Sebek, mint a szeretet iskolája – gyermektábor Csíksomlyón

0
350
Fotók: Erdélyi ferencesek/Tibor testvér

Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának 800 éves évfordulójához kapcsolódott a 13. Assisi Szent Ferenc Iskolája. A ferences testvérek szervezte mintegy 150 diákot megszólító gyermektábornak július 11–14. között a csíksomlyói ferences rendház adott otthont. A négynapos tábor programját tanítás, szentségimádás és játékok sokasága színesítette.

Az ország számos településéről 150 gyermek vett részt az Assisi Szent Ferenc Iskolája gyermektáborban. A ferences szerzeteseket mintegy 60 gimnazista, egyetemista és fiatal felnőtt segítette a szervezésben. Mivel ebben az évben a ferencesek világszerte arról emlékeznek, hogy Assisi Szent Ferenc 1224-ben megkapta az Úr Jézus sebhelyeit, azaz stigmáit, így a tábor – akárcsak az idei év összes ferences ifjúsági programja – témája is ehhez az évfordulóhoz kapcsolódott a Szeretettől megsebezve mottóval.

„Mindannyiunk életében vannak sebek: vannak, amelyeket mi okozunk másoknak, vannak, amiket mások okoznak nekünk stb. A sebek általában fájdalmas valóságként vannak az életünkben, de az az esemény, hogy Szent Ferencet a mennyei Atya megajándékozta az Úr Jézus sebeivel, az hatalmas csoda. Igazából azt látjuk, hogy a jó Isten szeretetével sebezte meg Szent Ferencet. Ez ajándék számára és ajándék lett az egész katolikus egyház és a világ számára. Azt jelzi, hogy Isten mindenkit szeret, és mindenki arra van meghívva, hogy az ő Szent Fiához, Jézus Krisztushoz hasonlítson, rá emlékeztessen. A gyerekekhez is ezt az üzenetet igyekeztünk eljuttatni, hogy Isten mindenkit szeret, és engedni kell, hogy ez a szeretet megérintsen, hiszen ez tudja beragyogni fénnyel, örömmel, békével, bizalommal az életünket, és hogyha ennek tudatában élünk, akkor valójában minden sebet, amit kaptunk az életben, vagy akár amit okoztunk, átváltozhatnak a szeretet iskolájává” – részletezte a témaválasztás miértjét Pantea Tibor szervező, kolozsvári ferences szerzetes.

A tábor programját többek között tanítások, kiscsoportos foglalkozások, imaalkalmak, szentségimádás, foci, méta, tollaslabdázás, íjazás és számos más játék is színesítette.

A résztvevők beszámolóiból:

„Számomra egyrészt azért jó ez a tábor, mert a barátaimmal jöttem, másrészt azért is jó szokott lenni, mert a nyeregben szoktunk métázni, bár idén nem mentünk ki. Most lent fociztunk és bújócskáztunk. Szerintem a tábor idei témája elég mélyreható. A lelki sebek szerintem fájdalmasak, de meg lehet gyógyulni a megbocsátás által.” (Kertész Gergő, Kökös)

„Nagyon jó a tábor, tetszenek a programok, örülök, hogy azok által is kötődünk Istenhez.” (Daradics Richárd Krisztián, Gyergyóalfalu)

„Ebben a táborban már harmadjára vagyok, azért tetszik, mert jók a programok. Itt sok barátot lehet szerezni, a régi barátokkal is lehet találkozni, olyan barátaim is vannak, akikkel csak itt találkozok. Tényleg nagyon jó itt, sokat métázunk, tollasozunk, akadálypálya is van, volt, hogy a nyeregben játszottunk, és az a legjobb benne, hogy a sok játék mellett kapcsolódunk Istenhez Assisi Szent Ferenc segítségével.” (Illyés Dóra, Csíkszereda)

„Másodjára vagyok ebben a táborban és nagyon szeretem itt, mert különböző foglalkozások vannak, sokat játszunk, ismerkedünk. Nagyon jó, hogy a tábor segítségével egyre jobban Isten felé haladunk.”(György Kinga, Csíkmindszent)

„Először vettem részt ebben a táborban. Nagyon jól telt, jók voltak a programok, nagyon jó barátokat szereztem. Minden reggel és este imádkoztunk magunkért, szeretteinkért, halottainkért. Kiscsoportos foglalkozásokon is részt vettünk, az egyiken gyurmáztunk. A sebek témában gyurmából kellett készíteni valamit. Itt a táborban nagyon finom volt a kaja is.” (Sas Anikó, Csíkkozmás)

Az Assisi Szent Ferenc Iskolája gyermektábort idén is „ballagási ünnepség” zárta, a résztvevők oklevelet is kaptak ajándékba.

Erdélyi ferencesek