÁS