Fesztiválozás keresztény szemmel – beszélj Istennel

0
262
Talk to God. Fotók: Electric Castle

„Isten hív, de nem telefonon! Kapcsold ki!” – olvasható a tréfás üzenet egyes templomokban. Talán éppen ezen csavartak egyet a bonchidai Electric Castle fesztivál szervezői, amikor egy telefonfülkét helyeztek ki a fesztivál ideje alatt azzal az üzenettel, hogy Talk to God (Beszélj Istennel), ahol a fesztiválozók kimondhatták magukból bánataikat, örömeiket. A fesztiválok, legyen szó akár keresztény, akár világi rendezvényről, sajátos módon szólítják meg az embert, és ebben a különleges környezetben akár Isten is szólhat a résztvevőkhöz. Folytatjuk a fesztiválokról szóló összeállításunkat.

Az elmúlt években egyre több fiatal nyári programjává vált a fesztiválozás, a színes ruhák, a 3-4 napig tartó, megállás nélküli szórakozás, hajnalokba nyúló táncolások. Mindennek megvan a maga kerete, csak a határokat is ismerni kell. Elvárások veszik körül a fiatalt, mert ugyebár „gáz”, hogyha nem vesz részt legalább egy nyári fesztiválon.

S mit tegyen például az a fiatal, aki fesztiválozna, de a lelkiismerete legalább a vasárnapi napon Istenhez hívja? Mennyire ad lehetőséget egy nagyszabású, zenei élményt nyújtó fesztivál az Istennel való találkozásra?

Fiatalként én is részt vettem fesztiválokon, szinte minden műfajba belekóstoltam, mert a kíváncsiság hajtja az embert, sóvárog a tapasztalat után, és valóban jóleső, hogy egy sikeresen lezárt egyetemi év után valahol felszusszanjon. Egy-két nap gyorsan eltelik, hogy ne gondoljunk a vallásunkra, mert egy fesztiválos ismerkedés közben sem az az első kérdés, hogy milyen vallású vagy. Azonban a mámor lejárta után szükség van a normális párbeszéd felmutatására, vágyunk megismerni és megérteni a másikat (és ezzel önmagunkat is).

Néhány évvel ezelőtt részt vettem a bonchidai Electric Castle fesztiválon, amely az elektronikus zene egyik kiemelkedő eseménye Európa szinten. A Bánffy-kastély területén megrendezett esemény a zenét, a technológiát és az alternatív művészeteket ötvözi, így került már sor épületvetítésre, ahol különböző templomok vitrálisa látszódott nagyban. A személyes kedvencem egy telefonfülke, amelyre az van írva, hogy Talk to God (Beszélj Istennel). Rengeteg fesztiválozó megkörnyékezte, kezébe vette a vezetékes telefont és beszélgetett. Hogyha nem is érkezett rá válasz, de sokan elmondták bánataikat, kérdéseket tettek fel, vagy csak örök érvényű belépőjegyet kértek Istentől. Alternatív megoldás arra, hogy felhívják a figyelmet Isten jelenlétére.

A közösségi oldalakon görgetve feltűnt egy középkorú pap, Guilherme Peixoto tevékenysége, aki DJ-felszerelésével áll sok fiatal előtt, és mindenki a zenéjére ugrál. Padre Guilherme Észak-Portugáliában szolgál, és akkor vált belőle lemezlovas is, amikor egy eladósodott plébánia élére került, pénzgyűjtés céljából pedig bárt alakított, ahol karaokézni várta a híveket. A Lisszabonban megszervezett Ifjúsági Világtalálkozó zárónapján másfélmilliós közönség előtt zenélhetett, így már nem csak Portugália fiataljai ismerték meg.

Magyarországon nagyszabású rendezvény a Kapolcson megrendezett Művészetek Völgye, amelyen több napon keresztül, rengeteg helyszínen várják a szervezők a művészetek iránt érdeklődőket. Ez egy olyan fesztivál, ahol garantáltan mindenki megtalálja a számára kedvező helyszínt, programot, koncertet a kikapcsolódásra, szórakozásra és elmélyülésre is. A kapolcsi római katolikus templomban a klasszikus zene szerelmeseit és a templom csendjében megpihenni vágyókat koncertekkel, előadásokkal, a templomkertben pedig szabadtéri programokkal és kiállítással csalogatják. A bensőséges légkör szívhez szóló élményt biztosít, élvezve a nagy nevű előadók szerepléseit. A Lélekzet református udvaron beszélgetéseken, kreatívírás-műhelyeken vehetnek részt az érdeklődők, ahol felfedezhetik Isten jelenlétét egy akkordban, versrészletben, ecsetvonásban vagy akár egy őszinte beszélgetésben. A helyszín lélektől lélekig szól és szólít. Ezek mellett pedig a Tarisznya evangélikus udvar is lehetőséget biztosít az istenélményre, ahol minden elköteleződés nélkül nézhetnek rá a résztvevők eddigi választásaikra, döntéseikre. A fesztivál egyik közkedvelt helyszíne az Ősök háza, egy régi plébánia, amelyet Illés Sándor római katolikus plébános felkérésére a fesztivál szervezői új feladattal ruháztak fel, így a Művészetek Völgye egyik fontos helytörténeti, vallástörténeti és falusi szokásmódokat bemutató színtere lett. Gyógy- és fűszernövények termesztésével, gyűjtésével, feldolgozásával és bemutatásával várja a látogatókat.

Látjuk tehát, hogy Isten jelenléte nemcsak a liturgikus szertartásokban, a templom falain belül létezik, hanem azon túl is felfedezhetjük, hogyha elrugaszkodunk kicsit a megszokásoktól. Keresztény fiatalként is megvan tehát a lehetőség a nyári fesztiválozás közepette, hogy megtaláljuk Istent, és szórakozásunkban helyet biztosítsunk számára.

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/28-as számában a Fókusz-összeállítás részeként (Összeállította: Szász István Szilárd).