Életpéldája, tanítása máig kiapadhatatlan erőforrás. Márton Áronra emlékeztek

0
813

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és Zarándokközpont a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség társszervezésében július 14-én, vasárnap, ünnepélyes szentmisével emlékezett Márton Áron pappá szentelésének 100. évfordulójára. A szervezők a megemlékezésen kiemelt figyelmet fordítottak azokra, akiket egykor Márton Áron püspök bérmált.

Egy papszentelés, egy ünnepélyes első szentmise, primícia kiemelkedő esemény egy ember életében, valamint a közösség életében is. 2024. július 14-én primíciára emlékezésre hívtak a csíkszentdomokosi templom harangjai. Érezni lehetett a magasztosság pillanatait. Ezen a napon ünnepelte a közösség, hogy nagy szülötte, Isten szolgája Márton Áron püspök 100 évvel ezelőtt, július 13-án, szülőfalujában, papként először oda állt az oltárhoz és mutatta be első ünnepélyes szentmiséjét. Ezzel elindult egy szentéletű papi élet végigjárása.

A Márton Áron püspök iránti tiszteletet mutatta a zarándokok nagy száma, akik a hatalmas nyári kánikula ellenére is vállalták, hogy eljönnek ünnepelni. A templom már elég korán megtelt imádkozó hívekkel. A rózsafüzér valahogy másként szólt, erő volt benne, összekapcsolódott a különféle helyekről érkezők imája, mely tömjénfüstként szállt fel a mennyei Atyához. Az ünnepélyes szentmisét Kovács Gergely érsek mutatta be több pappal együtt. A szentbeszédben Szecsete Zoltán csíkszentdomokosi születésű, balánbányai plébános felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy nemcsak a pap személyesen felelős a hivatása kibontakozásáért, hanem a közösség imádsága, áldozathozatala is elengedhetetlen egy szép papi élet kiteljesedésében. A papi hivatás nagyon fontos egy közösség életében, hiszen Isten papjai által akarja megszentelni híveit. Éppen ezért a közösség felelősséggel tartozik papjai, illetve a hivatások iránt.

A szentmise után az ünneplő közösség átvonult a Márton Áron Zarándokközpontba, ahol a Kegyelmes Úr által megbérmáltak lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák élményeiket. A szervezők a megemlékezésen kiemelt figyelmet fordítottak azokra, akiket egykor Márton Áron püspök bérmált.

Őket a szentmise után látták vendégül a templom mellett található Márton Áron Zarándokközpontban, ahol az élményeikről mesélhettek. Azokról a korabeli bérmálási fényképekről, amelyeken Áron püspök is látható, és amelyeket az egykori bérmálkozók magukkal hoztak, a szervezők, egy gyűjtemény reményében, a helyszínen másolatot készítettek. A fogadáson a jelenlévők személyes élményeket, beszámolókat is hallhattak az emberkatedrálissal való találkozásokról.

Kegyelem volt megtapasztalni, hogy ennyi idő elteltével is elevenen él az emberekben a nagyméltóságú püspökünket övező csodálat és tisztelet, életpéldája, tanítása mai napig kiapadhatatlan erőforrás.

Boros Bíbor, Forró Roland

Fotók: Bodó Leó