Családi látogatás a Vatikáni Kertekben a Laudato si’ enciklika nyomán

0
232
A vatikáni kertek. Fotó: Unsplash

A családok tematikus sétát tehetnek július 13-tól október 26-ig szombatonként a Vatikáni Múzeumok kezdeményezésére, két óra alatt körbejárva a pápa kertjét, közben elmélkedve tanításáról, gyönyörködve a természet szépségeiben.

Július 13-án, szombaton indult az eredeti kezdeményezés „Kapd el a természetet” mottóval, amely kifejezetten gyermekes családok számára nyújt lehetőséget a Vatikáni Kertek felfedezésére, és egyben Ferenc pápa enciklikája nyomán felhívja a gyermekek és felnőttek figyelmét a teremtett világ megóvására és a természetvédelem fontosságára.

A vezetett séta a Vatikáni Múzeum legújabb családbarát kezdeményezése. Ennek értelmében szombatonként (egészen október 26-ig) a látogatók szakavatott idegenvezetők segítségével betekintést nyerhetnek a vatikáni állam zöld szívébe. Megtekinthetik a bibliai kert növényeit, az erdőt, az angol kertet, a zitella kutat, a IV. Piusz-házat (a Pápai Tudományos Akadémia székháza), az Őrködő Szűzanya és a Fatimai Szűzanya szobrát. Végigjárhatják azokat a helyeket, ahol a pápák szívesen elidőztek sétáik során, megnézhetik a pápai címereket, érdekes történeteket, anekdotákat hallhatnak. A természet, a művészet és a hit elemeit ötvöző útvonalat játékok, műhelyek és játékos feladatok gazdagítják.

Közös otthonunk védelme

A családi programból nem hiányozhat a kincsvadászat, egy vatikáni „remekmű” elkészítése frottázs-technikával (átdörzsölés), a teknősbékák felfedezése, a Bibliában szereplő növények felismerése, a növényi kommunikáció (Wood Wide Web), a fák családja, szemét vagy természet? – didaktikus programok, amelyek segítségével megtanulják, hogyan különböztessék meg a természetes és a mesterséges termékeket. Egyfajta erdei iskola, ahol az egész család fejlődhet közös otthonunk szépségének és védelmének tudatosításában.

A vezetett séta olasz és angol nyelven választható, 6 és 12 éves kor közötti gyermekes családok részére, teljesen akadálymentesített érzékszervi, mozgásszervi és értelmi fogyatékkal élő személyek számára is (a következő e-mail címen kell jelentkezni: accessibilita.musei@scv.va). A látogatás végén plusz költség megfizetése nélkül szabadon megtekinthetők a Vatikáni Múzeumok.

Hasonló kezdeményezés keretében májusban, a Boldogságos Szűzanyának szentelt hónapban kulturális, spirituális és természeti útvonalat kínáltak a zarándokoknak és a turistáknak, hogy felfedezzék a Szűzanya számos ábrázolását a Vatikáni Kertek exkluzív környezetében. A szerdai és szombati alkalmakon az érdeklődők végigjárhatták ezt a különleges Mária-zarándoklatot a pápai kertek botanikai és művészeti csodái között. A kertek egykor a pápák rövid pihenésére fenntartott helyek voltak. Ma a nyilvánosság előtt is nyitva állnak.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News