Jacopo Tintoretto: Kánai menyegző

0
297
Jacopo Tintoretto: Kánai menyegző

Jacopo Tintoretto, valódi nevén Jacopo Robusti 1518. szeptember 29-én született Velencében. Apja kelmefestőként élt és dolgozott. Ezen családi foglalkozásnak köszönhette becenevét, ahogyan ma is ismerjük, a tintore ugyanis kelmefestőt jelent.

A korabeli velencei nagy mesterek műhelyében tanult, ahol lehetősége volt többek között Michelangelo szobrainak helyi másolatait is sokat tanulmányozni, amely által alapos anatómiai ismeretekre tett szert. Nagy példaképének tekintette Tiziano Vecelliót, akinek a műhelyében is dolgozhatott rövid ideig. Tintoretto a velencei reneszánsz festészet egyik kiemelkedő képviselőjének tekinthető. A híres velencei aranykor festőhármasához tartozik, akinek munkássága átível a manierizmuson is, és élete végén már barokk jegyeket is hordoznak alkotásai, mintegy megnyitva egy új korszakot a művészek számára.

Nagy képzelőerővel és dinamikus természettel megáldott ember volt. Alkotásaira jellemző a monumentalitás, a dinamika és a drámaiság. Erőssége az alakok néha színpadias, de sokszor kifejező elrendezése. A következőkben egy olyan alkotását szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz, amely szintén kiemelkedő mind monumentalitását, mind kompozícióját tekintve.

Jacopo Tintoretto nagyméretű vászna 1561-ben készült el, amely a kánai menyegzőt ábrázolja. A Szentírásban János evangéliumának második fejezetében olvashatunk erről az eseményről, ahol Jézus tanítói tevékenységének első csodáját láthatjuk. A történetben nagy szerepet játszik Mária, aki mint első közbenjáró jelenik meg előttünk, aki észreveszi a szükséget és bízik fiában. A festmény eredetileg a Crociferi kolostor refektóriuma, vagyis ebédlője számára készült. A refektóriumokat gyakran díszítették bibliai lakomajeleneteket ábrázoló nagyméretű alkotásokkal, amellyel magát Jézust hívták meg saját együttlétükbe. A Crociferi kolostor felszámolásával Tintoretto alkotása a Santa Maria della Salute-bazilika sekrestyéjében került elhelyezésre, ahol napjainkban is található.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 24/28-as számában.