A békéért imádkoztak a nagyváradi székesegyházban

0
313
Fotók: Ciucur Losonczi Antonius Facebook-oldala

A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére szombat délután rózsafüzért imádkoztak, majd szentmisét tartottak a nagyváradi római katolikus székesegyházban – számol be róla Ciucur Losonczi Antonius az erdon.ro felületén. Ezt követően máriás körmenet volt a püspöki palota kertjében. A szertartás főcelebránsa Böcskei László megyés püspök volt, a szónoka pedig Pálos István kanonok.

A szentmise kezdete előtt az egybegyűlteket Pék Sándor esperes-plébános köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a hónapban a neokatekumenális út közössége vállalta a szolgálatot. Ez a II. vatikáni zsinat gyümölcse, 1963-ban alakult Madridban, a periférián élő, marginalizált, szegény emberek körében. Célja a hittanulás a keresztséget követően, igazi tartalmának újrafelfedezése. Napjainkban világszerte 120 országban működik ilyen társaság, a nagyváradi egyházmegyében egy magyar és két román nyelvű közösség, valamint egy missziós csoport, magyarázta Pék Sándor.

A bevezető részben Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy az Ószövetségben Izajás próféta története hangzott el, aki megtapasztalta Isten jelenlétét, illetve kitűnik az is, hogy Isten angyala alkalmassá tette őt arra, hogy teljesítsen egy különleges küldetést: ő legyen az, aki a nép körében hirdeti mindenkinek Isten jóságát és irgalmasságát. Máriát is egy angyal értesítette, hogy Istennek tervei vannak vele abban az értelemben, hogy ő lesz a Megváltó édesanyja, és Izajáshoz hasonlóan igent mondott. Mindezek pedig arra emlékeztetnek minket: Isten közelében lenni azt jelenti, hogy jobban megismerjük őt, párbeszédet folytatunk vele. Mária példája tehát megerősíthet bennünket abban, hogy mi is igent tudjunk mondani az Úr akaratára. Nem fáradunk bele az imádkozásba, abba, hogy szeretettel viszonyuljunk egymáshoz, és Isten útjain járjunk. Kérjük ugyanakkor a Szűzanyát, hogy legyen a közbenjárónk, és szűnjön meg a háború, a baj, a viszály, tanácsolta a főpásztor.

Prédikációjában Pálos István kanonok, székesegyházi lelkész arról beszélt, hogy három ártatlan pásztorgyermeknek jelent meg 1917-ben Mária a portugáliai Fatima közelében. Napi imádságra buzdította, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. Külön kérte őket, hogy imádkozzanak Oroszországért, azért, hogy a tévtanai ne terjedjenek el, mely felajánlás sajnos a katolikus világegyház részéről elmaradt. Mária imára való buzdítása napjainkban is aktuális, hiszen háborús feszültségben élünk. Ilyen helyzetben Isten az, aki segíteni tud, Mária pedig a legnagyobb szószólónk, közbenjárónk. De nemcsak a bűnösök megtéréséért, hanem saját magunkért is imádkoznunk kell, hiszen korunk embere eltávolodott az egyháztól, felelőtlen riogatásnak, illetve ígéretnek tartja a poklot és a mennyországot, figyelmeztetett a szónok. „Már a kora középkori keresztény egyház mélyen hitte, hogy akik Máriát szeretik és tisztelik, azok nem vesznek el. Az egyháztudósok is azt vallják, hogy ezért van vigasz, és az életünk nem csupán egy hiábavaló sodródás. Mária ugyanakkor nem önmagát fényezte, alázatossága, egyszerűsége, az adott szóhoz való ragaszkodása példát kell mutasson nekünk”, fogalmazott a szónok.

Román nyelven Mârţ Mihály, a Sarlós Boldogasszony személyi plébánia (kapucinus templom) vezetője elmélkedett, majd máriás körmenetet tartottak a püspöki palota előtt.

Forrás: Ciucur Losonczi Antonius/erdon.ro