A Hittani Dikasztérium engedélyezi a Sziklás Miasszonyunk tiszteletét Calabriában

0
194
Fotó: Gero L / Tripadvisor

Az új normák szerint a Hittani Dikasztérium közzétette pozitív döntését, mely Dél-Olaszországban a Cosimo Fragomeni látnok által elbeszélt jelenések nyomán kialakult lelki gyümölcsökre vonatkozik. A kegyhely látogatásának engedélyezése (nihil obstat) ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elismernék annak természetfeletti eredetét.

Szekularizált világunkban, ahol sokan úgy élik le életüket, hogy hiányzik belőle minden transzcendens vonatkozás, a Sziklás Miasszonyunk kegyhelyre látogató zarándokok a hit hathatós jeléről tesznek tanúbizonyságot – állapítja meg levelében Victor Manuel Fernández bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa, Francesco Oliva püspöknek címzett válaszában, a Sziklás Miasszonyunk egyházmegyei kegyhely tiszteletét jóváhagyva, mely a dél-olaszországi Calabria tartományban, Santa Domenica di Placanicában található.

A Lélek tapasztalatának elismerése

Ezen a helyen 1968. május 11-én jelent meg állítólag Szűz Mária először Cosimo Fragomeninek, egy 18 éves egyszerű földművesnek. A Hittani Kongregáció május 17-én közzétett normái szerint, melyek a feltételezett természetfeletti jelenségek elbírálási feltételeiről szólnak, a nulla osta kategóriába sorolt jelenség azt jelenti, hogy nem állapítják meg bizonyossággal a természetfelettiség hitelességét, de felismerik a Lélek működésének jeleit. Fernández bíboros Locri-Gerace püspökének küldött levelében erre utalva bátorítja a főpásztort, hogy adjon teret a kegyhely lelkipásztori értékének, támogassa ennek a spirituális lehetőségnek az elterjedését, zarándoklatokon keresztül is. A híveket pedig felhatalmazza arra, hogy csatlakozzanak ezekhez az eseményekhez, kellő óvatossággal.

Egy hely, ahol találkozhatunk Isten irgalmasságával

Az 1968-as jelenés előtt Cosimo elbeszélése szerint egy fénysugár tört elő egy homokkő sziklából, mely a fiatalember háza közelében állt, és ez a jelenség négy napon át megismétlődött. A Cosimo által közvetített üzenetek szerint a Szűzanya megtérésre és imára szólított, és azt kérte, hogy a calabriai települést alakítsák át nagy lelki központtá, ahol az emberek találkozhatnak Isten irgalmával. Cosimo ezért kivágta a fákat a szikla körül, feltöltötte földdel, kivájta a követ, hogy egy fülkét alakítson ki benne, ahová egy Máriát ábrázoló, Carrarában vásárolt kis márványszobrot helyezett el.

Egyszerű kápolnából egyházmegyei kegyhely

A helyszín hamar zarándoklatok célpontjává vált szerte Olaszországból és külföldről egyaránt. Kezdetben egy egyszerű kápolna állt ott, de a zarándokok növekvő száma egy nagy kegyhely építését tette szükségessé. Időközben Cosimo 1987-ben harmadrendi ferences lett. 2008-ban Locri-Gerace akkor püspöke, Giuseppe Fiorini Morosini úgy rendelkezett, hogy a Sziklás Madonna vallási jelenséget egyházmegyei gondozásba veszi. 2013. május 22-én a Szent Péter téren tartott általános pápai audiencián Cosimo testvért püspöke elkísérte Ferenc pápához, és kérték a megépítendő Sziklás kegyhely alapkövének megáldását. 2016. február 11-én Locri-Gerace új püspöke, Francesco Oliva egyházmegyei kegyhely rangra emelte a kultuszhelyet, a Sziklás Miasszonyunk címet adományozva neki. 2017. július 10-én a kegyhely lelkipásztori gondozását az evangelizálás misszionáriusai rendre bízta (Vincenzo Idà alapította 1950-ben Calabriában a vallási közösséget azzal a céllal, hogy elvigyék Krisztus üzenetét a legszegényebbeknek is).

A keresztény élet látható gyümölcsei

Levelében Fernandez bíboros, a Hittani Dikasztérium prefektusa kiemeli, hogy ez a hely nagyszámú hívőt vonz minden kategóriából, különösen a szenvedőket és a betegeket. Az évek során a hely és minden, ami hozzá kapcsolódik egyre inkább a figyelem középpontjába került, ájtatos tisztelet és zarándoklatok célpontja lett, melyek az illetékes püspök felügyelete alatt zajlottak. Ezáltal megszilárdult az itt kialakult, imádságra és meghallgatásra épülő spirituális tevékenység. Fernández bíboros idézve Oliva püspök szavait megerősíti, hogy nyilvánvalóak a keresztény élet gyümölcsei mindazoknál, akik felkeresik a Sziklás kegyhelyet: az imádságos lelkület megélése, megtérések, néhány papi és szerzetesi hivatás születése, irgalmas cselekedetek, egészséges ájtatosság és más lelki gyümölcsök, mindez anélkül, hogy felmerülnének kritikus vagy kockázatos, még kevésbé pedig problémás elemek.

Locri püspökének kérése

Locri püspöke június 3-i levelében, amelyet a Hittani Dikasztériumnak küldött, kérte a nulla osta elbírálást, mivel ez az elismerés szükséges ahhoz, hogy a kegyhely folytassa működését és vigaszként, bátorításként szolgáljon mindazoknak, akik felkeresik azt, tudva, hogy szeretetközösségben vannak a katolikus egyházzal. Így a dikasztérium – írja Fernández bíboros – tudomásul vette a főpásztor pozitív jelentését a helyszínen születő lelki javakról, valamint arról, hogy a püspök ügyel rá, hogy ne forduljanak elő visszaélések, személyek manipulálása, jogosulatlan anyagi haszonszerzés, súlyos tanbeli tévedések, melyek botrányokat kelthetnének, árthatnak a híveknek és aláásnák az egyházi hitelességet.

Helyes Mária-tisztelet krisztológiai távlatba helyezve

A vatikáni bíboros emlékeztet rá, hogy a helyes tiszteletet Mária, Jézus anyja, az Egyház anyja és a mi édesanyánk felé mindig úgy kell kifejezni, hogy kizárjuk a helytelen tiszteleti formákat és a nem megfelelő máriás címek használatát. A Mária-tiszteletet egyértelmű krisztológiai távlatba helyezve kell gyakorolni, ahogyan azt a Lumen Gentium – k. dogmatikus konstítúció tanítja: „miközben az anyát tiszteljük, a Fiút, (…) valóban megismerjük, szeretjük, dicsőítjük.” (LG 66)

A zarándokok jelenléte a Szűzanya előtt, mely számukra az Úr irgalmasságának fényes megnyilvánulása lesz, segít nekik felismerni, hogy egyedül nem képesek hordozni az élet terheit, megérzik Isten iránti égető vágyukat és szükségüket. Ebben a valóban értékes hitbéli közegben az evangélium megújult hirdetése még jobban megvilágíthatja és gazdagíthatja a Lélek működését – írja végül levelében Fernández bíboros.

A dekrétum

A dikasztérium válaszlevelével együtt közzétették Locri-Gerace püspökének rendeletét, amely szentesíti a nulla osta – jóváhagyást, hogy elismerjék a kegyhely lelkipásztori értékét, előmozdítsák ennek a spirituális élménynek a terjedését, esetleges zarándoklatokon, imatalálkozókon keresztül is. A híveket felhatalmazzák a kegyhely tiszteletére, ugyanakkor óvatosságra intik őket annak látogatásában. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy elismernék a jelenség természetfeletti jellegét, és a hívek nem kötelesek hinni benne. Minden további üzenet az érintett személyektől csak a püspök ítélete után kerül nyilvánosságra. Oliva püspök arra szólítja a híveket, hogy vegyenek részt augusztus 5-én a Sziklás Miasszonyunk Mária-kegyhelyre tervezett ünnepélyes szertartáson.

Új szabályozás a természetfeletti jelenségek elbírálásáról

Amint arról már hírt adtunk, május 19-én lépett érvénybe a Hittani Dikasztérium új normagyűjteménye a feltételezett természetfeletti jelenségekről. A nihil obstattól (semmi akadálya) a negatív elbírálásig hat különböző fokozata van a dokumentumnak, amelynek értelmében ezentúl sem a helyi püspök, sem a Szentszék nem nyilatkozik az adott jelenség természetfeletti jellegéről, csupán a népi ájtatosság és a zarándoklatok engedélyezésére és támogatására korlátozva mond véleményt. Csak a szentatya engedélyezhet eljárást a jelenségek természetfeletti jellegének megállapítására.

Újdonság az is, hogy eddig általában nem hozták nyilvánosságra az állítólagos természetfeletti jelenségekre vonatkozó döntéseket. Néhány nappal ezelőtt azonban, július 11-én a Hittani Dikasztérium közzétette a bíboros tagok negatív és végleges ítéletét, akik 1974-ben egyhangúlag kinyilvánították, hogy a „Minden Népek Asszonya” állítólagos amszterdami jelenései nem természetfelettiek. A döntést VI. Pál pápa jóváhagyta.

Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió