Balatoni Csillagösvény Missziós Körúton a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar

0
356
Fotók: Merényi Zita/Magyar Kurír

A Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar július 9. és 15. között 11. alkalommal vesz részt a Balatoni Csillagösvény Missziós Körúton. Esténként különböző helyszíneken mutat be szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes a kórus zenei szolgálatával, akik ezt követően koncertet adnak. Július 11-én este a balatonfüredi Koloska-völgyi Csillagösvényre látogattak el a Magyar Kurír munkatársai. Az ő beszámolójuk rövidített változatát olvashatják.

A szentmise előtt néhány szót váltunk a ferences szerzetessel, aki elvezet a Gyermek Jézus szentélyéhez, és közben elmondja, hogy Erdélyben Szovátán, Sóvidéken a szegény iskolanővérek hozták létre az énekkart. „Azt látom, a közös éneklés, egy kórus nagyon komoly pedagógiai segédeszköz: a gyerekeket önuralomra, fegyelemre, igényességre tanítja. A nővérek sok évvel ezelőtt kaptak egy szép telket az egyháztól, de nem volt pénz, hogy építsünk rá valamit. Mondtam nekik, hogy énekből, imából, jókedvből majd fészket rakunk a kórusnak. Egy kedves ismerősünk, Barna Tamás úr szervezte meg, hogy Balaton-környéki településekre eljöjjünk. Én miséztem, a gyerekek énekeltek. Amit az emberek akartak, a gyerekek kötényébe belerakták. Az első évben kiöntöttük belőle az épület alapjait; a ház már készen áll.”

Böjte Csaba elmondja az is, hogy a Balatoni Csillagösvény Missziós Körút minden évben felölel valamilyen témát. „Volt, hogy a csíksomlyói Szűzanya-szoborral, Szent László-ereklyéjével vagy a kis Jézussal jöttünk el ide.” Idén Szent Ferenc ereklyéjét hozták el a 800. évfordulón, „egy darabocskát a ruhájából”.

A ferences szerzetes az ünnepi szentmise elején így köszöntötte a családokat, érdeklődőket. „Pár éve az erdészek jóvoltából jött létre ez a kis ferences hely, ahová imádkozni járunk a gyermekeinkért, hogy megszülessenek, hogy sikerüljön olyan szépen és jól nevelni őket, mint ahogyan a Boldogságos Szűz Mária nevelte Szent Fiát. Szent Benedek ünnepén az ő közbenjárását is kérjük, és Szent Ferenc atyáét is a gyerekeinkért, unokáinkért, megszületettekért és meg nem születettekért.”

Böjte Csaba OFM szentbeszéde elején elmondta, a kilenc állomásból álló balatoni Csillagösvényen egy-egy Szent Ferenccel kapcsolatos gondolatot elmélkednek végig. Várpalotán a rendalapító istenkapcsolatáról, Balatonszentgyörgyön a munkához való viszonyáról volt szó, Keszthelyen Szent Ferenc közösségépítése került a középpontba. „Ma ebben a gyönyörű katedrálisban, ahol igazi márványoltárunk van, Szent Ferenc szegénységét, anyagi javakhoz való hozzáállását elmélkedjük végig.”

Böjte Csaba Jézus szavait idézte: „Ne gyűjtsetek a földön kincset!” A mai világban a szakemberek figyelmeztetnek a klímakatasztrófára, arra, hogy felemésztjük a környezetünket és elpazaroljuk az anyagi javainkat. Mi a megoldás? Szent Ferenc az egyszerűséget, a szegénységet helyezte központba, „a szegénység úrnőjének a lovagja akart lenni”. Meggyőzte az emberiséget, hogy könnyebb hátizsákkal jobban lehet haladni – magyarázta.

„Itt van egy anyuka öt gyerekkel, a kedves férjével. Most már a munkatársunk. 1994-ben pici gyerek volt, akkor fogadtuk be. Nem tudom, mennyit költöttünk rá, elvégezte a tanítóképzőt is. Azt a pénzt, ha megspóroltam volna, a rozsda szétrágta volna, de amit a »gyerekbőrbe« fektetünk, az kamatozik. Nézem a gyerekeit, és örvend a lelkem” – mondta Böjte Csaba, majd hozzátette: Merjünk jók lenni, jót tenni, szeretetben élni. Bízzunk a holnapban, fogjuk meg egymás kezét mosollyal, jó szóval, jó tanáccsal!

A szerzetes megosztott egy személyes történetet. „Ausztráliában voltam hosszú évekkel ezelőtt. Idősotthonban látogattuk a betegeket. Egy bácsi megfogta a kezem, hogy a gyerekeinkre hagyja a házát. 3-4 év múlva kaptam egy levelet a közjegyzőtől, hogy tényleg megörököltük a házat. Miután eladtuk, a kapott pénzből felépítettünk egy otthont, Erdély talán legszebb gyermekotthonát. Tizenvalahányan laknak Sándor bácsi hagyatékában, aki szép életet élt a feleségével, de nem született gyereke. Ha lenéz a mennyországból, látja Borszéken a rohangálókat. A labdát, amit elkezdett pattogtatni, a gyerekek tovább pattogtatják. Jónak lenni jó! Álljatok neki, keressetek lehetőséget, hogy Isten iránti szereteteteket kimutassátok!” – biztatott Böjte Csaba.

A szentmise után koncertet adott a kórus. Felcsendült többek között Bárdos Lajos Angyaloknak királynéja és Hej, igazítsad című kórusműve, Karai József Estéli nótázása és Ugrótánca. A lányok egyénileg vagy csoportokban jobbágytelki, gyergyói, szovátai és gyimesi népdalokat énekeltek ritkán hallott, autentikus előadásmóddal, korukat meghazudtoló érett hangon. Műsorukat a régi székely himnusz és Giulio Caccini Ave Mariája zárta. Az ifjúsági kart Nagy Éva Vera SSND (Boldogasszony iskolanővér), Czakó Gabriella karnagy, Lokodi Emőke és Sebestyén Dósa Eszter vezényelte, zongorán Lokodi Lehel kísért. A kórus minden koncertre más és más műsorral készül.

A missziós körút további állomásai a következők: 12-én Balatonalmádiban a Zenepavilonnál volt este hat órakor szentmise és koncert; 13-án este hat órakor Siófokon a Szent Lőrinc-templomban, 14-én 10.30-kor Balatonfűzfőn a Jézus Szíve-templomnál. 15-én este hat órakor pedig Zircen a ciszterci apátsági bazilikában lesz szentmise és nagyszabású koncert.

Lokodi Emőke elmondta, az ötventagú Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar Szovátáról érkezett. A kórusba több faluból járnak a gyerekek. Hét közben szólampróbájuk van, míg szombatonként a Kodály Zoltán Népfőiskolán, a Marianum házban közös próbát tartanak.

A Csillagösvény Missziós Körút keretében nyolc helyszínen koncerteznek esténként. Délelőttönként próbálnak és különböző programokon vesznek részt, és természetesen mindennap jut idő fürdeni a Balatonban is. „Ma a gyerekek Tihanyba hajóztak, ahol levendulaszappant készítettek. A szállás Balatonfűzfőn van, az Öveges József-kollégiumban, amiért külön hálásak vagyunk.”

A kórus vezetői, Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella, mindketten elhivatott zenepedagógusok. „Hatéves voltam, amikor megismerkedtem velük; nagyon megszerettem a zenét általuk – folytatja Emőke –, így úgy döntöttem, hogy zenepedagógus leszek, ugyanúgy, mint a nővérem. Most mindketten velük együtt dolgozunk a népfőiskolán, teljes állásban.”

A kórus minden évben másnak gyűjt. Volt, hogy hátrányos helyzetben lévő kórustárs házfelújításába segítettek bele, középiskolás lányok iskoláztatását támogatták vagy a Népfőiskola fenntartását fedezték az adományokkal, de előfordult olyan is, hogy az egyik kórustag leukémiás osztálytársának ápolására gyűjtöttek. Idén a hátrányos helyzetű társak és ismerősök tanulmányait szeretnék segíteni – mondja Lokodi Emőke, egymás után sorolva a példákat arra, hogyan lehet valóban jól kincset gyűjteni a földön, hogy az az örök életre is megmaradjon.

Forrás és további részletek: Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír