Hallásfinomítással és kutyaterápiával fűszerezett nyári programok

0
194
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Elkezdődtek a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő (Cseperedő) programjának és a Szent Ágnes Rehabilitációs Központ nyári tevékenységei a marosvásárhelyi Caritas Házban, a Mărăști utca 36. szám alatt.

Hallásfinomítás, kézügyesség-fejlesztés, kutyaterápia

Az első napokban a kisgyerekek hallását fejlesztő, finomító aktivitásokat szerveztek a szeretetszolgálat szakemberei, amelyek keretében a kicsiknek lehetőségük nyílt több hangszert kipróbálni, illetve különböző hanghatásokat előidéző játékokkal játszani. A zeneterápiás foglalkozásokat Halmen Emese meghívott gyógypedagógus tartotta. A szakember gitármuzsikával vonta be a résztvevőket a közös dalolásba és zenélésbe.

Emellett a Caritas munkatársai változatos játéklehetőségeket kínáltak fel a gyerekek számára. A kicsik kedvükre mozoghattak az akadálypályák, mászókák, lengő- és hintáztatóeszközök között, sőt a labdamedencében is fürdőzhettek. Mivel az udvarra tervezett, víz használatát igénylő foglalatosságokat elmosta az eső, a kicsik festéssel, rajzolással, maszatolással és gyurmázással töltötték a napot a Cseperedő termeiben. Lépteiket nem csupán szüleik, hanem a szeretetszolgálat önkéntesei is kísérték, akik egyben játszópajtásai is voltak a gyerekeknek.

Az eltérő fejlődésű gyerekek és szüleik egy kutyaasszisztált alkalmon is részt vehettek, amelyet Fülöp Csilla kutyaterapeuta tartott Szellő nevű kutyája közreműködésével. A gyönyörű golden retriever jelenléte nyugtatóan hatott a gyerekekre. A kutyus vonzotta a kicsik figyelmét, ügyessége, engedelmessége pedig lenyűgözte őket. A terapeuta megtanította a gyerekeket, hogyan kommunikáljanak a kutyával, miként közeledjenek hozzá, mielőtt megsimogatnák, vagy jutalomfalatot adnának neki.

A Cseperedő és a Szent Ágnes Rehabilitációs Központ vakációs tevékenységei továbbra is folytatódnak az alábbi program mentén:

Július 15. – Lovasterápia – Kitűnő, közösségépítő, családi program. Csodálatos zöldövezetben fogunk ismerkedni a lovakkal és a lovasfelszereléssel. Emellett a gyerekek a lovaglást is kipróbálhatják. A lovas tevékenységet Fárr Anikó terapeuta vezeti. A lovaglás előtti és utáni időszakot változatos játékokkal töltjük ki. Lehetőség van szabadtéri piknikezésre, a családok hozhatnak magukkal harapnivalót. Ajánljuk a szülőknek, legyen náluk: kalap, napkrém, ivóvíz, csukott cipő. Találkozunk Vajdaszentiványon 10 órakor, az Art Equest Lovaglópályánál.

Július 18., 10:00 és 12:00 óra között – Udvari tevékenység – Vizes játékok, festés, pecsételés témája köré épített kinti tevékenységek. Lehetőség lesz kültéri fajátékokkal játszani, mászkálni, hintázni, forgótálakban szórakozni, és sok más érdekes játékot kipróbálni. Ajánljuk a szülőknek, hozzanak a gyerekeknek kalapot, napkrémet, csereruhát és ivóvizet.

Minden program előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas