Felhőtlen nyaralás?

0
280
Fotó: Pixabay

A leggyakoribb nyári betegségek akkor ragadnak ránk, amikor a legkevésbé sem várjuk. A nyár számos betegséget hozhat magával, de tudatossággal és a megfelelő megelőző intézkedésekkel sokkal élvezetesebbé tehetjük ezt az évszakot. Összeállításunkban a nyári kirándulásokon leggyakrabban előforduló problémákat szedtük csokorba.

A nyári időszak ideális feltételeket teremt a különféle hasmenéses megbetegedést okozó baktériumok elszaporodásához. Könnyen megbetegedhetünk, ha nem megfelelően hőkezelt, esetleg fertőzött vagy romlott ételt fogyasztunk. Kerülni kell a nyers tojást és a belőle készült ételeket, a nem pasztőrözött tejtermékeket, húsokat és fagylaltot. A nyári hőségek leggyakrabban előforduló betegsége a szalmonellafertőzés, ami egy szalmonellabaktérium által okozott fertőző gyomor-bél betegség. Rossz tisztálkodási körülmények, szokások, a szennyezett ivóvíz és fertőző élelmiszerek fogyasztása idézheti elő. Elsősorban a gyenge immunrendszerű embereket és a kisgyermekeket érinti.

A nyári hasmenés az általános emésztőrendszeri problémákhoz tartozik, de súlyos lefolyása is lehet. Az utcán ne igyunk csapról folyó vizet és kerüljük a gyorsan romló ételek, a majonéz, a nem hőkezelt ételek és félkész áruk fogyasztását. A fertőző hasmenést ugyanis a baktériumok, vírusok vagy paraziták okozta gyulladások okozzák. A kezelés része a probiotikumok szedése, amelyek rendbe hozzák a bélflórát, és segítenek a szervezetnek megszabadulni a „gonosz” mikroorganizmusoktól. Emellett fontos a megfelelő folyadékpótlás és a célirányos diéta. Ajánlott az olyan ételek fogyasztása, melyek sűrítik a székletet – főtt krumpli, rizs, sárgarépa, reszelt alma stb.

Megtörténhet, hogy a strandon a medencékben vagy a tengeri fürdés után kellemetlen tüneteket észlelünk a fülünknél és rosszabbul hallunk. Az akut középfülgyulladás általában hirtelen, szúró fájdalommal jelentkezik az egyik vagy mindkét fülben, valamint fejfájás és láz kíséri. Főként baktériumok, ritkábban vírusok okozzák. Bakteriális fertőzés gyanúja esetén szükséges az antibiotikum. A panaszokat enyhítik a fájdalomcsillapítók és a meleg borogatások. Előzzük meg a bajt azzal, hogy úszás után jól kiszárítjuk a fülünket. Hajtsuk a fejet oldalra, és várjuk meg, míg kifolyik belőle a víz, majd töröljük szárazra a fülkagylót. Semmi esetre se piszkáljuk a fülünket, a fülzsír megvéd a fertőzéstől.

Nyáron gyakoriak a rovarcsípések, amelyek általában kellemetlenek, de ártalmatlan jelenségek, azonban méh- vagy darázscsípésre allergiás egyéneknél súlyos reakció is kialakulhat, így náluk fokozott elővigyázatosság szükséges. Veszélyt jelenthetnek a kullancsok is, melyek súlyos betegségeket közvetíthetnek (agyvelőgyulladás, Lyme-kór). Minden hosszabb szabadban való tartózkodás után ajánlott testünk átvizsgálása!

Nyáron a sok izzadással nagyobb mennyiségű folyadékot veszítünk. Ha ezt nem pótoljuk megfelelően, akkor fennáll a kiszáradás veszélye. Fontos a bőséges (legalább napi 2–2,5 liter) folyadékfogyasztás, amellyel megelőzhető a kiszáradás. A folyadék alatt főleg a vizet, a levest, teát kell érteni, és rendszeresen fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket.

Gyakoriak a bőr- illetve körömgomba-fertőzések, hiszen a legnagyobb veszélyforrást a strandok jelentik, ahol a közösen használt tisztálkodó- és fürdőhelyiségek ideális közeget teremtenek a gombák megtelepedéséhez és elszaporodásához. Ez ritkán jár súlyos fertőzéssel, de kellemetlen panaszokat okoz. Megelőzhető, ha a közösségi terekben mindig viselünk papucsot és fürdőzés után alaposan szárazra töröljük lábunkat.

Ne feledkezzünk meg, hogy ha többet tartózkodunk a napon, napszúrást kaphatunk. A napszúrás a hőszabályozás egy részének kiesésekor következik be, a testhő megemelkedik, nincs kellő izzadás, ami bizonyos esetekben súlyos állapotot is eredményezhet – különösen kisgyerekeknél. A bőr leégése is gyakran előforduló probléma. A napszúrás és a leégés is megelőzhető, ha fejünkre vékony kalapot teszünk, megfelelő fényvédő krémet használunk, és kerüljük a hosszas, tűző napon való tartózkodást – különösen a déli órákban. Az idősek, kisgyermekek, szív- és cukorbetegek kánikula idején fokozott veszélynek vannak kitéve, ezért rájuk a nyári hónapokban kiemelt figyelmet kell fordítani.

Minier Csaba

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/27-es számában.

MEGOSZTÁS