Tihanyiak Erdélyben

0
301

Július 1-6 között a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánia vendégei voltak a Tihanyi Bencés Apátság ministráns gyerekei Csizmazia Zsolt vezetésével, akik a székelyudvarhelyi és boldogfalvi gyerekekkel együtt tartalmas napokat töltöttek el Erdélyben.

Megtekintették a Mini Erdély-parkot, meglátogatták a csíksomlyói Szűzanyát, szétnéztek az ezeréves magyar határon, lesiklottak a Gyimesek bobpályáján és megismerkedhettek a pappá szentelésének 100. évfordulóját ünneplő Márton Áron püspök életével, szülőfalujával.

Kőrispatakon bejárták a búza útját a malomtól a kemencén át a szalmakalap elkészültéig. Korondon megvillanthatták fazekasképességüket, megismerkedtek a taplászat nehézségeivel, Székelymalomfalván székelykaput építhettek.

Parajdon alászálltak a sóbánya hatalmas termeibe. Oroszhegyen traktoros kirándulás keretében sajtot kóstolhattak egy esztenában, és megcsodálhatták a gyönyörű kilátást a Jézus Szíve-kilátóból.

Az oroszhegyi kilátónál pityókatokányt ettek. A vendégek a minden igényt kielégítő szálláshelyükön, az oroszhegyi Sziklakert panzióban színes műsorral köszönték meg vendéglátóiknak a gazdag, tartalmas együtt töltött hetet, ahol ebben az évben is új barátságok, szoros kapcsolatok alakultak ki a gyerekek között.

Az idei tábor egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a színes estre karjukban gyermekeikkel eljöttek azok a 20 évvel ezelőtt Tihanyban többször járt, felnőtté vált gyermekek, akik mind a mai napig tartják a kapcsolatot tihanyi barátaikkal. Ennél jobban semmi sem bizonyítja ennek a kapcsolatnak a fontosságát! Köszönet a tábor támogatóinak: Magyarország kormánya az „Egyházi közösségi célú programok 2024 évi támogatása alap”-nak, Tihany Község Önkormányzatának, Tihanyi Római Katolikus Plébániának, a Szent Miklós-plébániának, a vendégfogadó gyerekek szüleinek, Hargita megye Tanácsának, Pethő Erzsike néninek, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalnak, a Mini Erdély-parknak, támogatásuk nélkül nem valósulhatott volna meg, nem éledhetett volna újjá ez a több, mint 20 éves kapcsolat!

Csizmazia Zsolt, Nagy Zoltán és Nagy Hajnal

MEGOSZTÁS